Alaplı İlçesi Gümeli Belediye Meclisi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı doğrultusunda cemevlerinin ibadet yeri kabul edilmesine karar verdi.

Gümeli Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Ahmet Saydam başkanlığında belediye binasında toplandı. Toplantıda, 9 meclis üyesinin verdiği "Cemevlerinin ibadet yeri sayılması" önerisi görüşüldü. AİHM'in cemevi kararı doğrultusunda, cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması gerektiği" belirtilen öneri, oy çokluğuyla kabul edildi. Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, yaptığı açıklamada, Beldede 10 adet cemevi bulunduğunu söyledi.

Cemevlerinin ibadet yeri sayılması önerisini, belediye meclisinde oy çokluğu ile kabul ettiklerini belirten Saydam, şöyle konuştu:

Cemevlerinin ibadet yeri sayılması" önerisini, belediye meclisinde oy çokluğu ile kabul edildiğini ifade eden Saydam, AİHM'in 2 Aralık 2010 tarihinde aldığı karar doğrultusunda cemevlerini ibadet yeri sayılması ve diğer mabet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapmadan yararlandırılmasına karar verilmişti.Bu bağlamda Cemevlerini ibadethane olduğu yasal olarak tescillenmiştir. Belediyelerin cemevleri için arsa tahsis etmesi yapım,onarımını üstlenmesi bedelsiz yada düşük bedelli kullanma suyu vermelerine hukuksal olarak herhangi bir engel bunları yerine getirmek belediyelerin yasal görevleri arasındadır. Beldemizde 10 tane Cemevi bulunmakta bunların ibadethane olarak meclisimizden geçmesi bizleri çok mutlu etmiştir.Cemevlerinin ibadet yeri sayılması önerisine, inancımız ve insan haklarına bakış açımız gereği olumlu bakıyoruz."

Toplantı'nın ardından Belediye Başkanı Saydam,CHP Alaplı İlçe Başkanı Hüseyin Tosun ve Belediye Meclis üyeleri Merkez cemevi temelini attı.

 

(Haber Cem Sürmeneli)