Zonguldak Eğitim Sen Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde insanlık trajedisi yaşandığını belirterek, katliamı kınadığını ifade etti.
Yılmaz, "Halkların kardeşliği politikalarının esas alınmadığı ve hayata geçirilmediği tüm zeminlerde ırkçılığın, hoşgörüsüzlüğün ve sonucunda  katliamların yaşanması kaçınılmazdır" dedi.
Zonguldak Eğitim Sen Şube Başkanı Orhan Yılmaz katliamı kınadığını vurguladığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Doğu Türkistan'da yaşananlar yıllardır uygulanan baskıcı, anti-demokratik ve tek tipçi politikaların sonucudur ve bu politikalar günümüzde katliama dönüşmüştür.
Çin'in egemenliği altındaki Doğu Türkistan'da yüzlerce insan öldürülmüş, sokaklar vahşet görüntülerine sahne olmuştur. Bir o kadar vahimi ise yaşanan katliama, insanlık dışı uygulamalara BM'nin sessiz kalmasıdır. Yine Türkiye'de de dahil, ülkeler kendi iç sorunlarının irdelenmemesi karşılığında ya sessiz kalıyorlar ya da göstermelik kınamalarla yetiniyorlar.
Temel uluslararası belgeler  kağıt üzerinde kalıyor, en temel hak olan yaşama hakkı fütursuzca ayaklar altına alınıyor.  
Bir an önce olayların önüne geçilmeli, sorumluluğu olanlar yargı önüne çıkarılmalıdır. Sincan Özerk Bölgesine uluslararası bağımsız gözlemcilerin, insan hakları kuruluşları temsilcilerinin girmesine izin verilmeli, iletişime getirilen yasaklar kaldırılmalı, gerçekler gizlenmemelidir. Sorunların çözümünün demokratikleşmeden geçtiği bilinciyle; farklılıkların bir arada yaşayabileceği anayasal ve siyasal zemin oluşturulmalıdır.
Halkların kendi dili, kimliği, kültürüyle barış içinde yaşaması esas alınmalıdır. Çin yönetiminin şimdiye kadarki uygulamaları göz önüne alındığında uluslararası toplumun harekete geçme zorunluluğu açıktır. Yaptırım gücü olan eylem, etkinlik ve kararlar hayata geçirilmelidir."