* AKP Zonguldak Milletvekili Aday Adayı Cevat Kır, ekonomik kalkınma ve istihdamın artırılması için bölgeye çok daha fazla yatırım gelmesinin sağlanması gerektiğini, bunun içinde en önemli faktöründe altyapı yatırımlarının olduğunu söyledi.

AKP Zonguldak Milletvekili aday adayı Cevat Kır bölgenin sıkıntılarını ve çözüm önerilerini yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu. Kır, alt yapı çalışmalarının Türkiye genelinde yapılan duble yol çalışmasının bölgede ki bölümünün tamamlanması ile çok önemli bir cazibe merkezi haline geleceğinin altını çizerek, “Özellikle Akçakoca ile Alaplı arasında açılan tünellerin bölgenin ulaşım konusunda makus kaderini yenmek adına atılmış en önemli adımlardan biridir” dedi. Kır, “Cumhuriyet tarihinin en büyük yol yapım çalışmalarından Zonguldak bölgesinin de payına düşeni alması ile Filyos Projesi, Ereğli Organize Sanayi Bölgesi ve Çaycuma Organize Sanayi Bölgesinin yatırım yapmak isteyen özel firmalar için büyük fırsatlar taşıyacaktır. Bölgemizde Erdemir gibi birçok sektöre hammadde temin eden ürünlerin imalatını yapan bir tesis var. Ancak 40 yılı aşkın süredir bölgemizde faaliyet gösteren bir tesise dayalı bir sanayiyi bölgemize getirmeyi başaramamışız. Erdemir gibi hemen yanı başımızda dünya normlarında imalat yapan bir tesis var ama ona dayalı bir sanayiyi bugüne kadar oluşturamadıysak bu Zonguldak’ın büyük kaybıdır. Oysa Erdemir bölgede kurulacak bir yan sanayiye her zaman destek vereceğini defalara kez ifade etmiştir. Bir zamanlar ekonomik büyüklükte Türkiye’nin ilk 10 şehri arasında olan Zonguldak hızla irtifa kaybetmekte. Zonguldak’ın 36. sıraya kadar gerilemesi, kimin hatasıdır diye sorgulamanın bir anlamı yok bu saatten sonra. Bundan böyle ekonomik kalkınmanın anahtarı olan istihdamı artırıcı projelere imza atmanın zamanı geldi de geçiyor”

“NEDEN OLMASIN?”
Yapılan yatırımlarla bir zamanlar karayolu ile 3-4 saat olan Ankara-Konya mesafesinin hızlı tren ile 1 saat 15 dakikaya düştüğünü ifade eden Kır bunun yapılacak yatırımlarla Zonguldak içinde mümkün olduğunu söyledi. Zonguldak için en önemli ulaşım yatırımlarından birinin deniz otobanı olduğuna dikkat çeken Kır, “İstanbul’dan Bandırma, Yalova ve Mudanya gibi yerlere İDO aracılığı ile düzenli olarak seferler gerçekleştirilmekte. Zonguldak ile İstanbul arasında ki mesafe dikkate alındığında bu seferlerin Zonguldak- İstanbul arasında da yapılması çok ciddi maliyetler gerektirmeyen yatırımlarla mümkündür. Bursa’da ki Balıkesir’de ki vatandaşımız sabah İstanbul’a gidip işlerini halledip akşam tekrar evine dönebilmekte. Zonguldaklı hemşerim bunu neden yapamasın. Sabah İstanbul’a deniz yolu ile gidip gelmeleri uzak bir ihtimal değildir. Ayrıca bu sayede karayolumuzdaki yük bir nebze hafifleyecektir. Ukrayna ile aramızda olan deniz yolunun İstanbul’la olmasının meyveleri kesinlikle güzel olacağının inancını taşımaktayım.” dedi

“HAVAALANI
HAREKETLİ OLMALI”
Zonguldak Havaalanının durumuna da dikkat çeken Kır yapımına 1991 yılında başlanan 1999’ da ve 2006 yıllarında olmak üzere 2 kez açılışı yapılan Zonguldak Havaalanının çok daha hareketli hale getirilmesinin altını çizdi. “Eğer bölgemize yabancı yatırımcıyı da çekmek istiyorsak havaalanımızın çok daha hareketli olması gerekmekte. Dünya markası firmaların Zonguldak bölgesine yatırım yapması bir hayal değil. Gerekli alt yapımız hızla oluşmakta. Zonguldak, Ereğli, Kilimli, Çaycuma, Alaplı, Kozlu, Devrek ve Gökçebey olarak bu davaya inanmış, tek vücut olarak hareket ettiğimiz takdirde en büyük engeli aşmış olacağız.” dedi.

