Kdz. Ereğli TSO tarafından organize edilen seminerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş Teşvik Yasası'nı anlattı.

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Teşvik Yasası ile ilgili seminer düzenlendi. TSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş ve Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Zeki Dirlik katıldı. TSO Meclis Başkanı Zeki Us, iş adamları ve sanayicilerinde katıldığı seminerde açılış konuşmasını Zeki Us yaptı. katılımcılara teşekkür eden Zeki Us, 2008 yılının ortalarında başlayan global ekonomik krizin Ereğli'yi derinden etkilediğini söyledi. Ardından sunuma başlayan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş, Teşvik Yasası hakkında bilgiler verdi. Göktaş, Teşvik Yasası'nı bölgedeki tüm TSO'lar vasıtasıyla anlatılacağını belirterek, ?Yeni Teşvik Yasası ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'nin 16 Temmuz 2009 tarihli nüshasında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Teşvik Yasası'na göre iller 4 ana guruba ayrılmış olup, ilimiz 3. bölgede yer almaktadır. 3. bölgede bölgesel desteklerde asgari yatırım tutarı 500 bin TL olarak belirlenmiştir. Büyük ölçekli yatırımlar ise, tüm bölgelerde desteklenmekte olup, en az 50 milyon TL asgari yatırım tutarı sınır getirilmekle beraber; yatırım konularına göre asgari yatırım ve kapasite şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için projenin uygun görülmesi ve teşvik belgesi düzenlenmesi gereklidir. Teşvik Belgeleri Hazine Müsteşarlığınca düzenlenecektir. Yeni Teşvik sisteminin hedefleri; bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak, doğrudan yabancı yatırımları artırmak, çevre yatırımları ile rekabet gücünü artıracak teknoloji ve Ar-ge içeriği yüksek büyük ölçekli yatırımlara destek olmak, sektörel kümelenmeyi desteklemek, desteklenecek yatırım konularında ekonomik ölçek kriterlerini öne çıkarmak. Teşvik belgesi; yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan, kararın amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen belgedir. Teşvik Belgesi almak için kimler başvurabilir? Teşvik Belgesi düzenlenebilmesi için gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (Genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, sil özel idareleri, belediyeler, ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimdeki hisse oranları yüzde 50'yi geçen kurum e kuruluşlar) kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernek ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye'deki şubeleri müracaat edebilir? dedi.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş'ın konuşmasının ardından Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Zeki Dirlik de bilgiler verdi.