Zonguldak Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi ile ilgili olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün açıklamasına gönderdi.

Açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğümüze bağlı Millî Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezince, görme engelli üyeler için sesli kitap hizmeti verildiği ve kitapların gönüllü okurlar tarafından 11 profesyonel stüdyoda seslendirildiği belirtilerek şu bilgi sunuldu:

Kontrol ve teknik işlemleri tamamlanan kitaplar, https://konusankitaplik.mkutup.gov.tr adresinden üyelerimiz için özel olarak tasarlanmış web sayfasında yayınlanmaktadır. İnternet olanağı olmayan ya da kısıtlı olan üyelerimizin adreslerine sesli kitaplar DVD'ye yüklenerek ücretsiz olarak gönderilmektedir. 5000'i aşan sesli kitap arşivinde başta sınavlara hazırlık kitapları olmak üzere, güncel ve klasik edebi eserlerden oluşan; roman, şiir, deneme, öykü, psikoloji gibi farklı kategorilerde eserler yer almaktadır.

Görme engelli vatandaşlarımızın üyelik süreçleri, web sayfasında yer alan "Üye Ol" bölümündeki formun doldurulmasından sonra 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun Ek 11 inci maddesi gereğince, en az yüzde 40 oranında görme engelli olduğunu belgeleyen kimlik veya sağlık kurulu raporlarının taranmış halinin sayfanın sonunda yer alan bölüme yüklenmesinden ya da [email protected] adresine gönderilmesinden sonra tamamlanmaktadır. Üyelerimiz, e-Devlet kapısından ya da T.C. Kimlik Numaraları ve üyelik esnasında kendilerinin belirledikleri şifreleriyle web sayfası üzerinden katalogda bulunan kitaplara erişebilmektedir.

Bunun yanı sıra üyelerimiz www.mkutup.gov.tr ya da http://konusankitaplik.mkutup.gov.tr adreslerinden seslendirilmesini istedikleri kitap taleplerini ve görüşlerini iletebilmektedir. Sayfada yer alan "Ara" butonundan sesli veya yazılı arama yapabilen üyelerimiz, kitabı dinlerken kısa yol tuşlarından da yararlanabilmektedir. Üyelerimiz ayrıca sayfadan son eklenen sesli kitaplar, en çok dinlenen sesli kitaplar, son bir ayda en çok dinlenen sesli kitaplar ve hâlihazırda seslendirilen kitaplar başlıklarında güncel bilgilere de ulaşabilmektedir. Sayfada yer alan Taş Plaklar Radyosu bölümünde ise Millî Kütüphane koleksiyonundan seçilen 100 eser, üyelerimizin hizmetine sunulmuştur. Konu ile ilgili olarak 0 312 470 83 22/25/26 numaralı telefonlardan detaylı bilgi alınabilir.