Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Ereğli Eğitim Fakültesi 3. sınıf Türkçe öğretmenliği öğrencisi Recep Dilek, görme engelli olmasına rağmen 3 senedir okumasına başarılı bir şekilde devam ediyor. Bugüne kadar arkadaşlarının yardımını eksik etmediği Dilek, okul tarafından alınan yazı aktarma cihazıyla derslerine şimdi daha iyi çalışıyor.

Bundan 3 sene önce girdiği sınavda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Türkçe bölümü öğretmenliğini kazanan görme özürlü öğrenci Recep Dilek bir sene sonra mezun olacak. Öğretmenlik yapacağı günü iple çeken Recep Dilek, 3 sene boyunca arkadaşlarının yardımı ile derslerine çalıştı. Okul tarafından alınan 'Yazı tarama cihazının' gelmesiyle derslerini kendi imkanlarıyla çalışan Recep Dilek, arkadaşlarının yanı sıra öğretmenlerinin de oldukça yardımını gördü.
Eğitim Fakültesi'nden bugüne kadar 2 görme engelli öğretmen mezun olduğu, ikisinin de şu anda kadrolu olarak öğretmenlik yapmaları nedeniyle Recep Dilek'in de öğretmenlik kadrosuna geçeceği belirtiliyor. Bugüne kadar arkadaşları ile uyum içerisinde ve girişken birisi olduğu belirtilen Recep Dilek, dersleri büyük dikkatle dinliyor. Recep Dilek, takıldığı konularda gerek sınıfta, gerekse de öğretmenler odasına giderek sorularını iletiyor.

"RECEP İÇİN BİNA İÇİNDE
ÇALIŞMA YAPTIK"
Türkçe Eğitimi Bölümü öğretmenlerinden Yrd. Doç. Dr. Halide Gamze İnce Yakar, Recep'in çok uyumlu bir öğrenci olduğunu ve kendilerinin de okul binasında rahat bir şekilde hareket edebilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Yakar, sözlerine şöyle devam etti: Recep Dilek okula ilk geldiğinde uyum problemi yaşadı. Üniversite hayatında bambaşka bir sosyal hayatın içerisine girdi. Bir defa ailesinden uzaklaştı. Onun daha sıcak ve samimi arkadaşlık ortamına girmesi için çaba sarfettik. Recep kendisi de girişken bir öğrenci zaten. Okulumuz 4 katlı bir bina. 4. katta da bazen derslerin işlendiği oluyordu. Recep'in geldiğini öğrendikten sonra dersleri birinci kata çektik. Recep alacağı dersleri birinci katta alıyor. Ancak bazı öğretmenleri ile görüşmesi için üst katlara çıkması gerekiyordu. Binamızda bir asansör vardı. Ancak çalışmıyordu. Recep geldikten sonra asansörü devreye soktuk. Basamaklarda bir takım kabartmalı yazılar kullanmaya başladık. Recep'in hangi kata çıktığını anlayabilmesi için."

ARKADAŞLARI RECEP'İN
DERS NOTLARINI SESLENDİRDİ
Arkadaşlarının Recep Dilek için ders notlarını seslendirdiğini ve sınavlarına ses kayıtları ile hazırlandığını anlatan Yakar, Ben Recep'in konuşma eğitimi derslerine giriyordum. Konuşma eğitimi derslerinde 'Sesli Kitap Gönüllüleri' diye bir küçük topluluk oluşturduk. Bu toplulukta konuşması düzgün öğrencilerden ve telaffuz hataları olmayan öğrenciler Recep'in ders notlarını ses kayıt cihazına seslendirdiler. Daha sonra bu ses kayıtlarını bilgisayara aktarıp CD ortamına döktük. Recep hem bilgisayarda hem de küçük ses kayıt cihazında ders notlarını dinliyor. Sınavlara bu şekilde hazırlanıyor. diye belirtti.

MEZUN OLAN 2 GÖRME ENGELLİ
ÖĞRENCİ KADROLU ÖĞRETMEN OLDU
Önceki yıllarda 2 görme engelli öğrencinin mezun olup kadrolu olarak çalışmaya başladığını anlatan Yakar sözlerine şöyle devam etti: Daha önce 2 görme engelli öğrencimizi bölümümüzden mezun ettik. Recep bölümümüzdeki üçüncü görme engelli öğrenci. 2 görme engelli öğrencimiz şu anda İstanbul'da kadrolu olarak öğretmenlik yapıyorlar. Yalnız onların görme engelleri yüzde doksandı. Bu oran Recep'te yüzde yüz. Ama bu durumun Recep'in öğretmenlik yapmasına engel olacağını düşünmüyorum.

"BANA YAPILAN YARDIMLARLA
MEZUN OLACAĞIMA İNANIYORUM"
Fabrikada işçi olan babanın en büyük çocuğu olan Recep, ailesinden de büyük destek görüyor. 2 kardeşi olan Recep, okulunu babasının çalıştığı fabrikanın verdiği burs ile devam ettiriyor. Gerek okul binasında gerekse de kütüphanede arkadaşlarının kendisine sürekli olarak yardım ettiğini kaydeden Recep Dilek, şunları söyledi: Okulu ilk kazandığım zaman çevremden bana 'Zonguldak'ta nasıl yapacaksın. Zorlanırsın' diyorlardı. Bursa'da yaşadığım dönemlerde çok zorluklar yaşadım. İnsanlar yardımcı olmak istiyorlar, ama nasıl yardımcı olacaklarını bilmiyorlardı. Buraya geldikten sonra sınavlara arkadaşlarımla çalışıyordum. Onlar da durumlarına göre yardımcı oluyorlardı. Ben onların müsait olup olmadığını bilmiyorum. Yalnız sınavı kazandıktan sonra okuyabileceğimi biliyordum. Hocalarımın yardımcı olacağını biliyordum. Zorluklar içerisinde olsa da bitirebileceğimi biliyorum. Bugüne kadar 3 yıl geçti. Bu geçen zaman içerisinde tanıştığım arkadaşlarım daha çok yardımcı oluyor. Ailem bana sonuna kadar güveniyordu. Çok güzel bir yerde okuyacağımı söylediler. Bugüne kadar kimse yardımını esirgemedi. Bana yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.  Okulda ders sonrasında okulun bahçesinde arkadaşlarıyla sohbet eden Recep Dilek, okula yeni gelen öğrencilere de okulla ilgili bilgi vermeyi ihmal etmiyor. Dilek, zorlandığı yerlerde arkadaşlarının yardımı ile bu zorlukları aşıyor.