“ENERJİ SARF ETMELİYİZ”
Sağlık Bakanlığının ifade ettiğine göre Avrupa Birliği uyum yasaları gereğinde ilk etapta Türkiye’de 29 il merkezinde açılacak olan Sağlık Merkezi için Zonguldak’ın bu 29 ilden bir tanesi olabilmek için çabalaması gerektiğinin önemini ifade eden Kır, “Birçok alanda köklü değişikliklerin yaşandığı ülkemizde sağlık alanında da son yıllarda çok ciddi iyileşmeler yaşanmaktadır. Bir zamanlar vatandaşımız muayene olmak için ayrı bir sıra, ilacını almak için ayrı bir sırada beklemesi gerekirken şimdi ise çok daha rahat ve kaliteli sağlık hizmeti almakta. Özel hastanelerde değil muayene olmak, önünden bile geçemezken vatandaşımız, şimdilerde bu hizmeti herkes gibi alabilmekte. En iyisine layık olan halkımızın bu güzelliklere şahitlik etmektedir. Şimdilerde ise Avrupa Birliği uyum yasalarında bulunan ve zaman içerisinde ülkemizde hizmete açılacak olan sağlık merkezleri ilk etapta 29 il merkezinde açılacak. Bu 29 il merkezi arasına Zonguldak’ın da girebilmesi için çaba sarf etmeliyiz. Kamudan sivil toplum örgütlerine kadar bu yönde bir sinerji oluşturabilirsek 29 il merkezi arasına girebilmeyi gayet tabiî ki başarabiliriz. Kaliteli sağlık hizmetine daha da kalite katacağına inandığım bu merkezlerden birinin de Zonguldak’ ta olması bölge insanı için büyük avantajlar sağlayacaktır” dedi.   

BÖLGENİN KADERİ
Bu sağlık merkezleri sayesinde Zonguldak insanının şifa için İstanbul, Ankara gibi şehirlere gitmelerinin azalacağını belirten Cevat Kır, Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı olarak faaliyet gösteren Araştırma Hastanesi’nin çok büyük yararları olduğunu, bunun yanında bu kapsamlı sağlık merkezinin Zonguldak’ a kazandırılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Göğüs hastalılarının bölgenin kaderi olduğunun altını çizen Kır ”Maden ocaklarından kaynaklanan mesleki hastalıkların çok yoğun bir şekilde görüldüğü bölgemizde, unutulmuş bir atıl Armutçuk Göğüs Hastanesi var. Hastalarımız şehir dışında şifa aramaktalar. Oysa Kandilli tertemiz havası ile şifa merkezi olmaya aday yerlerimizden birisi. Bu hastanenin canlanması demek, Kandillinin canlanması anlamına gelir, hastalarımızın şifa bulması için evinden çok uzaklara gitmemesi manasına gelir, özellikle İstanbul’da ki Süreyyapaşa Göğüs Hastalıları Hastanesinin yükünün hafiflemesi anlamına gelir. Bu hastanenin koridorlarında dolaşırken mutlaka şifa arayan bir Zonguldaklı ile karşılaşacaksınızdır. İşte benim hemşerim, İstanbul’da o kalabalık hastanelerde şifa arayacağına gayet tabi Kandilli’de ki tam teşekküllü bir hastanede de şifa bulacaktır. Ayrıca böylesi bir hastaneye ülkemizin birçok bölgesinden şifa insanlar tedavi amaçlı olarak bölgemize gelecektir. Onların gelmesi ile ekonomimizin büyümesi kaçınılmaz olacaktır. Göğüs Hastalıları, Zonguldak’ın kaderidir. Ama ben kader deyip sineye çekip oturalım demiyorum. Bunun çözümü bir yerlerde var ise, Zonguldak’ta da bunu başarabiliriz diyorum” dedi.
Bölgemizde yüksek nem nedeni ile romatizma rahatsızlıklarında fazla olduğunun altını çizen Cevat Kır, fizik tedavi merkezlerinin sayısının artırılarak bölgemizdeki vatandaşımızın hizmetine sunulması gerektiğini söyledi.