Karadeniz Bölge Komutanlığında görevliyken meslekten ihraç edilen subay ve astsubay rütbesinde tutuksuz 3 sanığın, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti duruşmayı 12 Haziran'a erteledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında haklarında dava açılan subay ve astsubay rütbesindeki tutuksuz eski 3 askerin yargılanmasına devam edildi. Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklar ve avukatları katıldı.

DARBE GİRİŞİMİ SIRASINDA NÖBET TUTUYORDU

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan tanık M.Y, sanıkları tanımadığını, 15 Temmuz 2016'da Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan Karadeniz Bölge Komutanlığı Güvenlik Taburunda vatani görevini yaptığını söyledi.

"GERİ DÖNMEMİZ SÖYLENDİ"

Darbe girişimi sırasında, 20.00-00.00 saatlerinde nöbet tuttuğunu anlatan M.Y, şöyle konuştu: "Nöbetim bittikten sonra koğuşa yatmaya gittiğim sırada darbe girişimini öğrendim. O sırada kırmızı alarm verildiğini ve herkesin nöbetçi amirlik önünde toplanacağını öğrendim. Ben ve arkadaşım, silah ve şarjör aldık. Aradan 5 dakika geçmeden komutanımıza sorduk ne olduğunu. O da bize, darbe girişimi olduğunu, herhangi bir problemin olmadığını, yataklarımıza dönebileceğimizi söyledi. Belli bir süre sonra yine bölük önünde toplanmamız söylendi. Birliğin dışarı çıkmasıyla ilgili bir anons gelmedi. Yine toplanma alanında bekledikten sonra toplanma emri geri çekildi ve koğuşlarımıza geri dönmemiz söylendi. Bu sırada ben ve arkadaşım M.K, başçavuşumuza ne olduğunu sorduk. O da bize, 'Bütün askerlere söyleyin dışarı çıkış emri gelirse silahlarınızı bırakın ve en yakında bulunan polise teslim olun.' talimatı verdi. Biz de bunu arkadaşlarımıza söyledik."

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı, 12 Haziran'a erteledi.

İDDİANAMEDEN

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 82 sayfalık iddianamede, Karadeniz Bölge Komutanlığında görevliyken meslekten ihraç edilen, subay ve astsubay 3 askeri personel hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.

(Anadolu Ajansı)