TTK'ya  KPSS Sınavı ile işe giren ve Düşük Ücret alanların oluşturduğu madenciler Genel Maden işçileri Sendikası'na giderek bir basın açıklaması yaptılar.


Maden işçileri adına ortak basın açıklamasını okuyan Mustafa Aydos; "Genel Maden İşçileri Sendikası'nın Kamu Çerçeve Anlaşması Protokolü”nü imzalaması sonucu en fazla mağdur olanların düşük ücret alan işçiler olduğunu söyledi.


Sendika yöneticilerinin Toplu İş Sözleşmesi'ni tabana sormadan, danışmadan imzalamayacaklarını söylediklerini, fakat hiç bir işçiye sorulmadan Kamu Çerçeve Protokolü'nün sendikacılar tarafından imzalandığını belirtti.


Konuşmasında sendika yöneticilerinin maden işçisine sahip çıkması gerektiğine vurgu yapan Mustafa Aydos; "Eşit işe eşit ücret istediklerini, bu haksız uygulamaların kaynağı olan Toplu İş Sözleşmesi'nin 51. Maddesi bir ihanet maddesidir. 51 Madde iptal edilmeli ve Toplu İş sözleşmesinden çıkartılmalıdır. Gerekirse greve gidilmelidir!" dedi.


Konuşmasını salondaki işçilerin alkış ve sloganları arasında bitiren Mustafa Aydos'un konuşmasının ardından, işçilerin yoğun talebi üzerine sendika yöneticileri Isa Mutlu, Hakkı Arslan, Adnan Tıska ve Satılmış Uludağ toplantı salonuna geldiler.


Yönetim Kurulu adına işçilere bir konuşma yapan GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu; işçilerle sendikanın et ve tırnak gibi olduğuna vurgu yaparak, birlik ve beraberlik içinde olmaları gerektiğini söyledi.


Toplu İş Sözleşmesi ve Tük-İş'in kamuda üyesi olan bağlı sendikalarla birlikte imzaladığı Kamu Çerçeve Anlaşması Protokolü'nün imzalanması süreci ile ilgili işçiler bilgi verdi.


Konuşmasında üç yüz beş yüz işçinin istemesiyle greve gidemeyeceklerini vurgulayan İsa Isa Mutlu; Toplu İş Sözleşmesi'nin sıkıştığı ve sürecin tamamlandığı bir aşamaya gelindiğinde, anlaşma veya grev kararı konusunu işçilere soracaklarını ve buradan çıkacak sonuca göre hareket edeceklerini söyleyerek "Sendika Yönetim Kurulu'nun 10 bin işçinin onay ve desteğini almadan grev kararı almayacaklarını vurguladı. "Biz Tek Gıda İş Sendikası'nın Rize Çay İşletmelerinde düştüğü duruma düşemeyiz" dedi.


Karşılıklı tartışmalı bir ortamda tamamlanan toplantı, işçilerin haklarını alma konusunda kararlı olduklarını açıklamaları ve gerekirse greve gidilmesi ısrarı üzerine gergin bir şekilde tamamlandı.
Sonuç olarak toplantıda grev kararı konusunda, kesin olmamakla beraber "işyerlerinde grev oylaması yapılması konusunda bir eğilim oluştu" diyebiliriz.


Yapılan açıklamalardan tatmin olmayan maden işçileri, birkaç gün içinde sendikaya tekrar ve daha kalabalık geleceklerini belirterek toplantı salonundan ayrıldılar.