Tüm ülke genelinde gerçekleştirilen Kovid-19 denetimleri Kdz. Ereğli’de de yapılıyor.

Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, denetim öncesi verdiği bilgilerde şu görüşlere yer verdi:

OYUN OYNANIRKEN YAKALANDI, İŞYERİ KAPATILDI

“Belediye Başkan Yardımcımız, Müdürlerimizle beraber yine tüm Türkiye’de olduğu gibi maske denetimine çıkacağız. Sadece maske denetimi değim hem de vatandaşlarımızla da bir hasbihal etme imkanımız oluyor. Geçen haftadaki denetimlerden önce bazı konuları paylaşmıştım sizinle özellikle işletmeleri kapatma cezası uygulayacağımızı söylemiştik.

Şuana kadar bir tane köyde kıraathane için bu cezayı biz uyguladık. Orda da hem oyun oynandığını hem de içki içildiğini yakaladık ve kapattık.

"GÜNLÜK 30 VAKA"

Biz bu kadar hassas davranırken işletmelerin buna uymasını da beklememiz en doğal hakkımız bizim. Vaka sayılarımız günlük hala daha ne yazık ki 30 vaka ortalamasıyla gidiyoruz. Yani ilçede her gün 30 tane vaka gözüküyor. Bu da bizi üzüyor. Bir türlü bu sayıyı düşüremedik. Bunun sebeplerini de araştırıyoruz ki daha aşağıya çekeceğimizi artık düşünüyoruz. Onlu rakamlara geliriz diye düşünüyorduk, nerede hata yapıyoruz bilmiyorum. Her gün tedbirleri gözden geçiriyoruz, maske ekibimiz geziyor, emniyetten arkadaşlarımız, jandarmadan arkadaşlarımız hepsi geziyorlar. Ama ne yazık ki hala vaziyetimiz pek bir iyi değil.

YOĞUN BAKIMDA 10 KİŞİ VAR

Hastanedeki durumumuz iyi. Yani yoğun bakımımız olsun, servisimiz olsun çok sıkıntı yok. Şuana kadar serviste 50 kişi, yoğun bakımda da 10 vatandaşımız yatıyor sayı bazında baktığımızda. Amacımız sayıları düşürmek ama belli yerlerden bu hala daha yayılıyor diye düşünüyorum.

2 SOKAKTA KARANTİNA

TTK daha önce sorundu, TTK nispeten kontrol altında şuanda sıkıntı olarak bize gelmiyor. Süleymanbeyler Mahallesinde bir sokağı karantinaya almıştık. Bakırlık’ta bir sokağı karantinaya aldık. İki sokakla şuan götürmeye çalışıyoruz. Özellikle dün akşam Bakanlığımızın da açıklamalarını dinlediğimizde ev içi bulaşmaların oldukça fazla olduğunu söyledi. Pozitifli biri eve geldikten sonra maalesef tamamen ev halkına bulaşıyor. Vatandaşlarımızın bu yönde kendilerini koruması gerekiyor.

Ve vatandaşlarımızın doğru bilgi vermesi konusunda ben tekrar söylüyorum. Çünkü bunun vebali de var. Sizin söylemediğiniz her gün pozitif bir kişi potansiyel yayıcıdır. Potansiyel yayıcı da bizim işimizi zorlaştırmakta. Temaslıysanız o kişilerin isimlerini verin ki biz de ona göre tedbirlerimizi arttıralım.

HES KODU ZORUNLULUĞU

Kaymakamlık makamına giriş olarak şuanda HES kodu sorgulayarak ve ateş ölçerek alıyoruz yani ikisini beraber yapıyoruz. Eğer vakaları kontrol altına almakta biraz daha zorlanırsak belki önümüzdeki haftadaki tedbirler içerisinde resmi kurumlara girişlerde de HES kodu zorunluluğunu da getirebiliriz. Şuanda böyle bir kararımız yok ama takip ediyoruz. Yani her gün bugün vaka sayısı azalır dişe düşünüyoruz ama akşam olduğunda ne yazık ki vakanın azalmadığını üzülerek görüyoruz ve en son bir açıklamayı da yine televizyondan duydum ve şaşırdım. Maske aşı ile aynı kuvvettedir diye bir söz sarf etti bir bilim adamı. Bu ne demektir, herkes umudunu aşıya bağladı ama görünen o ki kısa zamanda aşıyla çok fazla bizim aşıyı kullanma imkanımız olmayacak ama maskenin de bu kadar güçlü olduğunu o bilim adamının açıklamasından sonra ben öğrendim. Onun için vatandaşlarımızın hijyen, mesafe ve maske kuralına uymalarını istiyorum."