Norm kadrosu 14 bin olan TTK'da çalışan sayısının 8 binlere gerilediğini, 5 milyon ton olan kurulu kapasitenin ise 1 milyon tonun altında olduğunu belirten Demirci, "Yani TTK tarihinin en az sayıdaki işçisiyle en düşük üretimini yapmaktadır. İktidar partisi Zonguldak Milletvekilleri Cumhurbaşkanımızla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanıyla görüşüyorlar ama hala bir sonuç alınamıyor. Bölgemizin TTK'ya işçi alınması beklentisinin bir an önce sonuçlandırılması için bölgemizin siyasi iktidar temsilcilerine büyük bir görev düşmektedir" dedi.

'8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Taşkömürünün Bulunuşu'nun 187. yıldönümü dolayısıyla Kdz.Ereğli Uzun Mehmet Anıtı önünde tören düzenlendi. Anıta çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende konuşan 
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, ülkenin en değerli enerji kaynaklarından biri olan taş kömürünün uzun yıllar sanayinin lokomotif görevini üstlendiğini söyledi.

 


"HER YIL DIŞARIYA 4-5 MİLYAR DOLAR"

Ülkede her yıl 25 milyon tondan fazla taş kömürü tüketildiğini, havzada kamu ve özel sektörle birlikte yıllık 1 milyon 400 bin ton taş kömürü üretildiğini belirten Demirci sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye her yıl 4-5 milyar dolarını taşkömürünü ithalatı için dışarıya akıtıyor. Oysa ülkemizin taşkömürü ihtiyacının önemli bir bölümünü Zonguldak havzasından karşılamak mümkün.

 


TTK'DA ÇALIŞAN SAYISI 8 BİNLERE GERİLEDİ

Gelinen noktada norm kadrosu 14 bin olan Türkiye Taşkömürü Kurumu'da (TTK) çalışan sayısı 8 binlere gerilemiştir. Yıllık 5 milyon ton kurulu kapasiteye sahip TTK'nın taşkömürü üretimi 1 milyon tonun altındadır. Yani TTK tarihinin en az sayıdaki işçisiyle en düşük üretimini yapmaktadır. TTK'nın işçi açıkları kurumda iş sağlığı ve güvenliğini de riske sokacak noktaya gelmiştir.

 


Kaymakam Nazım Madenoğlu, yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. 

"TTK'NIN SORUNU BÖLGENİN SORUNUDUR"

Biz her platformda taşkömürü üretiminin önündeki sorunları ve çözüm önerilerimizi anlatıyoruz. TTK'nın sorunu tüm Zonguldak'ın ve bölgenin sorunudur. Çünkü Zonguldak TTK'ya son olarak işçi alımının yapıldığı 2009 yılından bu yana göç veriyor. Zonguldak göç veriyor, esnaf kepenk kapatıyor.

 


GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de törenlere katıldı ve öğrencileri ödüllendirdi.

"GÖRÜŞÜYORLAR AMA..."

İktidar partisi Zonguldak Milletvekilleri Cumhurbaşkanımızla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanıyla görüşüyorlar ama hala bir sonuç alınamıyor. Bölgemizin TTK'ya işçi alınması beklentisinin bir an önce sonuçlandırılması için bölgemizin siyasi iktidar temsilcilerine büyük bir görev düşmektedir. Türkiye üretmek zorundadır. İşçi açıklarının giderilmesi durumunda üretimin artırılacağını, TTK'nın zararının azaltılacağını, dışarıya gidecek dövizin ülkede kalacağını bölgede önemli bir istihdam sağlanacağını, işsiz gençlerin iş bulacağını ve ekonominin canlandırılacağını her platformda anlatıyoruz. İşsizin işe, sanayimizin taşkömürüne ihtiyacı var.

 

Kestaneci Mahallesi Muhtarı Ahmet Özer, Zonguldak'ta 21 Haziran'da yapılan Uzun Mehmet'i anma törenlerinin   ikilik yarattığına dikkat çekti. 

"İŞSİZ GENÇLERE İŞ"

Türkiye'nin kömüre ve dövize, işsiz gençlerimizin işe ihtiyaç duyduğu bir dönemde üretimin arttırılabilmesi için öncelikle kuruma acilen işçi alınması gerekiyor. Hepimizin görevi ülkemizin ve bölgemizin vazgeçilemez kurumlarına her şart altında sahip çıkmaktır. Geç kalınmadan TTK'nın işçi açıklarını giderilmeli, kurumun ülkemiz sanayisine ve bölgemize ciddi katkılar verir hale getirilmesi sağlanmalıdır"

 

GMİS Genel Başkanı Demirci, TTK'ya işçi alınmasına dikkat çekti.


KÖSEAĞZI YOLU VE KÖPRÜ YAPILDI

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da törenin yapıldığı Uzunmehmet alanının yenilenerek yakışır bir hale getirildiğini belirterek, "Daha projemiz tamamlanmadı, kütüphanemiz, müzemiz ile ilgili eksikliklerimizi kısa sürede tamamlayacağız" dedi. Uzun Mehmet'in kömürü bulduğu Köseağzı mevkisindeki yol ve Gökme bölgesindeki köprünün yenilendiğini anlatan Uysal, "Uzun Mehmet'e sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

 


Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, antı çevresindeki çalışmaların devam edeceğini müjdeledi. 


"TÖRENLER İKİLİK YARATMAKTA"

Uzunmehmet ve anısına yönelik karalama kampanyaları yürütüldüğünü anlatan Kestaneci Mahallesi Muhtarı Ahmet Özer de konuşmasında şunları söyledi: "Bu durum, Kestaneci Mahalle halkını ve Uzunmehmet'in torunlarını üzmektedir. Özellikle son yıllarda, 'Uzunmehmet efsanedir, böyle bir kişi yaşamamıştır' şeklindeki kampanyalara karşı, yetkililerden ve Ereğli halkından da destek beklemekteyiz. Zonguldak'ta 21 Haziran’da anma töreni yapılması ikilik yaratmaktadır. Uzunmehmet her yıl 8 kasım da köyü olan Kestaneci'de anılmalıdır. Valilik bu konuda  düzenleme yapmalıdır"

Tören, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödül verilmesiyle sona erdi.

 


UZUN MEHMET'İN KÖMÜRÜ BULUŞU

1820-1829 yıllarında geçen öyküde, kömürün bulunuşu şöyle anlatılır: "Uzun Mehmet, Ereğli'ye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820'li yıllarda Ereğli'nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Askerliğini bahriye eri olarak yapan Uzun Mehmet'e terhis olurken, subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir. Uzun Mehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzun Mehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir. Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir.




Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzun Mehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul'a götürür. Padişah İkinci Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzun Mehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu, 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer. Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzun Mehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbul'a fen heyetine gitmek için yola çıkan Uzun Mehmet'i, Leblebici Hanı'nda öldürtür."





Kandilli Kültür Derneği Başkanı Av. Korhan Us, Kestaneci Muhtarı Ahmet Özer ve dernek yöneticileri ile Uzun Mehmet'in torunları anı fotoğrafı çektirdi.




(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)