Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Kandilli Kömür İşletmesi’nde çalışan üyelerine yönelik olarak başlattığı Eğitim Seminerleri’nin ikinci grubu 7-8 Aralık 2013 tarihlerinde Zonguldak’ta Dedeman Otel’de gerçekleştirdi. Eğitim Semineri’nde ikinci grupta 130 işçiye seminer verildi. GMİS, HATTAT Enerji ve Madencilik Amasra İşletmesi’nde çalışan üyelerine de yönelik Kasım ayı boyunca 4 grup halinde gerçekleştirdiği eğitim seminerlerinin ardından Kandilli İşletmesi’nde çalışan üyelerine yönelik de Aralık ayı boyunca 4 grupta eğitim programı gerçekleştirecek. 7-8 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen Eğitim Semineri’yle HATTAT Enerji ve Maden A.Ş.’de çalışan üyeleri yönelik gerçekleştirilen seminerlerin sayısı 6 oldu. 7-8 Aralık 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen ve 130 maden işçisine verilen HATTAT  Kandilli İşletmesi’nde çalışan ilk grup eğitim seminerine GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Kandilli İşletme Müdürü Nuh Baş, GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ve şube yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Eğitim Semineri, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Kandilli İşletme Müdürü Nuh Baş’ın açılış konuşmalarıyla başladı. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş şöyle konuştu;

 

EĞİTİM SEMİNERİ 4 HAFTA 
BOYUNCA DEVAM EDECEK

HATTAT Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. işyerlerinde Sendikamız üyesi 1100 arkadaşımız var. Amasra’da çalışan 400 arkadaşımızla, geride bıraktığımız kasım ayı boyunca birlikte olduk ve eğitim programımızı başarıyla hayata geçirdik.
Bugün burada Kandilli İşletmesi’nde çalışan sizlerle ilk eğitim programımızı gerçekleştiriyoruz.Bu program, yaklaşık 700 arkadaşımızla Aralık ayı boyunca devam edecek.
Böylece çok sıkıntılı bir süreci geride bırakarak önümüzdeki günler için mücadeleye birlikte hazırlanacağız.Sizlerin Sendikamıza üye olmanız sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki yasa hazırlıkları nedeniyle yetki belgemizi vermemesi, yaklaşık 11 ay yasal ilişki kurmamızı engelledi ve temsilcilerimizi dahi belirleyemedik. Armutçuk Şubemizdeki arkadaşlarımız aracılığıyla bu süreci dışarıdan idare etmeye çalıştık.Sağolsunlar onların gayretleriyle, kazasız-belasız bugünlere ulaştık.Bizim isteğimiz dışında gelişen bu süreç yakınlaşmamızı, kaynaşmamızı engelledi.
Bu sürecin detaylarını, uzman arkadaşlarımız anlatacaklar. Arkadaşlar, Bugün, herşeyden önce bir sendikanız var.Eğitim seminerimizde, değerli hocalarımızdan, sendikanın ne demek olduğunu, işçi sınıfının tarihsel mücadele sürecini, bizim sendikamızın mücadele tarihini öğreneceğiz.Pazar günü buradan ayrılırken geleceğe başka bir gözle bakacağız.Hep birlikte örgütsüz, sendikasız işçi arkadaşlarımızı bir çatı altında toplamak için çalışacağız. Arkadaşlar, Artık toplu iş sözleşme hukukuna tabisiniz. Haklarınız yasal güvence altında.Milyonlarca memurun toplu sözleşme ve grev hakkı için verdiği mücadeleyi hatırlarsak bunun önemini daha iyi anlarız.
Bu bir mücadele ve süreklilik istiyor. Birlik, beraberlik, dayanışma, bilgi ve tecrübe istiyor.İşte bunları da hocalarımızdan dinleyecek ve yarınlara kendi açımızdan, işçi gözüyle bakarak üzerimize düşen sorumluluk içinde davranacağız. Değerli arkadaşlarım, Genel Maden İşçileri Sendikası, çok büyük bir camiadır. Bizim gücümüz 11-12 binlik üye sayısıyla ölçülemez.  Biz 67 yıllık resmi tarihimizle Türkiye’nin en eskiSendikalarından biriyiz.Sendikamızın tecrübesi çok daha eskilere, 165 yıl öncesine kadar uzanır. Bugün sadece Zonguldak, Karabük, Bartın illerinde değil, Türkiye’nin ve hatta dünyanın dört bir yanında Zonguldaklı madenciler ve emekliler var.Biz; emeklilerimizle, çalışanlarımızla, işsizimizle iç içe olduk ve olmaya da devam ediyoruz.Sizler de bizim ailemizin bireylerisiniz. Bizim ilişkimiz, mesai saatleriyle sınırlı değildir. Bizim ilişkimiz, sadece işimizle, işyerimizle sınırlı değildir.Biz, birbirimizle her zaman ve her şart altında iletişim içindeyiz.İyi ve kötü günümüzde dayanışma, yardımlaşma, paylaşma içinde olmaya devam edeceğiz. Zonguldak, Bartın, Karabük bölgemizde, Türkiye’de ve çevre ülkelerde önemli sorunlar var.Bunların hepsi bir şekilde bizi, işimizi, ilişkilerimizi etkiliyor.Biz her şeyi izlemek, araştırmak, sorgulamak; ülkemiz, milletimiz ve kendi çıkarlarımız doğrultusunda tavır belirlemek ve ona göre hareket edebilmek durumundayız. Unutmayınız ki, sendikaların bütün gücü birlik ve beraberlikten kaynaklanır. Eğer birlikte hareket edebilme yeteneğimizi geliştirirsek bütün sorunlarımızın üstesinden geliriz.Bu eğitim programının buna hizmet edeceğine yürekten inanıyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”.

