Nisan ayında Ereğli gündemine damgasını vuran HEMA'nın Termik Santral için ÇED raporu almak üzere başvurmasını değerlendiren Karadeniz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği, Bakanlığın ÇED raporuna olumsuzdur kararı verinceye kadar konuyu gündemden düşürmeme çağrısı yaptı.

Karadeniz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği'nin Temmuz 2009 bülteni yayınlandı.
Yayımlanan diğer bültenler gibi içeriği dolu dolu olan dergi Ereğli'nin tarihi ile ilgili önemli bilgiler vermekte. Nisan ayında Ereğli gündemine damgasını vuran HEMA'nın Termik Santral kurmak için ÇED raporu almak üzere Bakanlığa başvurması değerlendirilen bültende, "ÇED yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre halen süreç devam etmektedir. Komisyon tarafından detaylandırılan proje ve özel format kapsamında; proje sahibi yani HEMA firması özel formatın veriliş tarihinden itibaren bir yıl içinde ÇED Raporunu Bakanlığa sunmakla yükümlüdür. Halen Bakanlık İnternet sitesinde (
www.cedgm.gov.tr) ÇED Süreci Devam Eden Projeler içinde yer alan, Köseağzı Termik Santrali Projesini, Bakanlığın ÇED raporuna vereceği OLUMSUZ'dur kararına kadar hic gündemden düşürmememiz gerekmektedir. Ve düşürmeyeceğiz de. Sivil Toplum Örgütlerimizle, basınımızla, yerel yönetimlerimizle, kısacası topyekun tüm Ereğli ve çevresince hep birlikte el ele" vurgusu yapıldı.
Herkül Geri Döndü, Doğa Yürüyüşü, Oğuz Ailesi, Elpek Dokuma Evi, Oğuz Ailesi gibi haber başlıklarının bulunduğu bültende Kdz. Ereğli Mutfağı, Şiir, Karadeniz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği'nden kısa kısa, On Yıl Önce köşeleri de dikkatleri çekiyor.
Karadeniz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği üyelerinin 21 Haziran'da Gümeli Beldesi Bölüklü Yayla'da gerçekleştirdikleri doğa yürüyüşü ve pikniğin de yer aldığı Temmuz 2009 bülteninde, derneğin eski yönetim kurulu üyesi, İ. Burak Kasaboğlu babası Kemal Kasaboğlu'nun yaşamına veda ettiği, dernek üyesi ve işadamı Rıfat Oğuz'un yeğeni Ereğli'nin işadamlarından Bülent Oğuz'un kalp krizi sonucu hayatına son verdiği belirtilerek Oğuz Ailesi ve Kasaboğlu Ailesi ve yakınlarına başsağlığı dilendi.
Karadeniz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği yayımlanan bültende bu yıl yeni bir projeye odaklanacaklarını bildirerek, projenin içeriği hakkında şu bilgileri verdi:
Derneğimiz bu yıl yeni bir projeye odaklanacaktır. Bu proje, Ereğli'de tükenmekte olan önemli sivil Türk mimarisinin örneklerinden ve hala ayakta kalmayı basarmıs evleri kapsayan bir projedir. Projenin amacı envanteri hâlihazırda bulunan ve Kdz. Ereğli tarihi ile ilgili önemli bir tez çalısması tamamlamıs olan, Sayın Prof.Dr.Tayfun Akkaya'nın çalısmasında yer alan eski evleri yeniden gündeme getirmek ve tanıtmaktır."