Meydana gelen hırsızlık olaylarının önlenmesine yönelik vatandaşlar üzerinde farkındalık oluşturmak ve faillerin yakalanmasında, ihbarın önemli olduğu bilincini aşılarken; komşuluk ilişkilerini tekrar canlandırmak suretiyle evden hırsızlık olaylarının önlenmesini hedefleyen, “Komşu Güvenliği Projesi” köy muhtarlarına anlatıldı.

 

Kdz.Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Tufan, “Komşu Gözetiminde vatandaşların bölgelerini suça karşı gözetleyip şüpheli bir durum gördüklerinde mahalli kolluğa bildirmelerini öngören bir yaklaşımdır. Vatandaşların suçun önlenmesine katkıda bulunmasının en etkili yollarından biridir” dedi.

 

 

Zonguldak Valiliğinin oluru ile Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı tarafından sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarının yapılan analizleri sonucu en çok işlenen suçlar arasında evden hırsızlık olaylarını önlemek, Ereğli ve Alaplı ilçelerinde başta olmak üzere karayolunda kullanılması nedeniyle vatandaşların can ve mal kaybına neden olan patpatların yerinde kullanımını sağlamak yine son dönemde artış gösteren telefonla dolandırıcılık olaylarını önlemek, vatandaşların mağdur olmasını engellemek ve farkındalık yaratmak maksadı ile komşu güvenliği, yerinde kullan örnek ol ve aldanmayın isimli üç projeyi hayata geçirdi.

 

MUHTARLARA ANLATILDI

Gazeteniz Önder bu projeleri İlçe Jandarma Komutanlığından aldığı detaylı bilgilerle hergün kamuoyuna aktaracak. Kdz.Ereğli ilçe genelindeki tüm köy muhtarlarına İlçe Müftülük Konferans Salonunda 3 projeye ilişkin İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Gökhan Tufan tarafından verilen sunumda komşu güvenliği projesi anlatıldı. Jandarma Komutanı Yüzbaşı Tufan tarafından, komşu güvenliği projesinin detayları şu şekilde açıklandı.

 

KOMŞU GÜVENLİĞİ PROJESİ

PROJENİN AMACI

Meydana gelen hırsızlık olaylarının önlenmesine yönelik vatandaşlar üzerinde farkındalık oluşturmak ve faillerin yakalanmasında, ihbarın önemli olduğu bilincini aşılarken; komşuluk ilişkilerini tekrar canlandırmak suretiyle evden hırsızlık olaylarının önlenmesidir.

 

529 OLAY MEYDANA GELDİ

Zonguldak ili genelinde 300 evden hırsızlık (68 Jandarma Bölgesi, 232 Polis Bölgesi);  229 dolandırıcılık (27 Jandarma Bölgesi, 202 Polis Bölgesi) olayı olmak üzere, toplam 529 olay meydana gelmiştir. Hırsızlar için balkon kapıları, pencereler ve güvenliği sağlam olmayan ev kapıları tercih sebebidir. Genellikle alarm tertibatı olmayan evler hırsızlar için cezbedicidir. Hırsızlar genellikle gece karanlığından faydalanırlar. Tenha ve korunaksız bölgeleri tercih ederler. Girecekleri evi önceden tespit ederler ve mahallede gözlem yaparak evde yaşayanların maddi durumları hakkında bilgi edinirler. Sessiz çalışmaya özen gösterirler. Bu sebeple ev sahibinin içerde olduğunu bildiklerinde cam kırmak gibi ses çıkaracak durumlardan kaçınırlar

 

ZİYNET EŞYASI VE PARA BULMAYA ÇALIŞIRLAR

Kimliklerinin tespitini güçleştirecek şekilde giyinmeye özen gösterirler. Yükte hafif, pahada ağır eşyaları çalmaya çalışırlar. Kaçışlarını zorlaştıracak veya taşıması zor olan eşyaları tercih etmezler. Ziynet eşyası ve para bulmaya çabalarlar.

