Zonguldak Valisi Erdal Ata, TÜBİTAK’ın uygulanabilirliğini onaylarsa Zonguldak Termik Santrallerden çıkan sıcak su ile ısınabileceğini açıkladı.

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ile gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zonguldak Valisi Erdal Ata: Biz bakanlığa teklif ettik, muhtemelen bunu da bu ve buna benzer projeleri de bu protokole dahil edecekler. O zaman AB fonlarından faydalanacağız. Uğraşıyoruz olur mu olmaz mı onu zaman gösterecek. Her iki termik santralinden de faydalanacağız. Böyle bir şey olduğu zaman günün 24 saati sıcak su olacak.

Yerel gazetelerdeki termik santralin çevreyi kirlettiği iddiaları ile ilgili haberleri yakından takip ettiğini ifade eden Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, “Mahalli gazeteleri izliyorum. Bizim oradaki santrali inceleyin bakın. Dünyadaki yüzde 5 ne ise onun içine girmiyorsa ben ertesi günü kapatırım. Tekrar ediyorum dünya sıralamasında ilk üçün içine girmiyorsa ben termik santrali kapatırım” dedi.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, bir süre önce kamuoyu ile paylaştığı ısınma şebekesi projesi hakkında gelişmeleri aktardı. Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren’in de hazır bulunduğu toplantı salonunda gazetecileri gelişmeleri değerlendiren Vali Ata, “Proje hayata geçtiğinde günün 24 saati sıcak su olacak” dedi.
Çatalağzı Beldesinde Eren Holding tarafından yapılacak olan 32 derslik okulun protokol töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zonguldak Valisi Erdal Ata ve Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Zonguldak’ın ısınmasını sağlayacak projeyi değerlendirdi. Çevre ve Orman Bakanı ile de proje hakkında görüştüğünü dile getiren Vali Erdal Ata, şöyle dedi:
BAŞBAKANA ORTAM
MÜSAİT OLURSA BAHSEDİLECEK!..
TÜBİTAK’A projeyi incelettirme çalışmamız var. 3-4 aylık bir çalışma yapılacak, Bu projenin olabilirliği araştırılacak. Başbakan geldiği zamanda ortam müsait olursa o projeden bahsedeceğiz. Kendilerine merkezi idareden destek isteyeceğiz. Bu proje olabilir diye düşünüyoruz. Tek coğrafi bölgenin yapısı yapı maliyetini yükseltecektir. Fakat yapıldığı takdirde doğalgaza göre yüzde 30-40 ucuza ısınma olacaktır. Doğal gaza göre yapıldıktan sonra daha ucuz olacak. Zehirlenme yangın ve gaz patlaması riski olmayacak. Ama mahalli idarelerin tek başına bunu yapması mümkün değil. İnşallah projenin uygulanabilirliği olursa destek de alırsak hayata geçmek mümkündür.
“SANTRALİ KAPATIRIM”
Yerel gazetelerdeki termik santralin çevreyi kirlettiği iddiaları ile ilgili haberleri yakından takip ettiğini ifade eden Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, “Mahalli gazeteleri izliyorum. Bizim oradaki santrali inceleyin bakın. Dünyadaki yüzde 5 ne ise onun içine girmiyorsa ben ertesi günü kapatırım. Tekrar ediyorum dünya sıralamasında ilk üçün içine girmiyorsa ben termik santrali kapatırım. Bacadan çıkan tüm değerler online olarak Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından denetleniyor. İlk ateşleme yapıldığında bacadan çıkan dumanı görenler fotoğraf makinelerine sarılıyor. Çıkan külleri biz silolarla ile Artvin’e kadar çimento için gönderiyoruz” dedi.
YERLİ İŞÇİ
Zonguldak Valisi Erdal Ata ise Eren Enerji Termik Santrali’nde çalışanların yüzde 97’sini bölge halkı olduğunu ifade ederek “Şu anda santralde çalışanların yüzde 97’si Zonguldaklıdır. Yüzde 97’inden üçte biri Çatalağzılıdır. Arkadaşlarımız bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyorlar. Eleman alacaklarsa bölgedeki insanlara öncelik veriyorlar. Kendilerine bu hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu.
ÇATES’İN SATIŞI
ÇATES’e Zonguldaklıların talip olması halinde kendilerinin talip olmayacağını dile getiren Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ise şöyle dedi: Eğer Zonguldaklılar ÇATES’i alacaksa biz talip olmayız. Ama onlar almayacaksa o zaman biz talip oluruz. Yönetim olarak böyle bir karar aldık. Kömür ile ilgili zaman zaman eleştiriler oluyor bu kalitede kömürü 5-10 dolar fazladan almaya hazırız. Ne var ki çıkan kömürün iyi kısma Erdemir veya Kardemir’e gidiyor. Geriye kalan kısmı biz aldığımızda o kömürü yakmada sıkıntı yaşıyoruz. Bu kömüre göre dizayn edilmiş santral lazım. Çatalağzı’nda şu andaki santral öyle bir santraldir.
Kömürcü arkadaşlar dilerlerse ÇATES’i birlikte alabiliriz.” Zonguldak Valisi Erdal Ata ise “Özel sektör maden ocakları ve hatta TTK’nın da bir araya gelip de bir şirket kurup da madencilerin veya ilimizdeki iş adamlarının da almasını istiyoruz. Ahmet Eren Bey de herhangi bir talip olmadığı takdirde ÇATES’e talip olacaklarını ifade ettiler” dedi.