Aynı alanda iki ayrı tarihte meydana gelen heyelan olayıyla dikkatleri çeken Gülüç’te, Belediye Başkanı Aydın Güngör ikinci heyelanın sinyallerini altı ay öncesinden aldıklarını ifade etti.

 

Güngör, bu alanda iskan ruhsatı vermediklerini de belirtirken, tehlikede olan binalardan İslamoğlu’nun ise belediye kurulmadan yapıldığını ve mahkemelik olduğunu belirtti.

 

 

Kdz. Ereğli Belediyesi sınırları içinde bulunan Gülüç Belediyesi’nde iki yıl arayla meydana gelen heyelanlar korku yaratmaya devam ediyor. Gülüç’ün Belediye Başkanı Aydın Güngör bu olaylarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ikinci heyelanın sinyallerini altı ay öncesinden aldıklarını belirtirken, olayla ilgili süreci ayrıntılarına inerek kamuoyuna aktardı.

Aydın Güngör, olayla ilgili basına yansıyan eleştiriler nedeniyle kamuoyunu bilgilendirdiği açıklamasında şöyle dedi:

 

İSLAMOĞLU APT YAPI RUHSATI DÜZENLENMEDİ

 

Gülüç Belediyesi 1987 yılında Ereğli Belediyesi’nden ayrılarak Belde Belediyesi olarak kurulmuştur. Bölgemizde 17 Şubat 2009 yılında yaşanan heyelanlardan mağdur olan binalardan İslamoğlu Apt 1970 yılında onaylanan halihazır haritalarda mevcut olarak gözlenmektedir. Heyelan olayının yaşandığı alanlardan karayolu kenarındaki alanlar, 1988 yılında İller Bankasının raporu doğrultusunda 5 kattan 8 kata çıkarılmış ve kıyı şeridi imara açılmıştır.

 

İslamoğlu Apt. 1970’li yıllardan beri mevcut olup, söz konusu bina belediyemiz kurulduğu anda mevcut haliyle belediyemize geçmiştir. Söz konusu bina yan parsele tecavüzlü olması ve benzeri nedenlerle mahkemelik olması nedeniyle yapı ruhsatı düzenlenmemiştir. Dava süreci halen devam etmektedir. Bu nedenle bu binanın yapı ruhsatı ve iskan ruhsatı yoktur.

 

KİRAZLARIN İSKANI YOK

 

Kirazlar Apt. (Çöbekoğlu Apt)’nın bulunduğu alanın imarı, 1988 yılında İller Bankasının raporu doğrultusunda 8 kat olarak verilmiştir. Söz konusu binanın yapı ruhsatı olmasına karşın, binanın arkasında istinat yapısı olmadığı vb. nedenlerden dolayı belediyemizce iskan ruhsatı düzenlenmemiştir. Bu iki bina arasında bulunan alan, her ne kadar imarlı olsa da bu alanlarda ruhsata dayalı herhangi bir işlem yapılmamıştır.  Sonuç itibarıyla son heyelanlardan zarar gören bu binalar 80’li yıllardan beri mevcut olup o yıllardan günümüze kadar bu alanlarda belediyemiz tarafından hiçbir ruhsat düzenlenmemiştir.

 

VAKIFTAN SAHİP ÇIKTIK

 

17 Şubat 2009’da yaşanan ilk heyelan sonrasında biz belediye olarak ilgili tüm kurum ve kuruluşları harekete geçirerek alanın ıslahına yönelik tüm girişimlerde bulunduk. Ayrıca bu olaydan mağdur olan vatandaşlarımızın konaklama ve sosyal ihtiyaçlarını kendi girişimlerimizle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından giderilmesini sağladık. Bu olayın sorumluların belirlenmesi adına dava süreci devam etmektedir.

 

AFET İŞLERİNDEN 500 BİN TL GELDİ

 

Bu çerçevede Zonguldak Bayındırlık Ve İskan İl Müdürlüğü ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü teknik elemanları yerinde incelemeler yapmış ve teknik raporlarını düzenlemiştir. Devamında söz konusu alanın iyileştirilmesine yönelik hazırlanan teknik raporlar sonrasında önerilen projelerin yerinde yapılması için gerekli olan ödeneğin karşılanması adına Kaymakamlık ve Valilik nezlindeki girişimlerimiz sonrasında Valiliğimizin emrine Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nden 500.000-TL’lik ödenek tahsisi sağlanmıştır. Bu ödeneğin bir bölümü Özel İdare tarafından alanda bulunan hafriyat çalışmalarında kullanılmıştır. Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü alanın Islah projesinin yapılmasına yönelik Zemin Etüt Raporunun hazırlanmasını ihale etmiştir. Bu işlemler 2009 yılının son ayında tamamlanmıştır.

