Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında 17 Mayıs 2010'da 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili 28 sanıklı davanın ikinci duruşması yapıldı.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda Yapı-Tek firmasınca yürütülen galeri açma işi sırasında meydana gelen grizu patlamasında 28 işçi ve 2 mühendisinin ölmesi, 11 kişinin yaralanmasıyla ilgili Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ikinci duruşması gerçekleştirildi. Duruşmada tutuksuz yargılanan sanıklar, mağdur aileler ve avukatları hazır bulundu.

2. Ağır Ceza Hakimi Ahmet Gürbüz başkanlığında başlayan duruşmada, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TTK'da 24, Yapı-Tek firmasında görevli 4 kişi hakkında 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istediği iddianame okundu.

Sanık ve sanık avukatlarının, çelişki içerdiği gerekçesiyle yeni bir bilirkişi raporu hazırlanması talep edildi. Olay günü izinli olduklarını, olayla ilgili yetki ve sorumlulukları bulunmadığını iddia eden bazı sanıklar ise beraatlerini istedi.

MAĞDUR AİLELER GÖZYAŞI DÖKTÜ
Bu arada sanıkların ifadelerine tepki gösteren grizuda ölenlerin yakınları, bütün sanıkların tutuklanmasını istedi. Evliliğine kısa bir süre kala grizuda yaşamını yitiren Maden Mühendisi Ramazan Yavuz'un annesi Hatice Yavuz, Benim çocuğum da buradakiler gibi mühendisti. Şu an öldüğü için kendisini savunamaz. Damatlığı duvarda asılı kaldı. Ben evladımı babasız büyüttüm. Her şeyin en ince ayrıntısına kadar incelenmesini istiyorum. diye göz yaşı döktü.

Yavuz'un kız kardeşi Aysun Gültekin ise, Sadece ölenlerin suçlanmaması lazım. Birkaç sanık arka tarafa bakıp sürekli gülüyor. Burası gülünecek yer değil diye tepki gösterdi. Anne Yavuz ve Aysun Gültekin, ifadelerinin ardından gözyaşı döktü.

Bu arada vefat eden işçilerden Adem Çengel'in ablası Fatma Elemen de ifadesinde, şunları söyledi: Kardeşim olaydan 3 gün önce gazdan içeri giremiyoruz. Fareleri gözeterek içeride çalışıyoruz demişti. Buradakilerin vicdanı ölmüş anlaşılan, bunların hepsinin tutuklanmasını istiyorum.
Olaydan 8 ay sonra cesedine ulaşılan Dursun Kartal'ın eşi Gülizar Kartal da gözyaşlarına boğularak, Ben 8 ay her gün öldüm. Hızlı bir şekilde yargılanmalarını talep ediyorum şeklinde konuştu.

DAVA 15 MART'A ERTELENDİ
Öte yandan mahkeme heyeti, bazı eksik evrakların tamamlanması, olay öncesi yapılan sondaj çalışmaları hakkında detaylı bilgi için TTK'ya müzekkere yazılmasına, Yapı Tek firmasının Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğünden ticaret sicil numarası ve imza sirküleri gibi evrakların istenmesi ve tüm mağdur ve sanık ifadelerinin tespit edilmesi amacıyla duruşmayı 15 Mart 2012 tarihine erteledi.

Ayrıca duruşma çıkışında, grizu patlamasında yaşamını yitiren Hüseyin Arslan'ın oğlu Recep Arslan, sanıkların üzerine yürüyerek tepki gösterdi.