CHP Zonguldak Milletvekili Köktürk,  Filyos’taki kazı çalışmalarında yaşanan olayları gündeme getirdi ve çalışmaları engelleyen Filyos Belediye Başkanı hakkında bir işlem yapılıp yapılmayacağını sordu.

 

 

Filyos’ta kazı çalışmalarını sürdüren ekiplerin yaşadığı sorunları dile getiren ve dolaylı olarak engelleme çabası içinde bulunan Filyos Belediye Başkanını da gündeme taşıyan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İnsan Köktürk, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesini Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ın yanıtlamasını istedi.

Köktürk, “Zonguldak ilimiz Çaycuma ilçesi’ne bağlı Filyos Beldesi’nde, M.Ö. 7’nci Yüzyıl’da kurulan ve “Karadeniz’deki Efes” olarak adlandırılan “Filyos (Tion) Antik Kenti” üzerinden AKP’li Belediye Başkanı Ömer Ünal'ın yol geçirme girişimi ulusal ve yerel basınımızda yer almıştır” sözleriyle başladığı soru önergesine şöyle devam etti:

 

BELEDİYE BAŞKANI ENGELLİYOR

Karadeniz tarihi ve arkeolojisi için büyük önem taşıyan Filyos (Tion) antik kenti, Karadeniz kıyılarında kazılan ilk ve tek antik kent olması nedeniyle, iç ve dış turizmin şimdiden ilgisini çekmekte ve bölgenin tanıtımına katkı yapmaktadır.

 

Kazı Başkanı Prof. Dr Atasoy; “Başkan Ünal’ın, tarihi kalıntıların yer aldığı sit alanından yol geçirmek istediğini belirterek; ‘Çaycuma- Filyos giriş yolu eski tiyatronun üstünden geçiyor ve o yolu genişletip 25 m genişliğinde yol yapmak istiyorlar. O bölge arkeolojik sit alanı yasak bölge ve yasak bölge olduğunu biliyorlar. Karabük Anıtlar Koruma Kurulu'na müracaat etmişler ve kurul kararında arkeolojik sit alanıdır yol yapılamaz diye karar çıkmış. Bu karar alınmadan önce de kazı yapılan yerde kazı başkanının görüşü alınır. Belediye tarafından meclis üyeleriyle birlikte yaptığımız toplantıda onlara buranın sit alanı olduğunu ve yol genişletmesi yapılacak alanın da tarihi mezarlık olduğunu ve yol yapım esnasında tarihi mezarların çıkacağını, bu yüzden yol yapım çalışmasının mümkün olmayacağını söyledim.”demiştir.

 

Yerel basına yansıyan haberlere göre; AKP’li Belediyenin tarihi kalıntılar üzerinden yol geçirme ısrarının, “2009 yerel seçimlerinde söz verdiği 35 kişiyi işe alma vaadini tarihi kazılar için uygulamak istemesinden” kaynaklandığı şeklindedir. Bunun üzerine, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, “Kazı heyetinin kaldığı barakaların elektriğini kestirmek, tıkanan kanalizasyonunu açmamak, üst makamlara çeşitli şekillerde girişimlerde bulunarak kazının engellenmesini istemek” gibi uygulamalara girişmiştir

 

Kazı Başkanı Sayın Sümer Atasoy’un isteklerini yerine getirmemesine karşın, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, ülkemizde hiç görülmeyen uygulamalara girişmiştir. Kazı heyeti kaldığı barakaların elektriğinin kesilmesi, tıkanan kanalizasyonun açılmaması v.b. gibi bir sorun ve engellemelerle karşı karşıya kalmıştır.

 

Anayasamızın 63. maddesine göre, “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlamak, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri almakla yükümlüdür. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını devlet malı niteliğinde olduğunu hükme bağlamış ve Kültür ve Turizm Bakanlığını, ‘miras korumanın birçok alanında yetkili ve sorumlu kılınmıştır.’

 

Buna göre;

 

1-     AKP hükümetleri ile birlikte, Sultanahmet’teki Four Seasons Oteli’nin Bizans ve Osmanlı saraylarının kalıntıları üzerine yapılmasına izin verilmesi gibi uygulamalarda dahil olmak üzere, “İnsanlığın ortak mirası” olan Hasankeyf ve Allianoi antik kentlerinin sular altında kalmasına izin verilmesi, AKP’li Filyos Belediye Başkanının Koruma Kurullarının kararına rağmen Filyos (Tios) antik kentinde, tarihi kalıntılar üzerinden 25 metrelik yol geçirmek istemesi gibi örnekler;  AKP hükümetinin tarihi ve kültürel mirasa bakışı ve anlayışını mı ortaya koymaktadır?

2-     Kazı Heyetiyle beraber çalışan nitelikli personelin yerine AKP’li Belediye Başkanının yerel seçimler öncesinde söz verdiği 35 kişinin işe alınması için Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy üzerinde tarihsel mirasımızın heba edilmesi pahasına baskılar oluşturulması, AKP’nin bitmek bilmeyen hukuk ve yasa tanımayan kadrolaşma isteğinin yeni bir örneği midir?

3-     AKP’li Filyos Belediyesince, tarihi kent üzerinde planlanan “25 metrelik” yol projesi için Bakanlığınızdan olumlu görüş alınmış mıdır?

4-     Devlet malı niteliğinde olan kültür ve tabiat varlıklarına bilerek ve planlayarak zarar verme girişiminde bulunan Filyos Belediye Başkanı hakkında mevzuatınız kapsamında bir işlem yapılacak mıdır?

5-     Filyos (Tion) Antik kenti kazısı için 2009 yılı için ne kadar bir ödenek ayrılmıştır?  2010, 2011 yılları için ne kadar ödenek ayrılması düşünülmektedir?