Çatalağzı Belediyesi Zonguldak Valiliğine yaptığı başvuruda termik santrallerin görüntü, ses, çevre ve tarım kirliliğini yarattığını ve yaşam kalitesini düşürdüğüne dikkat çekti.

 

Valilik aracılığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilen başvuruda, Çatalağzı’nın Kilimli ilçesine bağlı il merkezine de 12 kilometre  uzaklıkta 8 bin nüfusun yaşadığı ve coğrafi konumunun da dört tarafı dağlarla çevrili bir vadiye kurulu belde olduğuna vurgu yapılarak, termik santrallerin yarattığı tehlikelerden söz edildi.

Çatalağzı’nın termik santrallerden dolayı riskli alan ilan edilip vatandaşların daha güvenli bir bölgeye taşınması istendi.

 

Bir belde halkının yatırımcı firmalar, bakanlık aracılığı ve belediye işbirliği ile başka bir alana taşınmasını belirten işte o dilekçe:

 

TERMİK SANTRAL SEKTÖRÜNE BAĞLI

 

Çatalağzı, 1900. lü yılların başından itibaren İl ekonomisine ve ülke ekonomisine Kömür madenleri, havzada kurulan en büyük lavuar kömür yıkama tesisi ve Çatalağzı Termik Santralı ile önemli katkılar yapmıştır. Çatalağzı ekonomisinde kömür çıkarımı, yıkanması, taşınması ve termik santral sektörüne bağlı olarak bu günkü konumuna gelmiştir. Tarım ve hayvancılık sektörü tarım topraklarının ve mera alanlarının kısıtlı olması nedeni ile fazla gelişmemiş, Kuzyaka, Doğancılar ve Cumayanı mahallelerinde kısıtlı alanlarda Kuru tarım ve Hayvancılık yapılarak hem Çatalağzı ekonomisine, hem de aile ekonomisine katkı yapılmıştır.

 

YAŞAM KALİTESİNİ KAYBETTİ

 

Kömüre bağlı faaliyet gösteren sektörler özellikle Çatalağzı Termik Santrali Kalitesiz Kömür tüketimi nedeni ile Çevrede aşırı kirlenmeye sebebiyet vermiş ve bölge insanının yaşam kalitesini düşürmüştür. Bu kirlenmeden tarım sektöründe nasibini almıştır. 1991Yılının başında Çatalağzı B Termik Santrali 2×150 MW lık gücü ile faaliyetini sürdürmeye devam etmiş ve günlük 5000 ton kül oranı yüksek Kömür tüketimi yapmıştır. Santral bacalarından çıkan uçucu küller baca dumanı ile havaya yayılarak atmosferik olaylara bağlı olarak baca çevresinde Toprak kirliliğine, Aşırı Çevre Kirliliğine ve doğa tahribatına neden olmaktadır. 60 Yıl boyunca Termik Santral ve Kömür ile iç içe  yaşayan bölge insanı bu nedenlerden ötürü sağlığını ve yaşam kalitesini  kaybetmeye başlamış ve yavaş yavaş bölgeyi terk etmeye başlamıştır. Yıllarca göç alan Beldemiz bu oluşumlar neticesinde göç veren bir belde haline gelmiştir.

 

Beldemiz Enerji alt yapısının hazır olması nedeni ile Enerji yatırımları için cazibe merkezine dönüşmüştür.  2004 Yılından itibaren özel sektör Enerji yatırımlarını bölgemizde yoğunlaştırmıştır. 1/1000 Ölçekli uygulama İmar Planlarımızda Termik Santral alanı olarak planlanmış alanların tümü Kuzyaka Mahallemiz sınırları içinde kalmaktadır. Bu Mahallemizde 400 Konut bulunmakta ve 1250 kişi yaşamaktadır.

 

ÇED RAPORLARINI BAKANLIK VERDİ

 

Termik Santral Alanı olarak planlanmış alan bu bölgede 1991 yılından itibaren faaliyet gösteren 2×150 MW Çatalağzı Termik Santraline ilaveten CED olumlu raporları Bakanlığınız tarafından verilmiş olan ve 2010 yılından itibaren 2×615 ve 1×165 MW gücünde termik santral faaliyet göstermektedir. Ayrıca ÇED olumlu raporları bakanlığınızca verilmiş olan 2x 600 MW gücünde ZETES III Termik santral inşaatına bağlanmış olup 2016 yılı sonu itibarı ile tamamlanması planlanmaktadır.

 

Bahse konu bu Termik Santraller 2,5 Km uzunluğunda ve 800 metre genişliğinde bir vadi içinde yer almaktadır.

Hâlihazır duruma bakıldığında yapılan Santrallerin tümü yerleşim alanları içinde bulunmaktadır. Planlama açısından bakıldığında yerleşim alanlarının belli bir kısmı 1/100 000 ölçekli çevre düzeni planında Termik Santral olanı olarak planlanmış alan içerisinde kalmıştır.

 

ONBİNLERCE TON KÖMÜR YANIYOR

 

Bu Termik Santrallerde günlük on binlerce ton kömür yanmaktadır. Bu yanmadan dolayı ortaya çıkan emisyonların Bakanlığınız kriterlerine uymadığı açık gözlemlerle bile görülmektedir. Ayrıca Bakanlığınızca verilmiş olan ÇED Olumlu raporlarında belirtilen kriterlere ve verilen taahhütlere uyulup uyulmadığı konusunda bir şeffaflıkta söz konusu değildir.

 

PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLAR

 

Faktörler göz önüne alındığında Santral alanı çevresinde yaşamını sürdüren vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam şansı bulunmamaktadır. Termik Santrallerin yaratmış olduğu görüntü kirliliği, ses kirliliği, çevre ve toprak kirliliği yaşam kalitesini ciddi bir şekilde düşürmüş, vatandaşlarımızda psikolojik bozukluklar ve ciddi boyutta sağlık sorunları başlamıştır.

 

ÇATALAĞZI’NI GÜVENLİ BÖLGEYE TAŞIYALIM

 

Vatandaşlarımızın sağlık ve selameti için öncelikli olarak Kuzyaka Mahallemiz olmak üzere Termik Santrallara çok yakın yerleşimlerin, 6306 sayılı kanunun ’’ tanımlar ‘’ başlıklı 2. Maddesi ( c ) fıkrası gereği üzerindeki Termik Santral yapılaşmalarından dolayı riskli alan ilan edilerek Konut amaçlı yapılar için yapı yasağı getirilmesini, bu bölgede ikamet eden vatandaşlarımızın Bakanlığınız ve yatırımcı Firmaların imkanları ile Belediyemizle iş birliği yaparak daha sağlıklı ve daha güvenli bir yere nakledilmesi hususunda gerekli inceleme ve çalışmaların ivedilikle başlatılması hususunu saygılarımla arz ederim.

                                      (Haber-Eyüp Bektaş)