Genel Başkan Eyüp Alabaş'ın 10 Aralık günü kongrede yapacağı konuşma ile sendikanın net tavrını açıklaması bekleniyor.

Büyük Anadolu Otel'de yapılan Türk-İş'in 21. Olağan Genel Kurulu'nda iki liste arasında çekişme yaşanırken, Emeğin Başkenti'nin temsilcisi Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ise olayları izleyerek saf belirlemeye çalışıyor.
362 delegenin oy kullanacağı Genel Kurul'da mevcut başkan ve  hükümet yanlısı olmakla suçlanan Mustafa Kumlu'ya karşı, 12 sendikanın oluştırdığı Sendikal Güç Birliği Platformu liste çıkaracak.  Sendikal Güç Birliği'nin başkan adayı ise Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın.
Türk-İş'in işçinin yanında değil, hükümetin yanında yer aldığını ve işçi haklarının gerilemesine neden olduğu yönündeki eleştirilen kongrenin ilk gününe damgasını vurdu. Hükümeti temsil ederek kongreye gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ı konuşması sırasında protesto eden işçiler, sendikanın yeni bir yönetime kavuşması için  Güç Birliği Platformu çatısı altında biraraya geldiler. Tekel eylemlerinin en önde gelen örgütleyicilerinden Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de bulunduğu platformun diğer üyeleri; Petrol-İş, Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Tezkop-İş, TÜMTİS ve Türkiye Gazeteciler Sendikası.
Her Türk-İş kongresi öncesinde tavrını açık açık ortaya koyarak ses getiren Emeğin Başkenti'nin temsilcisi GMİS ise bu kez 'izle ve gör' taktiği izliyor. Sendikanın Genel Başkanı 10 Aralık Cumartesi günü konuşma hakkını kullanacak ve Pazar günü yapılacak olan seçimlerdeki tavrını da büyük olasılıkla konuşmasında açıklayacak. GMİS'in, Şemsi Denizer'in gösterdiği ilke ve duruş çerçevesinde 'Sendikal Güçbirliği Platformu'ndan yana olacağına dönük iddialar öne çıkarken, bunun dışındaki bir tavrın ise sürpriz olacağı belirtiliyor.