GÖP Ahmet Şık’ın basılmamış kitabına yönelik baskıyı kınadı:

“Basılmamış kitap taslağını yok etmek sansürdür"

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Ahmet Şık’ın basılmamış kitabına yönelik sürdürülen baskıyı protesto etti.  GÖP açıklamasında “İnsanlık tarihinde ilk kez, polis, sanal ortamda kitap avı başlatıyor. Bu girişimi basın özgürlüğüne yönelik vahim bir ihlal olarak niteliyor ve kınıyoruz” dedi.

Gazetecilere Özgürlük Platformu, (GÖP)  Ahmet Şık’ın basılmamış kitabına yönelik yayınevi araması, kitap taslağının izi bile bırakılmadan ortadan kaldırılması girişimini kınadı. “Cezaevinde gazeteci kalmasın, gazeteciler halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet ederken tutuklanmasın” diye 92 gazetecilik meslek örgütünün oluşturduğu GÖP böyle bir uygulamanın darbe dönemlerinde bile eşinin yaşanmamış olduğuna dikkat çekti. Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun açıklaması şöyle:

“Türkiye’de gazetecilere yönelik baskılar, basılmamış kitapları hatta dijital ortam kayıtlarını da hedef almaya başladı.   Gazeteci Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmalarının ardından, hükümet “Söz konusu kişiler gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmadılar” açıklaması yaptı. Her ikisine de savcılık sorgusu sırasında yazdıkları kitaplarla ilgili sorular sorulması, bu gerekçelerin inandırıcılığını tamamen ortadan kaldırdı.

DÜŞÜNEN VE YAZAN HERKESİN SUSTURULDUĞU KARANLIK BİR DÖNEM HAZIRLANIYOR

Ama dün Ahmet Şık’ın basılmamış kitabına açılan yok etme savaşı, Türkiye’de sadece gazetecilerin değil, düşünen ve yazan herkesin susturulduğu karanlık bir ortamın hazırlandığını gözler önüne serdi.

Bu operasyon, Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” adını vermeyi düşündüğü kitabını basma kararı bile almamış  olan yayınevindeki arama ile sınırlı kalmış olsaydı bile kabul edilemez bir ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir. Basılmamış bir kitap taslağının yok edilmesi sansürdür.

Ne ki operasyon bununla da sınırlı kalmadı. Kitap taslağının izi bile bırakılmadan ortadan kaldırılmasına girişildi.

TÜRKİYE’DE DARBE DÖNEMLERİNDE BİLE EŞİ YAŞANMADI

Taslağın bulunduğu adreslere gidildi, taslak bilgisayarlardan silindi.

Bu amaçla Radikal Gazetesi’ne polis girdi ve gazeteci arkadaşımız Ertuğrul Mavioğlu’nun kullandığı bilgisayarda “arama yaptı” , kitap taslağını bilgisayar belleğinden “temizledi”. 

Türkiye’de darbe dönemlerinde bile eşi yaşanmamış olan bu olayın temelinde İstanbul 12 .Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı karar var.

Kararda, “Kitabın içeriğinde açıkça terör örgütünün amacının ve propagandasının yapıldığı, suçu ve suçluyu övme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarının da örgüt talimatları çerçevesinde kitaba konu edildiği ve örgüt talimatlarıyla kitabın bastırılarak sansasyon ve dezenformasyon yapılmasının planlandığı yargılanan örgüt üyelerine de bu suretle moral verilmeye çalışıldığı “ ileri sürülüyor.

Ayrıca kitap basılmadığı için bu haliyle örgütsel doküman sayılacağı söylenerek, taslağa el konması isteniyor.

POLİS SANAL ORTAMDA KİTAP AVI BAŞLATIYOR

Bu taslağı bilgisayarlarında bulundurup da polise haber vermeyen ya da saklamakta ısrar edenler de terör örgütüne yataklıkla suçlanacak.

İnsanlık tarihinde ilk kez, polis, sanal ortamda kitap avı başlatıyor. Düşüncenin peşine düşüyor.

Böyle bir ilkin ülkemizde yaşanmasının derin üzüntüsü bir yana, bu girişimi basın özgürlüğüne yönelik vahim bir ihlal olarak niteliyor ve kınıyoruz.

Yetkilileri, basılmamış kitapların peşine düşerek, onların kopyalarını dijital ortamdan kazıyacak kadar hak ve özgürlükleri umursamayan, düşünce ve basın özgürlüğünü ayaklar altına alan bu zihniyete karşı göreve davet ediyoruz.”