Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs tedbirleri kapsamında açıklamalarda bulundu. 

42'Sİ İYİLEŞTİ
Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde: "Dünyanın tamamını etkisi altına alan koronovirüs yaygınlaşıyor ve giderek can alıyor. Küreselde 600 bine ölü sayısının 27 bine yaklaştığı bu büyük felaket herkesle birlikte bizi de etkilemiştir. Ülkemizde de bugün itibariyle 5 bin 698 tespit edilmiş toplam vaka ve maalesef 92 can kaybı vardır. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 344 iken bunların 42'si iyileşmiştir. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 

"TEHDİT ÇOK CİDDİ"
Birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi dayanışmamızı ne kadar güçlü tutarsak Allah'ın izniyle bu süreçten o kadar az hasarla çıkarız. Şu hususları da asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Rehavete kapılmayacağız. Çünkü karşımızdaki tehdit çok ciddidir. Paniğe asla kapılmayacağız. Çünkü bu tehdide karşı gerçekten sağlam bir mücadele yürütüyoruz. Devlet olarak her türlü tedbiri alacağız diğer yandan vatandaşlarımız kendi bireysel tedbirlerini alacaklar. Ücretli çalışanlardan esnaf ve sanatkarlara kadar her türlü kesimi kapsayan ekonomik tedbiri hayata geçirdik, geçiriyoruz. Bu kapsamda ilk etapta yaklaşık 100 milyar liranın üzerinde bir ekonomik destek programı hazırladık. Meclisimiz de bu programın hayata geçirilmesi için gerekli mevzuat değişikliklerini yaptı. 

EMEKLİLERE MADDİ DESTEK
İşsizlik fonunu güçlendirerek çalışanlarımızı ve ilave kaynak aktarmak suretiyle kredi garanti fonunu güçlendirerek esnaf ve sanatkarımızı destekliyoruz. En düşük emekli maaşını bin 500 liraya çıkartarak bu kesime rahat bir nefes aldırdık. Ramazan bayramı ikramiyesini de ödemeyi Nisan başına çektik. İstihdamı korumak acıyla kısa süreli çalışma şartlarını kolaylaştırdık. Telafi çalışma süresini azalttık. Ülkemizde 2 milyon dar gelirli haneye biner lira nakit veriyoruz. 

KURALLARA UYALIM
Çocuklarımıza nasıl gözümüz gibi bakıyorsak büyüklerimize de aynı özeni göstereceğiz. Hastalık zincirinin biran önce kırılmasını amaçlıyoruz. Bu tedbirleri titizlikle uyguladığımızda inşallah kısa sürede bu meselesinin üstesinden gelebileceğimizi görüyoruz. Yeter ki hep birlikte kurala uyalım. İkazlara kulak verelim. 

"KENDİMİZ ÜRETİYORUZ"
Hastalıkla mücadele önem taşıyan test kiti, maske, eldiven gibi ürünleri kendimiz üretebildiğimiz gibi bunlarla ilgili de herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Olumsuz dedikodusunu yapanlar var bunlara sakın inanmayın. Bu ürünleri hızlı tedarik edebilmemizi sağlayan sanayicilerimize teşekkür ediyoruz. Dünyanın nüfusa göre en çok yoğun bakım yatağına sahip ülkeyiz. Solunum cihazı üretiminde de hızla mesafe kat ediyoruz. Yurt dışından malzeme tedarikini de bu arada yapıyoruz. Hızlı tanı kitlerini de devreye soktuk. Tüm ülke çapına yaydık. Testler kesinlikle ücretsizdir. Tedaviye yönelik ilaçların ilk kısmı elimize ulaştı, kullanmaya başladık. 

SEFERBERLİK RUHU
Vatandaşlarımızın günlük hayatlarını huzurla sürdürebilmeleri için tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımız seferberlik ruhu ile çalışıyor. Kabine içi ve uluslararası iletişimimizi telekonferans yöntemi ile hiçbir kesintiye ve aksaklığa meydan vermeksizin sürdürüyoruz. Kabine toplantımızı her hafta telekonferans ile bundan sonra gerçekleştireceğiz. Her pazartesi kabine toplantımızı gerçekleştireceğiz. Çalışmaları şeffaf şekilde yürütüyoruz. 

"BİZZAT TAKİP EDİYORUZ"
Gelişmeleri an ve an milletimizle paylaşıyoruz. Biz de bu süreçleri bizzat takip ediyoruz. Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturduğumuz Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrulusunda sürekli ilave tedbirler alıyoruz. Tedbirlerin ne kadar süreciğini halkımızın uygulamadaki kararlılığı belirleyecektir. Belirlenen kurallara ne kadar sıkı riayet edersek bu cendereden o kadar çabuk çıkarız. Attığımız her adımda kamu düzeni korunması sağlık sisteminin etkin şekilde işletilmesi gıda, sağlık, temizlik, tedarik zincirinin ayakta tutulması, sosyal mesafenin ve izolasyonun sağlanması konusunda özellikle gözetiyoruz. 

ALINAN TEDBİRLER

1- Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır

2- Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışama geçilecektir

3-Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır.

4-Piknik alanları hafta sonu kapalı olacak hafta içi de buralarda toplu olarak bulunulmayacaktır.

5-Askerlerimiz 14 gün kuralına uygun olarak celp uygulamasına tayin olacaktır.

6-Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir

7-  Tüm illerimizde valilerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştrırılacaktır.

Şimdi asıl önemli yere geliyorum. Bu tedbirlerin 30 büyük şehrimizin tamamında titizlikle uygulanması kararı uygulamaya geçmiştir.

Ev ve iş yeri dahil her ortamda toplu ulaşımı zorunlu olmadıkça kullanmayarak, temizliğimize hassasiyet göstererek tedbirlerin etkinliği artırmamız şarttır.

Şayet bu tedbirlerin daha ileri noktalara ulaşmasını istemiyorsak, gönüllü karantina şartlarına riayet etmeliyiz. Yani evimizden çıkmayacağız. Şu anda ABD'nin geldiği durum ortada. Öyleyse bizler, Türkiye olarak bulunduğumuz konumu çok daha ileri bir dereceye taşımamız lazım. Bu süreci en az hasarla atlattığımızda önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor. Rehavete ve paniğe kapılmadan dikkatle ve sabırla atacağımız her adım bizi bu tedbirden biraz daha uzaklaştıracaktır. Lütfen evde kalalım kurumlarımızın açıkladığı tedbirleri hassasiyetle uygulayalım. Şunu unutmayalım, yarın elbet bizimdir, gün doğmuş gün batmış evet bizimdir"