Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu ve Üzülmez Müesseseleri'nde hazırlık galerileri açma, galeri ıslahı çalışmalarını yürüten taşeron şirket Star Firması'nda yetkili sendika oldu.

GMİS, 2010 yılında Star Şirketi'nde çalışan maden işçilerini örgütlemiş ve sendikaya üye yapmıştı. Ancak Star Şirketi itiraz etmiş ve işkolu tespiti ile yetki tespiti için Ankara İş Mahkemesi ile Zonguldak iş Mahkemesi'ne iki ayrı dava açmıştı.
GMİS, Ankara İş Mahkemesi'nde görülen işkolu tespitiyle ilgili davayı kazandı. Yargıtay'da temyiz edilen karar da GMİS lehine sonuçlanarak kesinleşti. Star Şirketi'nin GMİS'in toplu sözleşme yapma yetkisinin olmadığının tespitine karar verilmesini talep ettiği ve Zonguldak İş Mahkemesi'nde açılan dava da sonuçlandı. Zonguldak İş Mahkemesi, bu dava da da GMİS lehine karar verdi. Star Şirketi'nin kararı Yagıtay'da temyiz etme hakkı bulunuyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, şöyle konuştu:
Sendikamız, Star İnşaat ve Ticaret A.Ş.'nin, TTK Kozlu -630 Kat Hazırlığı ve 560 Galeri Sürülmesi, TTK Üzülmez Asma Dilaver 250 Galeri Islahı işyerlerinde çalışan işçilerin Sendikamıza üye olmaları, ve toplu iş sözleşmesi yapmak için çalışmalara yeniden başladık. 2010 yılı Mart ayında, bu işyerlerinde çalışan işçilerin Sendikamıza üye yapılmaları için çalışmalar sonuç vermiş ve işçilerin büyük çoğunluğu Sendikamıza üye yapılmıştı. Toplu İş Sözleşmesi yapmak için gerekli işlemler başlatılmış, Sendikamız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurarak;Toplu İş Sözleşmesi yapmak istediğimiz bu işletmede işçi sayısı ile Sendikamıza üye işçi sayısının tespiti ve Sendikamızın yetkili sendika olduğunun belirlenmesi talebinde bulunmuştuk. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Star İnşaat ve Ticaret A.Ş. ve bağlı işyerlerinde yapılan işlerin niteliği itibariyle Madencilik işkoluna girdiğine ve yapılan bu tespitin Resmi Gazetede yayınlanmasına karar vermiş ve bu karar Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan İşkolu Tespit Kararına karşı, Star A.Ş. Ankara İş Mahkemesi'nde itiraz davası açmış ve işyerlerinde yapılan işlerin madencilik işkoluna girdiğine dair tespit kararının iptaline, yapılan işlerin inşaat işkoluna girdiğinin tespitine karar verilmesini talep etmişti. Ankara 19. İş Mahkemesi, Şubat 2011'de davanın reddine karar vermişti. Star A.Ş., kararı temyiz etti ancak Yargıtay, davacı Star A.Ş.'nin temyiz talebini reddederek kararı onamıştı. Star İnşat ve Ticaret A.Ş., Zonguldak İş Mahkemesi'nde yetki tespitine itiraz davası da açmıştı. Sendikamızın toplu sözleşme yapma yetkisinin olmadığının tespitine karar verilmesi talep edilen bu dava da sonuçlandı. Zonguldak İş Mahkemesi, 24 Ocak 2012 tarihinde davanın reddine karar verdi ve dava lehimize sonuçlandı. Star A.Ş.'nin kararı temyiz hakkı bulunuyor. Lehimize sonuçlanan kararların ardından Kozlu ve Üzülmez Müesseselerinde hazırlık işlerini yapan Star Şirketi çalışanları için sözleşme hazırlıklarımızı sürdürürken, henüz üye olmamış az sayıdaki Star çalışanını da üye kaydetme çalışmalarımıza devam ediyoruz.