Geçtiğimiz günlerde çamur yağışıyla karşı karşıya kalan vatandaşlar, ?bu çamurun içinde acaba hangi kimyasallar var? endişesine kapılmıştı.  Biz de bu konuda uzmanların görüşlerine başvurduğumuzda verilen bilgiyi okurlarımız ile paylaşıyoruz.

Yaşadığımız ekosistemde Atmosferimiz doğal etmenler dışında,bilinçli veya bilinçsiz fiziksel çeşitli etmenlerle kirletilmektedir.

Doğal olarak meydana gelen bu süreçler sonucunda çamur yağmurları;

insanoğlunun gereksinimleri sonucunda ortaya çıkan fiziksel etmenlerin atmosferi kirletmesiyle Asit yağmurları oluşmaktadır.

Çamur yağmurları : Karadeniz Bölgesinde çok yaygın görülen bir olay olmamasına rağmen farklı bölgelerden esen kuvvetli rüzgarlarla taşınan kum, mil gibi tozların hava burgaçları (türbülans) ile bulutlara kadar yükseltilmesi ve bu toz bulutlarının yağışla birleşmesi sonucunda çamur yağmurları şeklinde yeryüzüne düşmesidir.

Asit Yağmurları: Atmosfer kirleticilerinin kirlilik oranı endüstri,trafik yoğunluğu na vb.Ayrıca zamana,mevsime ve meteorolojik olaylara bağlı olarak bölgeden bölgeye değişmektedir.

Termik santrallerde, evlerde  ısıtmada,endüstri kurumlarında kullanılan kömür atmosfere kül (Kadmiyum,demir,kurşun vs) co2,so2 yaymakta. Artan taşıt sayısına bağlı atmosferdeki karbonmonoksit gazı artmakta,bacalardan atılan kükürt ve azot oksitlerde rüzgarlarla ortalama 2-7 gün içerisinde atmosfere taşınmakta . Bu zaman süreci içinde bu kirleticiler atmosferdeki su partikülleri ve diğer bileşenler tepkimeye girerek asit yağmurları şeklinde yeryüzüne ulaşmaktadır.