Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’nde çalışan madencileri ziyaret etti.

Ziyarette Demirci’nin yanı sıra GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ile şube yönetimi, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri de hazır bulundu.

Gelik’te maden işçilerine hitap eden ve genel Kurulda göreve seçilmelerinden dolayı teşekkür eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, çeşitli konularda bilgi verdi.

Demirci şöyle konuştu;

 

‘GMİS AİLESİ’NİN HER FERDİNİ KUCAKLAYACAĞIZ’

“Bildiğiniz gibi 4-5 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz 10. Olağan Genel Kurul’da seçilen Yönetim Kurulu olarak geçtiğimiz hafta mazbatalarımızı aldık ve yeni sıfatlarımızla görevlerimize başladık.

Aralık 2014 tarihinde başlayan genel kurul süreci, büyük bir olgunlukla ve sendikamızın geçmişine yakışır şekilde geçti.

Bizleri bu görevlere layık gördükleri için tüm maden işçilerine, delegelerimize huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.

Sizlere görev arkadaşlarımı tanıtmak istiyorum. Genel Başkan Yardımcımız İsa Mutlu, Genel Sekreterimiz Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreterimiz Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreterimiz Satılmış Uludağ…

Ben ve ekibim hedeflerimize ulaşmak için verilen mücadeleyi başaracak bilgi, deneyim ve tecrübeye sahibiz.

Bu bir görev yarışıydı. İpi bizler göğüsledik. Hepimiz biliyoruz ki maden işçileri büyük bir ailedir. Bu ailenin her bir ferdini kucaklayacak, hep birlikte ülkemize, bölgemize ve madencilere hizmet edeceğiz. Birlik, beraberlik ve bütünlük içinde hareket edeceğiz.

 

‘İŞÇİ AÇIKLARININ GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Yeni dönemin en önemli sorunu tabii ki işçi açıkları ve üretimin artırılarak kurumun kendi ayakları üzerinde durabilmesidir. Bugün TTK’nın işçi açıkları iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini de riske sokar durumdadır. Hem üretim artırılması hem de iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin eksiksiz alınabilmesi için işçi açıklarının giderilmesini istiyoruz.

 

‘ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

2014 yılında Soma’da tarihimizin en büyük iş kazası yaşandı. 301 arkadaşımız şehit oldu. Bu facianın ardından yasalar çıkarıldı, denetimler görülmedik şekilde artırıldı.

Yeni yasaların yanı sıra yeni yönetmelikler de çıkarıldı.

Bu yeni yönetmeliklerde iş sağlığı ve güvenliği için alınması gereken ek önlemler için ek süreler verilmedi.

Bugün TTK’nın bazı müesseselerinde yaşanan üretim durdurma uygulaması ek sürenin verilmemesinden kaynaklanıyor.

Bizler Ankara’da milletvekilleriyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla görüşmeler yaptık. Sorunu çözecekler.

TTK bir okul. 170 yıla yakın madencilik ve üretim kültürü var. Çipli takip sistemi, ferdi kurtarıcı maske, basınçlı hava teneffüs istasyonları daha yönetmeliklerde yokken TTK’da uygulanmaya başlanmıştır. TTK bu konuda örnek olmuştur.

Eğer Türkiye’de TTK kömür üretmeyecekse, hiç kimsenin kömür üretme şansı yoktur.

Üretim durdurma uygulamaları geçicidir. Nitekim ek süreler verildi.

Üretime devam edeceğiz.

TTK Genel Müdürlüğü’nden de ek önlemleri bir an önce almasını istiyoruz.

Bizim için sizlerin güvenliğinizden ve canınızdan daha değerli hiçbir şey olamaz.

Bizler güvenli şartlarda çalışmak ve üretmek istiyoruz ve üretmeye de devam edeceğiz.

 

‘TİS GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR’

26. Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Şu ana kadar 3 oturum gerçekleştirdik. Bu üç oturumda 83 maddeden idari 32 madde üzerinde anlaşmaya vardık.

Biz toplu sözleşme görüşmelerini sürdürürken ülkemizde genel seçim süreci yaşanıyor.

Bizler bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz.

Biz emeğimizi, ekmeğimizi en demokratik yollardan aramasını bilen madencileriz. Toplu sözleşmemizi masada en iyi şekilde bitirmek istiyoruz. İşimize, aşımıza her şart altında sahip çıkacağız. Kavgaya gireceksek de hep beraber gireceğiz.

TTK’ya işçi alımı, gruplu arkadaşlarımızın daimiye geçirilmesi, 2006 ve 2009 girişli arkadaşlarımızın ücret farklılıklarının giderilmesi öncelikli hedeflerimiz.

Bu hedefleri gerçekleştirmek için kararlılıkla mücadele edeceğiz. Çalışmalarımızı hızlı bir şekilde başlattık.

Bizler maden işçileri olarak  yerin yüzlerce metre altında çalışan ve ülkemiz adına önemli görevler üstlenmiş üretim kültürüne sahip olarak Türkiye işçi sınıfının önderleriyiz. Bizleri haklı mücadelemizden alı koymaya kimsenin gücü yetmez.

Sizlerle birlikte birlik ve dayanışma içinde başaracağımızdan şüphemiz yok.”

Gelik ziyaretinde maden işçileriyle tek tek ilgilenen GMİS Genel Merkez Yöneticileri ile Şubeler Yöneticileri, servis şefleri ile atölyeleri de ziyaret ettiler.