TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nin düzenlediği Türkiye 17.Kömür Kongresi, 2-4 Haziran 2010 tarihleri arasında Zonguldak'ta yapılacak. 1978 yılından beri her iki yılda bir yapılan Kömür Kongresi'nin temel amacı; kömür madenciliği ve teknolojisiyle ilgili bilgi alışverişini özendirmek ve desteklemek olacak. Karaelmas Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapılacak olan kongre, aynı mekanda açılacak "Maden Makineleri ve Donanımı Sergisi" ise kongre süresince delegelere açık olacak.
Konu ile ilgili TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Lokali'nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Yrd.Doç.Dr.Erdoğan Kaymakçı, Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Doç.Dr.Tuğrul Ünlü, MMO Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Ünal katıldı. Açıklamayı yapan Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Tuğrul Ünlü, konuşmasına yakın zamanda yaşanan maden facialarında hayatlarını kaybeden maden emekçilerini anarak ve yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı. Ünlü, konuşmasında şunları söyledi;

"11 ADET ÇAĞRILI BİLDİRİ ÖZEL OTURUMLARDA TARTIŞILACAK"
"32 yıl önce ulusal ölçekte başlayan Türkiye Kömür Kongresi, zaman zaman uluslararası boyuta da ulaştı. Bu yıl ki kongrede 'Kömür Madenciliğinin Bilim ve Teknolojisi', 'Kömür Madenciliğinde İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı' ve 'Kömür Madenciliğinin Ekonomi Politikası ve Sosyal Sorunları' ana temaları işlenecek. Son dönemlerde ortaya çıkan enerji krizi ve özellikle arz güvenliğine ilişkin mevcut sorunlar; başta kömür olmak üzere, enerji gereksiniminin ulusal kaynaklarımızdan yararlanma önceliğini tüm kamuoyunun gündemine taşımış bulunuyor. Kongre, bu düşüncelerin ışığı altında düzenlenecek. Çağrılı bildirilerle kongrenin ana temalarının yeterince işlenebilmesi ve Zonguldak Taşkömürü Havzası ve ülkemiz kömür madenciliğine katkısı bulunan kurum ve kuruluşlardan ülkemiz kömür madenciliğinin geleceği konusunda özel sunumlar talep edildi. Bu talebimize ilgili kişi ve kurumlar olumlu yanıt verdiler. Bu kapsamda, toplam 11 adet çağrılı bildiri özel oturumlarda tartışılacak. Teknik oturumlarda ise, bilimsel kurulumuz tarafından seçilen ve Bildiriler Kitabı'nda da yayımlanan 37 adet bildiri sunulacaktır. Ayrıca, 'İş Kazaları; Kader Mi, İhmal Mi?' konusunda tüm tarafların bir araya gelerek tartışacağı önemli bir panel de yer alacak. Türkiye 17.Kömür Kongresi'nin gerçekleştirilmesinde, bildiriler kitabının basımında maddi ve manevi destek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara; kongrenin amaçlarına ulaşabilmesi için katkıda bulunan Yürütme, Danışma ve Bilimsel Kurul üyelerine, oturum yöneticilerine ve tüm yazarlara teşekkür eder, kongrenin ülkemize yararlı olmasını dileriz."