Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK)  “Sektörel Güven Endeksleri, Mayıs 2017” araştırması yayımlandı.


“Hizmet sektörü güven endeksi 102 değerine yükseldi” başlıklı açıklamada şu bilgiler verildi:

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Nisan ayında 99,9 iken, Mayıs ayında %2,1 oranında artarak 102 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %2,7, %2,8 ve %0,9 arttı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi 102,8 değerine yükseldi

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Mayıs ayında %1,1 oranında artarak 102,8 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. “Mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla %0,2 ve %4,6 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi %1,7 azaldı.


İnşaat sektörü güven endeksi 86,3 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 85,7 iken, Mayıs ayında %0,8 oranında artarak 86,3 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu artış; gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. “Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %1,6 artarken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi %0,5 azaldı.


Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, alt endeksleri ve
değişim oranları, Mayıs 2017