 

CİNKILIÇ; “EĞİTİM PROGRAMIYLA ÖNEMLİ BİR ADIM ATIYORUZ”
GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, seminer hakkında katılımcılara bilgi verdi. Cinkılıç şunları söyledi; “HATTAT Enerji ve Maden Ticaret Anonim Şirketi Kandilli İşletmesi çalışanları olarak sizlerle ilk kez böyle bir ortamda bir araya geldik.
Herşeyden önce Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri olarak, örgütlenme sürecinde yaptığınız fedakarlıklar ve vermiş olduğunuz katkı için Sendikamız adına, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.Bu eğitim programı boyunca çok değerli hocalarımızdan çeşitli konularda bilgiler alacağız.Birbirimizi daha yakından tanıyacak ve arkadaşlığımızı geliştireceğiz.Gerek hocalarımıza, gerekse yönetici arkadaşlarımıza, kafanıza takılan soruları sorabileceksiniz.Olanaklarımız ölçüsünde bu etkinliklerimizi çeşitli şekillerde sürdüreceğiz. Sizlerin de önerilerini alarak daha iyisini yapmaya çalışacağız”.

 

BAŞ; TTK’YA 15 MİLYON TL RÖDEVANS BEDELİ ÖDEDİK

HATTAT Enerji ve Madencilik A.Ş. Kandilli İşletme Müdürü İsa Araç da şirketlerinin tanıtımını da yaptığı konuşmasında işletmenin ilk kurulduğu günlerde kırık bir masa, adi bir elektrik ocağı ve bir bilgisayarla işe başladıklarını ancak bugün 760 kişinin çalıştığı bir kurumsal işyeri haline geldiklerini belirtti. Baş şöyle konuştu; “Örgütlü bir yapının sorunları çözeceğine, dengeleri sağlayacağına inanan biriyim. Örgütlü sendikal bir yapı, katılımcı demokrasinin de temelidir. Bu bağlamda sendikanın işyerimizde örgütlenmesi, çalışanların haklarının, hukuklarının yazılı akit haline getirilmesi, toplu iş sözleşmesi imzalanması bir dönüm noktasıdır. Zonguldak Havzası’nda ilk kez bir özel şirket çalışanları sendikal haklara ve güvenceye kavuşmuştur.Ücretlerde, hep örnek olarak TTK, yani devlet işletmeleri örnek alınıyor. 
Bizim özel bir işletme olduğumuz, devletten herhangi bir sübvansiyon almadığımızın herkesçe bilinmesi gerekiyor. İşletmeye geçtiğimiz 2006 yılından bu yana TTK’ya rödevans ve devlet hakları olarak 15 milyon TL, yani eski parayla15 trilyon lira ödedik. Daha çok üretmemiz ve yatırım yapmamız için hem çalışanların hem de yatırımcının desteklenmesi şarttır. Bu iyileştirmeler ve destekler başta çalışanların refah düzeyini yükseltecektir. Biz şirket olarak eğitimin, sürekli eğitimin, iş sağlığı ve güvenliği açısından, verimlilik açısından çok faydalı olduğuna inanıyoruz. Eğitim seminerini düzenleyen sendika yönetimine teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.”