Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK)bağlı bazı müesseselerde son zamanlarda yaygınlaştırılan baskıcı yönetim uygulamalarına karşı Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) uyarıda bulundu.
TTK Karadon Müessesesi Kilimli İşletmesi Yeni Kuyu'da Saat: 24-08 vardiyasında işten çıkan ve Saat: 08-16 vardiyası için işbaşı yapan işçilere konuşan GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, kurum yöneticilerinin maden işçisi üzerindeki baskıları artırma anlayışına son vermelerini isteyerek, Kurumu yönetenlerin görevi baskılarla işçinin moral ve motivasyonunu bozmak değil, üretim artışını sağlamak ve verimi artırarak işçi açıklarını gidermektir dedi.
Maden işçisi üzerindeki baskıcı uygulamaların devam etmesi halinde sendika olarak üretimden gelen güçlerini ve demokratik haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerini vurgulayan Sarıçam şunları söyledi;
Arkadaşlar, Genel Başkanımızın sizlere selamını getirdim. Bildiğiniz gibi 2 yıldır TTK'ya işçi alımı konusu gündemde. Bu konuda sendika olarak 2 yıldır yoğun mesai harcıyoruz. Bölge milletvekilleri ile ve Enerji Bakanımız ile defalarca konu üzerinde görüşmelerimiz oldu. Ve konuyu Sayın Başbakan'a kadar götürdük. İleriki günlerde bu konuda randevu alacağız.
Yine bildiğiniz gibi özel sektörde örgütlenme çalışmalarımız devam ediyor. HEMA ile ilk kez özel sektörde toplu sözleşmeye oturacağız.
Bununla beraber, sizleri yakından ilgilendiren Toplu Sözleşme Sürecine girdik. Ayın 4'ünde bizzat genel Başkanımız TİS taslağını Kamu –İş'e teslim etti. Yine Kamu-İş yöneticileri ile ön görüşme yaptık. TTK'daki son gelişmeler hakkında bilgilendirdik.
Arkadaşlar, ben sen yok, biz varız. Tüm yönetici arkadaşlarımız ile birlikte sizlerden aldığımız görevi sizlerin desteği ile layıkıyla yerine getirmeye çabalıyoruz.
Bizlerin eksiğini-noksanını eleştirin ama sendikanıza sahip çıkın, laf söyletmeyin. Çünkü sendika sizin sendikanız. Makamlar geçicidir. Önemli olan kurumun geleceğidir.
Evet, Genel Başkanımız ve biz genel merkez yöneticileri gündemin yoğunluğu nedeniyle sık sık aranızda olamıyoruz. Ama Şubeci arkadaşlarımız burada. Onlar da sizlerin sorunlarınızı canla başla çözmeye çalışıyorlar. Çözemediklerini de Genel Merkeze taşıyarak üst düzeyde konuyu gündeme taşıyorlar.
Arkadaşlar;
Sendika olarak bizler TTK'nın geleceği için, bölgenin geleceği için çaba harcarken, günde en az 10 saatimizi-15saatimizi bu yoğun mesaiye harcarken, kurumu yönetenler, esas bizim yaptıklarımızı yapması gerekenler ne yapıyor, sizler üzerinde uyguladıkları yöntem ve baskılarla moral ve motivasyonunuzu bozuyor.
Onları buradan uyarıyoruz. Sendikanın görevi işçi aldırmak, üretimi artırmak değildir. Görevi işçi açıklarını kapatmak, üretim artışını sağlamak olanlar tam tersi uygulamalarla işçinin moral ve motivasyonunu bozmaktan vazgeçsinler. Onları uyarıyoruz.
Ve kısa sürede kendilerine bir çeki düzen vermeye çağırıyoruz. Aksi takdirde sendika olarak, madencinin temsilcisi olarak üretimden gelen gücümüzü, demokratik haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimizi bilmelerini istiyoruz.
Ben tekrar işten çıkanlara iyi istirahatlar, işe giden arkadaşlara da belasız kazasız çalışmalar diliyorum
Sarıçam ve Karadon Şube Yönetimi daha sonra sırasıyla Karadon Kilimli İşletme müdürü Hüseyin Çınar ve Karadon Müessese Müdürü Mustafa Özçelik ile sorunlar hakkında görüşme yaptılar.