 

ISLAH HEDEFLENDİ

 

2010 yılında ilgili kamu kuruluşlarında görev ve yetki değişikliği ile yetkili olan Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü’nün yerine İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olmuştur.Zemin Etüt raporu sonrasında alanın ıslahına yönelik rehabilitasyon projesinin hazırlanması konusu kurumlardaki yetki ve görev değişikliğinden dolayı bir dönem belirsizlikte kalınmıştır. Devamında alanın ıslahı için gerekli olan proje İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü teknik elemanlarınca hazırlanmış ve ilgili kurumdan ödenek talebinde bulunulmuştur. Bu dönemde alanın ıslahına yönelik proje son heyelandan etkilenen alanı da içine alacak şekilde hazırlanmasına karşın ilk etapta ilk heyelandan mağdur olan binaların etrafının ıslahına yönelik olarak talep etmişler, II. Etapta ise şu an heyelan olan alanın ıslahının yapılması hedeflenmiştir.

 

Alanın ıslahına yönelik olarak 1.000.000-TL’nin üzerindeki para Valiliğimize tahsis edilmiştir. Sonrasında 2010 yılının sonunda ihale işlemleri tamamlanmış ve sahada 2011 yılının ilk aylarında çalışmalar başlamıştır.

 

MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR

 

Bu ödeneklerin çıkarılmasında Zonguldak Milletvekillerimiz Sayın Köksal Toptan, Sayın Fazlı Erdoğan ve Sayın Valimiz Erdan Ata’nın yakinen  takip etmesi sonucu gerekli ödenekler Valilik emrine geçirilmiştir.

 

İlk heyelan sonrasında heyelan bölgesi ve yakın çevresindeki açık şevlerin, konusunda uzman teknik elemanlarca hazırlanacak uygun destekleyici yapılar ile kapatılmasına yönelik gayrimenkul sahiplerine tebligatlar yapılmış ve önlemler almaları konusunda uyarılarda bulunulmuştur. Bu kapsamda son heyelandan zarar gören Kirazlar Apt yönetimine 04.06.2009 tarihinde gerekli önlemlerin alınması hususunda yazı yazılmıştır.

 

SİNYALLER ALTI AY ÖNCE GELDİ

 

Kirazlar Apt’nın bulunduğu alanda 2010 yılının 10. ayında zemin hareketleri başlamış ve o bölgede yaşanan her mağduriyette belediyemiz olay anında olay yerinde bulunmuş ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşları göreve çağırmıştır. Her ne kadar son üzücü olayın sinyalleri yaklaşık altı ay önce başlamış olmasına rağmen ihale mevzuatı ve mevsimsel koşullardan dolayı  alana müdahale edilememiştir.

 

REVİYE PLAN HAZIRLANDI

 

Mevcut İmar Planlarına esas İller Bankasınca hazırlanan Jeolojik Etüt Raporunda bu alanlarla ilgili herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Belediyemiz Revize İmar Planlarının hazırlanması için 2009 yılının Nisan ayında ilgili kuruluşlara başvuruda bulunmuştur. Bu çerçevede belediyemizin sayısal Halihazır haritaları hazırlanmış ve diğer işlemler devam etmektedir.

 

BU ALANDA İSKAN RUHSATI YOK

 

Sonuç itibarıyla; Gülüç Belediyesi 1990 yılından beri bu alanlarda(park alanı denilen alan) günümüze kadar herhangi bir imar tadilatı yapmamış ve ruhsat vermemiştir. Heyelanlardan zarar gören binalar 1988 yılından beri mevcut olup, İslamoğlu Apt. yapı ruhsatı ve iskan ruhsatı yan parsele tecavüzlü olması nedeniyle verilmemiştir. Kirazlar Apt ise 1988’de yapı ruhsat almış olmasına rağmen arka kısmına istinat duvarı olmadığından iskan ruhsatı verilmemiştir.

 

Biz göreve başladığımız dönemden bu gününe kadar kısıtlı alanlara (park, yeşil alan, önlemli alan vb.) hiçbir alana imara açmadık. Bu yöndeki tüm meclis kayıtlarımız ve Fen İşleri Müdürlüğümüz incelemeye açıktır.

 

Belediye olarak yaşanan son olaydan sonra da derhal Valilik ve ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunduk ve çözüme yönelik çalışmalara başladık.

 

Yaşanan bu heyelan sonrasında mağdur olan vatandaşlarımızın olay anında ve sonrasında yani olayın her aşamasında yanında olduk ve olmaya devam edeceğizdir. Hem şahsım hem belediye personelimiz vatandaşımızın emrindedir.

 

MAĞDURLARIN YANINDAYIZ

 

Bizi bu konuda arayarak ve olay anında yerinde ziyaret ederek “Geçmiş Olsun” dileklerini ifade eden başta Valimiz ve Kaymakamımız olmak üzere tüm Belediye Başkanlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına, siyasi parti temsilcilerine, Sivil Toplum Örgütlerine, Meslek Odalarına, Gülüç,Alaplı ve Ereğli’den arayan halkımıza TEŞEKKÜR EDERİZ.