Çaycuma'ya bağlı Dereköseler köyünde, il ve yurt dışından gelen misafirlerin adres bulmakta zorlanması nedeniyle köyün giriş, çıkış, sokak başları ve kavşakları, okul, sağlık ocağı önü gibi belli noktalarda Almanca sokak isimleri ve trafik işaretleri bulunuyor.

Resmi nüfusu bin 317 olan Dereköseler köyü, 9 mahallesi ile bölgenin en büyük köyleri arasında yer alıyor. Yaz aylarında gurbetçilerin dönmesi ile nüfusu 2 bin kişiyi aşan köyde Almanca tabelalar çoğaldı. Almanca dersi de veriliyor. Köy muhtarı Cemil Kanoğlu, tabelaları Almanya'da yaşayan gurbetçilerin memleketlerine dönerken satın aldıkları TIR dolusu ıskarta tabelaları getirmesi ile köyün her tarafına Almanca ve Türkçe yazılmış tabelaların monte edildiğini ifade etti. Kendisi daha önce gitmesine rağmen
akşam karanlığında gittiği bir köyde adresi bulamadığını anlatan Kanoğlu, bu tabelaların köyü bilmeyen misafirler için çok önemli olduğunu ifade etti.
Köylerindeki Almanca tabelalardan memnun olduklarını belirten gurbetçiler de, tabelaların sormadan adres bulmada büyük kolaylık sağladığını ifade etti. 10 yıldır Almanya'da bulunan İlknur Hatıl, tabelaların 10 yıl önce monte edildiğini söyledi. Tabelaların monte edilmesi süresinde çok komik görüntülerin oluştuğunu ifade eden İlknur Hatıl (37), şöyle konuştu: "Ben köyü iyi bildiğim için farkında değilim ama dışarıdan arkadaşlarım gelirken mahalleleri ve yeri bulmakta zorlanmıyormuş. Yanlış dönme gibi vakit kayıpları olmuyor, sorma gereğine ihtiyaç duymuyorlarmış. Bir de köyümüze iki giriş var. Köy girişlerinden biri Pazar kurulduğu gün kapanıyor. Oraya da asılan Türkçe ve Almanca uyarı tabelaları ile insanlar diğer girişe yönlendiriliyor."

Devrek'de doğan ve 32 yıldır Almanya'da yaşayan Nizamettin Hatıl ise, eşi ile evliliği ve öncesindeki süreçte köye gidiş dönüşlerde çok zorlandığını söyledi. Artık alıştığını belirten Nizamettin Hatıl, köye gelecek misafirlerin ise köydeki tabelalar nedeniyle adresi bulmakta zorlanmadığını ifade etti. Ankara gibi bir çok ilde bile doğru düzgün yön ve trafik tabelaları bulunmadığını anlatan Nizamettin Hatıl, şöyle konuştu: "Bu köy örnek alınmalı. Ankara çıkmaz bir orman gibi. Yolları tanımazsan, bilmezsen kaybolursun. Kısa sürede varabileceğin yere saatler sonra ulaşırsın. Böyle bir çok il var, buralarda Almanca ve Türkçe tabela uygulamalarının çok yararlı olacağı kanaatindeyim."
Köylüler, gurbetçiler nedeniyle Almanya kültürüne yabancı olmadıklarını belirterek, Alman vatandaşlarını da köylerine tatile davet etti.