Türkiye’nin güneşten, yılda 380 milyar kilovatsaat elektrik üretme potansiyeline sahip olduğunu biliyor musun? Bu potansiyeli hayata geçirebilirsek yıl boyunca tükettiğimiz tüm elektriği güneş enerjisinden sağlayabiliriz. Ama ne yazık ki bu potansiyelin %1’ini bile kullanamıyoruz. Enerji elde etmek için kömür ve nükleer gibi, dünyanın terk etmeye başladığı eski, kirli ve tehlikeli enerji yatırımlarına yönelmemiz isteniyor.

 

Oysa enerji üretiminde bağımsızlık için enerji dönüşümüne kucak açmalıyız. Güneş enerjisi de bu dönüşümün en önemli ayağı. Çünkü güneş enerjisi istihdam sağlıyor. Çünkü güneş enerjisi dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyor. Çünkü güneş enerjisi bireyleri enerji üretimin bir parçası haline getiriyor ve enerji üretimini merkezi olmaktan çıkarıyor. Şimdi kömürün karasından güneşin aydınlığına çıkma zamanı… Greenpeace dergisine abone olarak güneşin önündeki bürokratik engelleri kaldırmak için verdiğimiz mücadelede bize destek olabilirsin. Vereceğin düzenli destekle kampanyamızı büyütüp enerji devrimini Türkiye’nin gündemi haline getirebiliriz.

 

                                          

Türkiye, Avrupa’da en fazla güneş alan ikinci ülkeyken, bireylerin bu potansiyeli hayata geçirmesi bürokrasi yüzünden ne yazık ki mümkün değil. Çatısına güneş paneli kurup tükettiği elektriği üretmek isteyen bireylerin dağıtım şirketine başvurarak bağlantı anlaşması için çağrı mektubu alması gerekiyor. Bu süreç 2-3 ayı bulabiliyor. Başvurular genelde trafo merkezlerinde yer olmadığı gerekçesiyle reddediliyor. Ürettiği elektriğin fazlasını şebekeye satmak isteyen bireylere şahıs şirketi kurma, fatura kesme gibi zorunluluklar getiriliyor. Ayrıca bireyler ile dağıtım şirketleri arasındaki alışveriş de herhangi bir sisteme oturtulmamış durumda.

 

Biz diyoruz ki; çağrı mektubu süreci kaldırılsın veya kolaylaştırılsın; çatı kurulumlarının trafoya bağlanma önceliği olsun veya şebeke işletmecilerine trafolarda yer açma sorumluluğu getirilsin; bireysel üretimde belirli bir seviyeye kadar gelir vergisinden muafiyet sağlansın; yatırım aşamasında, mahsuplaşma gibi kolaylaştırıcı uygulamaların önü açılsın.

 

Greenpeace olarak hazırladığımız bilimsel raporlarla enerji dönüşümünün mümkün olduğunu gösterdik. Güneşin önündeki bürokrasi bulutları dağılsın, Türkiye aydınlansın diye yola çıktık ve “Gölge Etme” kampanyamızı başlattık. Başlattığımız bu imza kampanyasıyla Enerji Bakanlığı üzerinde baskı kurduk.

 

LİNK: imza.greenpeace.org/golgeetme