93 meslek örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde tutuklu gazetecilerin duruşmasını izledi.Gazetecilere Özgürlük Platformu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde İstanbul'da düzenlediği "Gazetecilere Özgürlük Kongresi"nde 17 Mayıs'taki İbrahim Çiçek ve gazeteci arkadaşlarının duruşmasını izleme kararı almıştı.

GÖP Dönem Başkanı ve Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Ferai Tınç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ve TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ile Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay'ın izlediği duruşmada, Atılım Gazetesi genel yayın yönetmeni ve İstanbul 1. Bölge (Anadolu Yakası) bağımsız milletvekili adayı olan İbrahim Çiçek, beş yıla yakın bir süredir Beşiktaş 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanıyor. Aynı davada Atılım gazetesi yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu, Atılım gazetesi yazarları Bayram Namaz ve Ziya Ulusoy, Özgür Radyo eski genel yayın koordinatörü Füsun Erdoğan da tutuklu olarak yargılanıyorlar.

İKİ GAZETECİ TAHLİYE EDİLDİ

GÖP'ün izlediği duruşmada mahkeme İbrahim Çiçek ve Ziya Ulusoy'un tahliye edilmesine karar verdi. Diğer gazetecilerin tutukluluk hali sürüyor. Yargılama sonunda dönem Başkanı Ferai Tınç yaptığı açıklamada şunları şöyledi:
“"Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak, kurulduğumuz günden bu yana geçen 9 ay içinde 90 gazeteci ile ilgili davalar izledik. Farklı siyasi görüşlere sahip yayınlar ve oralarda yazan gazetecilerle ilgili duruşmaların hepsinde ortak bir yan gördük. Soruşturma süreci ile ilgili şikayetler çok yoğun. CMUK koşularına kesinlikle uyulmadığı şikayetleri yaygın. İsimsiz ihbar maillerinin kanıt yerine geçmesi, dijital kayıtlara dayalı ispat edilmemiş belgeler, çarpıtılmış görüntüler, polis müzekkerelerine dokunulmadan iddianamelerde yer verilmesi, sanık avukatları tarafından sunlan lehte belge ve kanıtların, bilirkişi raporlarının ciddiye alınmaması izlediğimiz mahkemelerdeki ortak şikayetler.Atılım Gazetesi ve Özgür Radyo çalışanlarıyla ilgili dava, muhalif düşünce ve sesleri susturmak için hazır bir şablon olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Bu şablona göre düzeni eleştiren gazeteciler ve yayıncılar terörist ilan ediliyor ve aykırı sesler susturuluyor. Terör örgütünün medya ayağı tarifiyle özellikle Ergenekon sürecinde daha iyi farkına varkına vardığımız bu şablon bugünün icadı değil. Dün de iktidarlar muhalif seslere, sosyalist basına, aykırı görüşlere aynı şablonu uyguladılar, bugün de. Bu şablon kalıplarını kırabilmek için düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü esas alan yasal değişikliklerin yapılması çağrısında bulunuyoruz. Uzun tutukluluk sürelerinin cezalandırma yöntemi haline gelmiş olmasından rahatsızlık duyuyor ve cezaevlerindeki gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Ve taleplerimize kulak verilmesi, Türkiye'de düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü güvnce altına alacak değişikliklerin yapılması için hükümet başta olmak üzere herkesi göreve çağırıyoruz."

 GÖP NELER İSTİYOR?

2010 yılının ağustos ayında kurulan ve 26'sı ulusal toplam 93 meslek örgütünden oluşan Gazetecilere Özgürlük Platformu bugüne kadar 3 yürüyüş, bir de Gazetecilere Özgürlük Kongresi düzenledi. Cezaevinde tutuklu gazetecileri gruplar halinde ziyaret eden Gazetecilere Özgürlük Platformu, yargılanan gazetecilerin duruşmalarını da izlemeyi sürdürüyor. GÖP, sayısı 67'e ulaşan tutuklu gazetecinin tutuksuz yargılanmasını, TCK, TMK, CMUK'da yoruma açık ve çok kolay bir biçimde gazetecilere yönelik tutuklamalara ve dava açılmasına zemin oluşturan maddelerin değiştirilmesini talep ediyor.