Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, 12 Eylül'de yapılacak referandumdan "Evet" çıksa bile genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yeni bir Anayasa Değişikliği tartışmasının yeniden gündeme geleceğini söyledi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Ak Parti Alaplı ilçe Teşkilatı'nı ziyaret etti. Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, AK Parti Alaplı İlçe Başkanı Faruk Çaturoğlu, yönetim kurul üyeleri ve il genel meclis üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette konuşan Köksal Toptan,12 Eylül'de yeni anayasa değişikliği için yapılacak olan referandumu değerlendirdi. Referandumdan yüzde 55-60 oranında "Evet" oyu çıkacağı tahmininde bulunan Toptan, ülkenin yepyeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu vurguladı. 12 Eylül'de yapılacak referandumdan "Evet" çıksa bile genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yeni bir Anayasa Değişikliği tartışmasının yeniden gündeme geleceğini belirten Toptan, "Türkiye'nin yeni bir anayasa yapması, bunun için yeni bir anayasa yapımcısı meclis kurulması ve bu meclise belli bir süre vermek suretiyle bizim ilk defa sivil insiyatifli bir anayasayı yapmamızı sağlaması lazım" dedi.
Cumhuriyet döneminden buyana yapılan anayasaların hiç birinde halk iradesinin olmadığını kaydeden Toptan, ABD Anayasasını örnek göstererek, "ABD 250 sene geçse bile yeni anayasa değişikliği hissetmez" dedi.
12 Eylül Anayasasına hayır verdiğini ve bu konuda çalıştığını da ifade eden Toptan, "Türkiye'nin, her şeyden önce yepyeni bir anayasa yapmasının gerektiğini ben baştan beri söylüyorum. Kimse benim dediğime gelmedi ama Türkiye'nin yepyeni bir anayasa yapması lazım. Bu anayasa, değiş Allah değiş, bir türlü adam olmuyor. Diyelim ki referandumda 'evet' dendi ve kesinleşti bu değişiklik. Ama inanın 2 ay sonra yeniden Anayasa Değişikliği tartışması başlayacak Türkiye'de. Başka yerlerde yeni sorunlar çıkmaya
başlayacak. Bu bakımdan Türkiye'nin yeni bir anayasa yapması, bunun için yeni bir anayasa yapımcısı meclis kurulması ve bu meclise belli bir süre vermek suretiyle bizim ilk defa sivil insiyatifli bir anayasayı yapmamızı sağlaması lazım. Bugüne kadarki anayasaları ya askerler yaptı, ya belli kişiler yaptı. Ama halkımız kendi anayasasını kendisi bir türlü yapamadı şimdiye kadar" diye konuştu.

"ANAYASALAR UZLAŞMA METİNLERİDİR"

1982 Anayasası'na milletin yüzde 82 "Evet" oyu verdiğini, buna rağmen günümüzde bu anayasanın sahibinin olmadığını savunan Toptan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu noktaya gelmiş olmayı da önemsiyorum tabi. Ama 1982 Anayasası, Türkiye'ye kesinlikle yakışmıyor. İnşallah önümüzdeki genel seçimlere giderken tüm siyasi partilerimiz yepyeni bir anayasa konusunda görüş birliğine varırlar. Bu önemli. Çünkü anayasalar geniş uzlaşma metinleridir. Herkesin üzerinde mutabık kalması lazım gelen metinlerdir. Umuyorum ki önümüzdeki seçim öncesi Türkiye siyaseti bu tartışmayı yapar ve seçimden sonra da yeni bir anayasa yapma konusunda mesafe alır. 1982 anayasası şimdiye kadar 15 kez değişti. Bu değişiklikte gerçekleştirilirse 16 kez değişmiş olacaktır. 80'nin üzerinde maddesi değişti. Yani 1982 anayasasının neredeyse yüzde ellisi."

YÜZDE 55-60 EVET

Referandumdan yüzde 55-60 oranında "Evet" beklediğini belirten Toptan, ''Sık sık seçimlere gidilmesinden inşallah milletimiz bıkmaz. 2011'e genel seçimler, hemen ardından yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2014'de mahal seçimler yapılacak. Halkımız sandık başına gitmeyi seviyor. Doğru oy veriyor. İstikrara oy veriyor. Anayasa değişikliği oylaması Türkiye'nin demokratikleşme ve özgürleşme alanını biraz daha genişletiyor ve aralıyor. Özgürleşme kapısını aralıyor. Türkiye'nin önünün biraz daha açılması
gerekir. Bu AK Parti'nin anayasa değişikliği değil. Biz sadece anayasa değişikliği paketinin destekleyicisiyiz. Halkımız bu pakete evet diyecektir. Önümüzdeki süreçte Türkiye yeni bir anayasayı tartışacak. Ben yüzde 55-60 oranında evet bekliyorum" dedi.
Ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Toptan, "Cumhurbaşkanının görev süresinde belirsizlik olduğunu, bununda öncelikle giderilmesini gerektiğini kaydetti. Belirsizliğin giderilmesi için ek bir yasa tasarısıyla bu sorun çözümlenebilir yada Yüksek Seçim Kurulu'ndan yorum istenebilir. Cumhurbaşkanlığı seçimi 2014'de mahalli seçimlerle birlikte de yapılabilir" dedi.