Kdz.Ereğli'de yaşayan 94 yaşındaki Şaban Kalmaz, 15 Nisan 1938 yılında gittiği vatani görevinde, acemi birliği sonrasında usta birliği görevini 'Yavuz' adlı askeri gemide tamamladı. Yavuz gemisinde 3 aylık askerken Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşını İzmit'e götürdüklerini anlatan Kalmaz, Atatürk öldüğü zaman naaşının başında nöbet tuttuğunu söyledi. Atatürk'ün başında 11 askerle birlikte nöbet tutan Kalmaz, o günleri anlattı.

Ormanlı beldesi Ortacı köyünde yaşayan 94 yaşındaki 7 çocuk, 16 torun sahibi Şaban Kalmaz, Mustafa Kemal Atatürk'ün öldüğü 1938 yılında Yavuz gemisinde askerlik yaparken Atatürk'ün naaşının başında nöbet tuttu. Atatürk'ün naaşının Yavuz gemisiyle İstanbul'dan İzmit'e götürüldüğünü anlatan Kalmaz, 11 askerle birlikte tabutun başında nöbet tuttuğunu söyledi. Atatürk'ün naaşının askerlerin omzunda gemiye getirildiğini anlatan Kalmaz, naaş gemiye bindirilirken askeri uçakların da geçiş yaptığını söyledi. Kendisi ile birlikte 11 askerin daha nöbet tuttuğunu anlatan Kalmaz, Ata'nın ölümü ile herkes gibi kendisinin de çok üzüldüğünü kaydetti. Atatürk'ü o ana kadar hiç görmediğini ifade eden Kalmaz, "Sadece ben değildim nöbet tutan. 11 asker daha vardı. Kumandan önde, arkalarında biz vardık. Ellerimiz arkada nöbet tuttuk başında. İzmit'e götürdük, oraya gidene kadar başındaydık biz. Gemiden naaşını indirdik, sonra Ankara'ya gitti. Atatürk'ün naaşının başında 5 saat mi 10 saat mi nöbet tuttum bilmiyorum. Atatürk'ün tabutunun üzerinde bayrak vardı. Atatürk'ü daha önce hiç görmemiştim. Fevzi Çakmak'ı bile motorla gemiye götürdüm."

Asıl mesleğinin değirmen ustalığı olduğunu anlatan Kalmaz, 4 sene görev yaptığı Yavuz gemisinde en önemli görevinin Ata'nın naaşı başında tuttuğu nöbet olduğunu, askerden geldikten sonra birlikte nöbet tuttuğu 11 arkadaşı başta olmak üzere diğer arkadaşlarından haber alamadığını söyledi. Kalmaz, askerden sonra birçok iş yaptığını, ancak şimdilerde ise fındık tarlaları ile uğraştığını söyledi.

Şaban Kalmaz'ın kızı ile evli olan Avukat Nazım Erdoğan, büyük önder Atatürk'ün naaşı başında nöbet tutan Kalmaz ile gurur duyduklarını söyledi. Oğlu Uğur ile sık sık Şaban Kalmaz'ı ziyaret ettiklerini dile getiren Erdoğan, "1938 yılında askerlik görevini yaparken büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı başında nöbet tutması bizleri son derece gururlandırıyor. Gelen misafirlerine o günleri anlatırken sanki yeniden yaşarmışcasına heyecanlanıyor. Onun bu heyecanı bizleri de heyecanlandırıyor." dedi.

Babalarının o günü herkese anlattığını belirten Şaban Kalmaz'ın çocukları da babalarıyla gurur duyduklarını söyledi.

Zamanında kendi yaptığı evde kalan ve çocuklarının ısrarına rağmen bu evden çıkmayan Şaban Kalmaz, ikinci eşi olan Emine Kalmaz ile fındık bahçesiyle uğraşıyor.