 

EVDEN HIRSIZLIKTA ALINACAK ÖNLEMLER

Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Yastık altları, çekmeceler, dolap içleri
hırsızların ilk baktıkları yerlerdendir. Kıymetli eşyalar, evde bulundurulmamalıdır. Bankalara teslim edilmelidir. Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Yastık altları, çekmeceler, dolap içleri hırsızların ilk baktıkları yerlerdendir. Kıymetli eşyalar, evde bulundurulmamalıdır.
Bankalara teslim edilmelidir. Bahçede ağaç yetiştiriliyorsa, bunların kapı ve pencerelere uzanılmayacak şekilde budanmasına özen gösterilmelidir. Özellikle giriş katındaki dairelerin pencereleri demir parmaklıklarla korunmalıdır. Toplu yerleşim yerlerinden uzak meskenlerde kapılar güçlü menteşe ve sürgülerle donatılmalıdır. Gece yatarken anahtarlar kapının iç yüzünde takılı bırakıldığında, hırsızların kilidi açabilmesi zorlaşır.

 

LAMBALAR YANIK OLMALI

Sokak lambalarının yanık vaziyette olması sağlamalı, gerektiğinde ilgili kurumlar ikaz edilmelidir. Hırsızların gece karanlığından faydalanmasının önüne geçilmeye çalışılmalıdır. ‘Hurdacı, Seyyar Satıcı Giremez!’ ikaz yazıları muhtarlar tarafından uygun yerlere asılmalıdır. Hırsızlık olaylarında olay yeri inceleme ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar, suç yeri karıştırılmamalı, muhafaza altına alınmalı ve olay yerindeki parmak izlerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Rastgele takılan çelik kapıların ve güvenliksiz pencerelerin levye, kriko vb. aletlerle zorlanıp eve girilebileceği unutulmamalıdır. Vatandaşlar, devriye görevi yürüterek yabancıları kontrol etme ve özellikle geceleri gözetleme hususunda kolluğa yardımcı olabilirler. Mülkleri ve binaları kontrol edip eksiklikleri sahibine, şüpheli vakaları da kolluğa bildirebilirler.

 

HIRSIZLIK OLAYLARININ ÖNLENMESİ

Komşu Gözetiminde vatandaşların bölgelerini suça karşı gözetleyip şüpheli bir durum gördüklerinde mahalli kolluğa bildirmelerini öngören bir yaklaşımdır. Vatandaşların suçun önlenmesine  katkıda bulunmasının en etkili yollarından biridir.  Güvenebilecek bir komşu, evde bulunulduğunu göstermeye çalışmalıdır. Komşular belirli zamanlarda evinizdeki ışıkları yakabilmelidir. Zaman ayarlı ve harekete duyarlı lambalar kullanılmalıdır.  Bir zanlıyı yada şüpheliyi kendiniz yakalamaya çalışmayınız.

 

DİKKAT EDECEĞİNİZ HUSUSLAR

Elbisesi, Boyu, Saç rengi gibi göze çarpan özellikleri, Kaçış yönü özellikle de kaçtıkları araçların markası, plakası gibi elde ettiğiniz bilgileri hemen kolluk kuvvetlerine aktarmaktır. Apartman sakinleri, yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olmaları gerekir. Mahalle sakinleri şüpheli şahısları her an kolluk kuvvetlerine bildirmelidir. Apartman sakinleri birbirlerinin telefon numaralarını bilmelidir. Apartman güvenliği hususunda birbirlerini uyarabilmeli, yardım isteyebilmelidir. Eğer siz komşularınızın evine sahip çıkarsanız, komşularınızın da sizin evinize sahip çıkacaklarını unutmayınız. Hırsızlar çaldıkları eşyaları genellikle çarşaf, battaniye, çuval vb. şeylere sararak taşırlar. Mahalle sakinleri bu şekilde eşya taşıyan şüpheli şahısları gördüğünde en yakın kolluk kuvvetine bildirmelidir.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)