Zonguldak İl Halk Kütüphanesi'nde görme engellilerin de yararlanması için Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED) Projesi devreye girdi.
Zonguldak İl Halk Kütüphanesi Müdürü Müzeyyen Aksoy Yeten, proje kapsamında, az gören ve görme engelli kullanıcıların hizmetine sunulmak üzere 1 adet kitap okuma makinesi, 1 adet masaüstü büyüteç, 4 adet sesli ekran okuma programı ve 4 adet ekran büyütme programı satın alınarak, kurum işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.
Müdür Aksoy Yeten, yazılı açıklamasına şunları söyledi; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı İl Halk Kütüphanelerinin hizmetlerinden görme engelli kişilerin bu alandaki teknolojiyi kullanarak yararlanabilmesi için, gerekli bilgisayar programlarının ve donanımının sağlanması amacıyla 'Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED) Projesi' hazırlanmıştır. Bu proje kapsamında, İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğümüz tarafından az gören ve görme engelli kullanıcıların hizmetine sunulmak üzere 1 adet kitap okuma makinesi, 1 adet masaüstü büyüteç, 4 adet sesli ekran okuma programı ve 4 adet ekran büyütme programı satın alınarak, kurum işlemleri tamamlanmıştır.
Ekran Okuma Programı: Bilgisayar ekranında görüntülenen metinsel bilgileri doğal insan sesi kalitesiyle seslendirerek total görme engellilerin bilgisayar kullanabilmesini sağlar. Bu programı kullanan total görme engelliler belge hazırlamak, e-posta alıp, internet üzerinden araştırma yapmak, Office programlarını kullanmak, kitap okumak... gibi bilgisayar teknolojisinin sağlamış olduğu tüm imkanlardan sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde faydalanabilmededir.
Ekran Büyütme Programı: Az görenlerin bilgisayarı gözlerini yormadan ve başkalarından yardım almadan rahatlıkla kullanabilmelerine imkân tanıyan ekran büyütme yazılımıdır. Bilgisayar ekranındaki görüntüyü 36 kata kadar büyüterek yazı ve resimlerin rahatlıkla incelenmesine imkân tanımaktadır.
Kitap Okuma Makinesi: Basılı materyalleri kısa süre içerisinde sesli olarak okunmasını sağlar.
Masaüstü Elektronik Büyüteç: Büyüteç, az görenlerin kamera altına yerleştirilen metin ve objelerin görüntülerini büyüterek ve farklı renklerde görüntüleyerek okuyabilmelerini, yazı yazabilmelerini, fotoğraflarını görüntüleyebilmelerini, görme kaybından dolayı zorlandıkları birçok aktiviteyi gerçekleştirebilmelerini sağlamaktadır. Bakanlığımızın bu projesi ile İl Halk Kütüphanelerinde /Kütüphanemizde az gören ve görme engeli bulunan kullanıcıların bilgi kaynaklarına ulaşmasını sağlayarak, kişisel gelişimlerine ve özgür zamanlarını değerlendirmesine katkıda bulunmayı, ailelerine ve eğitim aldıkları kurumlara destek olmayı amaçlıyor ve görme engelli vatandaşların bilgi edinme ihtiyacının karşılanmasını hedefliyoruz.