Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun toplumsal sorumluluk projesi “Görün Bizi”, Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı himayesinde düzenlenen özel bir panel ile başladı. Proje kapsamında ilk etapta ebeveyn ve yetişkinlere yönelik bilinçlendirme eğitimleri yapılacak. Proje Anadolu’nun farklı kentlerine de taşınmaya devam edecek.

Karadeniz Ereğli Soroptimist Kulübü’nün ‘Görün Bizi Projesi’ AKM Nikah Salonunda düzenlediği panel ile başladı.

Panelde konuşan Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi konusunun Ereğli ve Zonguldak'ta diğer bölgelere göre çok önemli bir sorun olmadığını belirtti.

Soroptimist Kulübü’nden gönderilen açıklama şu şekilde:

UNICEF’in hazırladığı Dünya Çocukları Durumu 2016 Raporu’na göre günümüzde dünyadaki erken ya da zorla evlendirilen kız çocuğu sayısının 700 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Eğer müdahale edilmezse 2030 yılında bu rakamın 950 milyon civarında olacağı öngörülüyor.

Sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir gündem maddesi olan erken yaşta ya da zorla evlendirilme konusunda sosyal bilinç oluşturmak adına çok anlamlı bir proje başlatıldı.

Genç kızların ve kadınların yaşam kalitelerini arttırarak kendilerini geliştirmelerine öncülük eden Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu (TSKF); Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı himayelerinde, İlçe Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler  Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi ortaklığında Kdz. Ereğli  Belediyesi AKM Nikah Salonu’nda düzenlenen özel bir panel ile başladı.

Başta aileler olmak üzere toplulukların farkındalığını arttırmayı ama en önemlisi düzenlenecek panel ve eğitimlerle bu konuda sosyal bilinci yükseltmeyi hedefleyen proje kapsamında düzenlenen programa; Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, TSKF Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu ile ilçe protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi konusunun Ereğli ve Zonguldak'ta diğer bölgelere göre çok önemli bir sorun olmadığını belirterek, "Ben Güneydoğu'da, Bitlis'te de çalıştım. Ağrı'da, Batman'da çalışan arkadaşlarımız var. O bölgelerdeki sorun daha fazla. Ama duyarlılığımızdan dolayı böyle bir konuya Kaymakamlık olarak biz de destek verdik. Önem verdiğimiz konulardan bir tanesi hayatımızın yarısı, bir parçası olan kadınlarımız. Kadınlara değer verilmesi. Bunu Ulu Önder Atatürk'te de görüyoruz. Seçme seçilme hakkının erken yıllarda verilmesi bizim ülkemizin yine bir başarısı. Bu manada ben Federasyonun çalışmalarını oldukça yerinde buluyorum. Ereğli'de sivil toplum kuruluşları oldukça başarılılar. 30 yılı aşkın meslek yaşantımda il merkezleri de dahil olmak üzere bu kadar güçlü STK'ların olduğu bir yer ben görmedim. Bundan ziyadesiyle memnunum. Çünkü devletin yapacağını, belediyenin yapacağını, resmi kurumların yapacağını bizim adımıza birileri yapıyor. Ereğli için yapılacak her iyi faaliyette biz sizlerin yanında olmaktan büyük bir memnuniyet duyacağız" dedi.

“‘Görün Bizi Projesi’ ile kız çocuklarının sesi olacağız…”

Projenin toplumda oluşturulması hedeflenen sosyal bilinç üzerindeki önemine değinen Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu, “Ülkemizin de imzacısı olduğu, Birleşmiş Milletler bünyesindeki 192 ülkenin 1989 yılında imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre on sekiz yaşın altındaki herkes çocuktur ve dünyadaki tüm çocuklarla eşit haklara sahiptir. Evlilik, iki yetişkin arasındaki karşılıklı özgür iradeye dayanan meşru bir birlikteliktir. Bir kız çocuk evlenmeye zorlandığında bunun hem kısa hem de uzun vadede yaşamı boyunca sürecek sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmaktadır. Bu nedenle bizler kız çocuklarımızın sesi olup başta aileler olmak üzere toplumsal farkındalığı arttırmak adına bu özel projeyi başlattık. Kız çocuklarımızın erken veya zorla evlendirilmesine yönelik başlattığımız toplumsal sosyal sorumluluk projemiz ‘Görün Bizi Projesi’ ile kız çocuklarının sesi olup, düzenlenecek panel ve eğitimlerle bu konuda sosyal bilinci yükseltmeyi hedefliyoruz. Himayelerinden dolayı Karadeniz Ereğli Kaymakamlığına, destekleri için İlçe Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler  Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne teşekkürlerimizi sunuyorum. Hedefimiz, önümüzdeki günlerde Karadeniz Ereğli’de ebeveyn ve yetişkinlere yönelik bilinçlendirme eğitimleri ile geniş kitlelere ulaşmak” dedi.

 “Çocuk ve Evlilik” neden yan yana olmamalı temalı panel…

Programda ayrıca konuya dikkat çeken “Çocuk ve Evlilik, Çocuk ve Gelin” kavramları neden yan yana olmamalı temalı bir panel düzenlendi. İletişimci Sevda Solak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Zonguldak Barosuna bağlı Avukat Esra Çerçioğlu, İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezinde görev yapan Psikolog Hülya Biçer ve Ebe Hülya Arslan, Zonguldak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde görev yapan Sosyal Çalışma Görevlisi Psikolog Tuğba Sargın konuşmacı olarak yer aldı. Çocuk yaşta evlilik kavramı psikolojik, sosyal, fizyolojik ve hukuki açıdan ele alındı. Bütün bu boyutlarda 18 yaş altı herkesin çocuk olduğu, henüz gelişimlerini tamamlamadığı göz önüne alınarak; sağlıklı bir toplumun en önemli birimi aile kurumunun sağlıklı temeller üzerine kurulması, kız çocuklarının eğitimlerinin desteklenmesi, ekonomik olarak güçlendirme yolunun açılması, erken ya da zorla evliliklere karşı çocukların korunması için mutlaka disiplinler arası çalışmalar yapılması gereği üzerinde duruldu.

Program, Karadeniz Ereğli Soroptimist Kulübü Başkanı Gülberk Yalçın eşliğinde Soroptimist kadınların proje logosu basılı özel duvaklarla ‘Görün Bizi Temenni Mektubu’nu okumasıyla son buldu.  

Proje, Karadeniz Ereğli’de ebeveyn ve yetişkinlere yönelik gerçekleştirilecek bilinçlendirme eğitimleri ile devam edecek. Kocaeli’nde başlayan proje, Mersin’deki ikinci etap sonrasında Karadeniz Ereğli’de başlatıldı ve bundan sonra Türkiye’nin diğer şehirlerinde de uygulanması hedefleniyor.”