Kdz.Ereğli’nin tarihi, kültürel değerleri ve kendine özgü lezzetleri ile turizm açısından önemli bir arşiv niteliğinde olduğunu belirten Uysal, “Biz yanımızda olanları fark etsek Kdz. Ereğli en önemli arşive sahip. Ama gariptir yok sayılıyor veya biz kendi gücümüzün, miraslarımızın farkında değiliz” dedi.

 

 

 

Kdz.Ereğli’de Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Etkinlikler çerçevesinde ‘Kdz. Ereğli’nin Tarihi ve Turizm Değerleri’ konulu bir panel de gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda yapılan panele konuşmacı olarak; BEÜ Kdz.Ereğli Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Ercan, BEÜ Kdz.Ereğli Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hasan Köşker, Kdz. Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır katıldı.

 

ERCAN, “EREĞLİ, ÖNEMLİ BİR TURİZM POTANSİYELİNE SAHİP”

Panelde ilk sözü alan Dr. Fatih Ercan; Kdz.Ereğli’nin Batı Karadeniz’de yer alan, denize kıyısı olan bir yerleşke olma niteliği taşıdığını belirtti  ve “Denizcilik ve sanayinin gelişmiş olduğu ilçe, çok sayıda kişinin yaşadığı, dışarıdan göç alan kozmopolit bir yer olma özelliği göstermektedir. Bununla birlikte sahip olduğu doğal kültürel ve tarihi değerlerle ön plana çıkan şehir, önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Osmanlı Çileği, Elpek Bezi, Ereğli Kalesi, Cehennemağzı Mağaraları, Gazi Alemdar Gemisi, bölgeye özgü turistik çekiciliklerden bazılarıdır.”ifadelerine yer verdi.

 


"OLUMLU YÖNDE TESPİT EDİLDİ"

Kdz.Ereğli’de yerel halkın turizmin gelişimine yönelik tutum ve algılarını belirlemeye yönelik bir araştırma gerçekleştirdiklerini anlatan Ercan; “araştırma sonucunda, yerel halkın ilçede turizmin gelişimine yönelik genel tutum ve algılarının olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Yerel halkın turizmin gelişimine verdiği destek dikkate alınmalı, turizm gelişim sürecine halkın da dahil edilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmelidir.”dedi.

 

KÖŞKER, OSMANLI ÇİLEĞİ’NİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Daha sonra söz alan Dr. Hasan Köşker de; insanların yörelere ait lezzetleri tatmak için bile şehirleri ziyaret ettiklerini dile getirerek Kdz.Ereğli için de Osmanlı Çileği’nin önemine vurgu yaptı.  Köşker; konu hakkındaki görüşlerini; “Küreselleşen dünyada, hamburger, pizzayı her yerde yerim diyorlar. Dünyada Geleneğe Dönüş akımı var. İnsanlar otantik lezzetleri tatmak istiyor. Bu lezzetleri tatmak için bu lezzetlerin olduğu bölgelere seyahat ediyor. İnancımız odur ki, sadece Osmanlı Çileği yemek için gelecek bir turist kitlesi vardır. İspanya, Fransa’da, bir kaşığın içinde hazırlanan yemeği yemek için 40 dolar ödüyor. Bunu ödeyen Osmanlı Çileği tatmak için 3-5 dolar verir.”şeklinde açıkladı.

 

Osmanlı Çileği’nin literatürde çok fazla yer almadığına dikkat çeken Köşker, bu açığın kapatılması adına bir görev üstlenerek makale hazırladıklarını söyledi ve makalenin uluslararası bir dergide İngilizce olarak yayınlandığını kaydetti. Köşker, sözlerini  “Bir gün öyle şeyler olacak ki, Osmanlı Çileği Altın Çilek gibi olacak, uluslararası talepleri karşılayamayacaktır” diyerek tamamladı.

 

ÖZÇAKIR, SUNUMUNDA İLÇEDEKİ TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ TANITTI

Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır ise sunumunda; Kdz. Ereğli’nin 2 bin 500 yıllık çok eski bir tarihe sahip olduğunu, birçok farklı kültüre ev sahipliği yaptığını ifade etti ve ilçedeki tarihi ve kültürel değerler konusunda katılımcılara bilgi verdi.

 

UYSAL, "EREĞLİ EN ÖNEMLİ ARŞİVE SAHİP"

Panelin kapanış konuşmasını Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Kdz.Ereğli’nin tarihi, kültürel değerleri ve kendine özgü lezzetleri ile turizm açısından önemli bir arşiv niteliğinde olduğunu belirterek, “Biz yanımızda olanları fark etsek Kdz. Ereğli en önemli arşive sahip. Ama gariptir yok sayılıyor veya biz kendi gücümüzün, miraslarımızın farkında değiliz” dedi. Uysal konuşmasında ayrıca, turizmin kalkınması adına yaptıkları ve yapacakları projelerden de bahsetti.

 

'FOTOĞRAFLARLA EREĞLİ' SERGİSİ AÇILDI

Panelin ardından Kdz.Ereğli Fotoğraf Sanatı Amatörleri Derneği (KEFSAD) tarafından hazırlanan ‘Fotoğraflarla Ereğli’ adlı serginin açılışı yapıldı. Sergide, Ereğlili fotoğrafçı ve arşivci Engin Öztabak’ın arşivindeki Cumhuriyet dönemi ilçe tarihini yansıtan fotoğraflar yer aldı.