Zonguldak il sınırları içerisinde yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarının hedef türleri için envanter ve fotokapan çalışmalarının gerçekleştirilmesi amacıyla Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandığı açıklandı.

 

BEÜ’den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada,  Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ve Bölge Müdürü Oğuz Beyazit tarafından imzalanan protokol ile Zonguldak sınırlarındaki yaban hayatı kayıt altına alınarak elde edilen verilerle yayılış haritalarının oluşturulmasının  sağlanacağı şöyle bildirildi:

 

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Özer protokol ile ilgili yaptığı açıklamada, Zonguldak’ın orman ve canlı türleri açısından zenginliğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Zonguldak hem yeraltı hem de yerüstü kaynakları açısından çok zengin bir şehir. İlimizde bulunan orman alanları da ciddi bir ekosistem oluşturuyor. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak bu ormanlardaki yaban hayatının bilimsel bir yaklaşımla değerlendirilmesini hedefledik. Türlerin kayıt altına alınması, haritaların hazırlanması, hedef türlerin koruma altına alınması amacıyla bu protokolü imza altına aldık. Bu çalışma akademik ve bilimsel açıdan elimizde bulunan tüm olanakları kullanabileceğimiz önemli bir proje olacak. Örneğin Üniversitemizin akademisyenleri tarafından tespit edilmiş olan Capreolus Capreolus (karaca), canis lupus (kurt), Ursus Arctıs (bozayı) ve (Lynx Lynx (vaşak) gibi türlerinin yayılışlarının belirlenmesi amacıyla bu çalışma kapsamında GPS özellikli tasmalar kullanılacak. Tüm bu araştırmalardan elde edilecek olan verilerin derlenip değerlendirilmesi sonunda hazırlanan raporları Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili birimleri ile paylaşacağız. Bülent Ecevit Üniversitesinin temel hedefinin, Zonguldak’ın her açıdan gelişimine katkı sağlamak olduğunu göz önüne alırsak bir önemli görevi daha üstlendiğimizi söyleyebilirim. Bu çalışma aynı zamanda doğanın korunması adına kurumsal bir sosyal sorumluluk projesi olarak da değerlendirilmeli. Çalışmaları yürütecek olan akademisyenlerimize ve Orman Bölge Müdürü Oğuz Beyazit’a teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.”