Kdz. Ereğli Eğitim Sen Temsilciliği, ilçede bulunan Güzel Sanatlar Lisesi'nin adını son zamanlarda yasakçı uygulamalar ile duyurduğunu belirtti.

2012-2013 eğitim ve öğretim yılında Güzel Sanatlar Lisesi Okul Müdürü Berat Cıbır tarafından kız öğrencilerine yönelik etek giyme yasağının uygulandığını belirten Eğitim Sen, bu kararı almaktaki amaçları ve etkenleri sordu.

Kdz. Ereğli Eğitim Sen Temsilciliğinin konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

Ne yazık ki İlçemizde bulunan Güzel Sanatlar Lisesi adını son zamanlarda güzel olmayan yasakçı uygulamalar ile duyurmaktadır.

Ülkemizde lise ve dengi okullarda öğrencilerin nasıl giyinecekleri Milli Eğitim Bakanlığı Kılık – Kıyafet Yönetmeliği ile hem kız öğrenciler hem de erkek öğrenciler için belirlenmiştir. Kılık – Kıyafet Yönetmeliğinde kız öğrencilerin etek giyemeyeceği gibi bir yasak bulunmamakla birlikte, özellikle son dönemlerde de bakanlık öğrenci kılık kıyafetlerine yönelik olarak öğrencilerin kıyafetlerine çok fazla karışılmaması gerektiğini de belirtmiştir.

Fakat adı Güzel Sanatlar Lisesi olan ve adını daha çok ilçemizde konserlerle, resim sergileriyle kısaca sanatsal çalışmalarla duyurmasını beklediğimiz okulumuz 2012- 2013 Eğitim ve öğretim yılında okul müdürünün uygulamaya koyduğu yasakçı bir karar ile duyurmuştur. Bu yasak ile okuldaki kız öğrencilerin etek giymesi engellenmiştir.  2001-2002 eğitim öğretim yılında açılan okulda, 2012-2013 eğitim öğretim yılına kadar giyilen etek ne oldu da yeni öğretim yılına başlarken yasaklandı. O halde biz bunun arkasında bir art niyet ve zihniyet meselesi olduğunu düşünüyor ve bu uygulamanın özellikle adı Güzel Sanatlar Lisesi olan okulumuza hiç yakışmadığını düşünüyoruz.   

Biz, Kdz. Ereğli Eğitim Sen olarak okul müdürü Sayın Berat Cıbır`ın bu kararı almaktaki amacını ve bu kararı alırken neyin ve nelerin etken olduğunu kendisine soruyor ve aşağıdaki sorulara yanıt vererek bu konuda bizleri ve kamuoyunu aydınlatmasını bekliyoruz.

Bu almış olduğunuz yasaklama kararı siyasal düşüncenizle örtüşüyor mu?

Bu yasaklama kararı ile öğrencilerimizi ve ailelerini incittiğinizi düşünüyor musunuz?

Bu karar ile görev ve yetkiniz olmadığı halde kız öğrencilerin namus bekçiliğini mi yapmak istediniz?

Bir sonraki yasağınız okula başörtüsüz girilemeyeceğine yönelik olacak mı?

Yasak ve baskıların olduğu bir yerde sanatsal çalışmalar yapılabilinir mi?

Namus kavramı etek ile pantolon arasına sıkıştırılabilecek kadar basit ve önemsiz bir kavram mıdır?

Kız öğrencilerin etek giyiyor olmaları ya da toplumda bayanların etek giyiyor olmaları sizin için ne anlama gelmektedir?

Buradan Kdz. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü`ne sesleniyor ve bu ayıplı uygulamaya daha fazla göz yumulmadan bir an önce son verilmelidir. Çünkü okullarımız kişilerin siyasal düşüncelerine göre kararlar alıp uygulamaya konulan yerler olmamalıdır. Ayrıca okulumuz adıyla değil uygulamalarıyla Güzel Sanatlar Llisesi olmalıdır.

 

Kdz. Ereğli İlçe Eğitim Sen Şube Temsilcisi İbrahim Koç