TTK'ya bağlı Karadon Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen patlama sonucu göçük altında kalan 30 işçiye ulaşmak için çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, zaman geciktikçe işçilere ulaşmak geciktikçe hayatları ile ilgili ümitlerin azaldığını söyledi.
Geç saatlerde TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ilk olarak Kızılay çadırlarında bekleyen ailelerle görüşerek sabahı beklemelerini istedi. Daha sonra iki bakan gazetecilerin karşısına çıkarak son durumla ilgili açıklama yaptı.
Bakan Taner Yıldız, eksi 540 kodunda kurtarma çalışmaları hummalı bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Şu anda 45-50 kişiye yakın bir ekip aşağıda ve bunlar 2 saatte bir değişerek kurtarma çalışmalarına devam ediyorlar. Bu çalışma sürekli devam ediyor. Şuanda çok farklı bir durum yok. Bildiğiniz gibi kaya ve taştan olan göçükten geçildikten sonra 20 metre sonra kömür göçüğüyle karşılaştık. Yüksek basıncın tesiriyle tavan çökmüş durumda ve o tavanda tahkimat yapılıyor. Bu saydığım işlerin her biri ayrı ayrı iş ve ayrı ayrı zaman alıyor. Biz bu yüzden işçi kardeşlerimizin yakınlarına sabaha kadar dinlenin yarın uzun bir gün olacak dedik. Kendilerine bunu tavsiye ettik ve aşağıdaki çalışmalar da kesintisiz 24 saat boyunca devam edecek. Kriz masasındaki 12 kişilik heyetle tekrar toplandık ve yol haritamızı tekrardan tazeledik neler yapmamız gerektiğini tekrardan oturup konuştuk. Tabii ki zaman geçtikçe aşağıdaki işçi kardeşlerimize ulaşmamız geciktikçe onların hayatlarıyla ilgili de ümitlerimiz de ister istemez azalıyor. Biz o noktaya ulaşana kadar kesin bir hüküm cümlesi kullanmaktan itinayla kaçınıyoruz. Çalışmalarımız kesintisiz devam edecek" dedi.
Bakan Ömer Dinçer ise, içerideki metan ve karbonmonoksit gazının tamamen temizlendiğini çalışmalarından maskesiz olarak yapıldığını söyledi. Dinçer açıklamasında şunları kaydetti:
"Çalışmalar niye uzuyor diye düşünceleriniz olabilir. Biz aşağıya inen arkadaşlarımızın güvenliğini sağlamadan çalışmalara devam etmek istemiyoruz. Gördüğümüz kadarıyla tahkimat işlemi de sabaha kadar sürecek gibi . Sabahı bekleyeceğiz ve sonra sabahleyin kömür ile ilgili çöküntüyü çıkartma şansımız olacaktır. Şuanda oradaki ekiplerimiz herhangi bir maske olmaksızın çalışabilecek durumdalar. Aşağıda hava durumu normalleşti. Bildiğimiz kadarıyla sabahtan bu yana 20 metre civarında bir ilerleme kaydedildi.
Ama karşılaştığımız kömür göçüğünün bulunduğu alanda büyük bir boşluk var. Onlara da tahkimat yapılıyor."
Her iki bakan daha sonra bölgeden ayrıldı.

 

TEK UMUT KURT MADENCİLER

 

Kurtarma çalışmalarına katılan tahlisiye uzmanı Tacettin Türker, ikinci göçükte de büyük kayalarla karşılaştıklarını, bu nedenle çalışmaların çok yavaş ilerlediğini söyledi. Türker, "Bu arkadaşlarımız içinde yaşlı emekli olmuş madenciler var. Biz bunlara kurt madenciler diyoruz. Bunlar patlama olduktan sonra ocağa gelen hava borularını kırarak kendilerine temiz bir hava sağlamış olabilir. Tek umudumuz bu" dedi.