Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz, çocukluğunu Kdz. Ereğli’de yaşayan eşi Nilgün Ilgaz ile birlikte TED Koleji’nin davetlisi olarak geldi.

ILGAZ’IN OĞLU: Babam Akçakoca’da öğretmen iken Kdz. Ereğli’ye voleybol maçlarına gelirlermiş. Ereğlililer onları maçtan önce pide ve ayran ile doyurarak şişirir ve sonra da maçı kazanırlarmış.

Türkiye’de kim demez “Hababam” deyince “Rıfat Ilgaz"ı. Senaryonun yarattığı oyuncu kadrosuyla, müziğiyle, esprileriyle kim bilmez “Hababam Sınıfı”nı? Bilmeyen ve duymayanı olmaz Hababam’ı. Hababam Sınıfı’nın ünlü yazarı Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz’ın sevgili eşi Nilgün Ilgaz’ın babasının görevi nedeniyle çocukluğunun 5 yılını Kdz. Ereğli’de geçirdiğini biliyor muydunuz?
Gölcük doğumlu bir denizci askerinin kızı Nilgün Ilgaz, “her şeyimi Turgut Reis’teki ilkokul öğretmenim Melek Balıkçıoğlu’na, sonradan Konak soyadını almış bu öğretmenime borçluyum. Ted Koleji’nin de ilk öğrencileri bizdik” diyerek, Kdz. Ereğli’nin kendi yaşamındaki önemini anlattı. Rıfat Ilgaz’ın oğlu eşi Aydın Ilgaz ile birlikte Kdz. Ereğli’ye gelerek dostlarıyla dostluğu paylaşan Nilgün Ilgaz, çocukluk arkadaşlarının da izlerini bulmaya çalıştı.
TED Kdz. Ereğli Koleji’nde ilköğretim ve lise öğrencilerine Rıfat Ilgaz’ı ayrı ayrı anlatan oğlu ile gelininin bu etkinliği, öğle yemeğinde de öğrenciler ile birlikte okulun yemekhanesindeki sıcak yemek ortamında devam etti. 

Rıfat Ilgaz’ın oğlu ve gelinine Kdz. Ereğli ile ilgili anılarından küçük bir demet sorduğumuzda şu yanıtları aldık:

NİLGÜN ILGAZ:
1965’te geldik Kdz. Ereğli’ye. Babam Denizaltı Askeriydi. İlkokulu Turgut Reis’te okudum. “Her şeyimi Turgut Reis’teki ilkokul öğretmenim Melek Balıkçıoğlu’na, sonradan Konak soyadını almış bu öğretmenime borçluyum. Sonra TED Kdz. Ereğli Koleji’ne girdim. Burasının ilk öğrencilerindenim. İlk açıldığında 40 kişi biz vardık burada. 1970’de babamın görev yeri değiştiği için ayrıldık Kdz. Ereğli’den Sonra da ilk kez geçen yaz geldim, bir de şimdi geldim. 30 sene olmuş. Ve çok beğenirdik biz Ereğli’yi. Tesadüfen Kemal Hocam gezdirirken ilk taşındığımız evi gördüm. Dere kenarında Turgut Reis İlköğretimi geçince bir evdi. Sonra da Bababurnu’na taşındık. Burada 5 yıl kaldık. Hayatımda hiç unutamadığım bir kent oldu burası benim için.

AYDIN ILGAZ:
Babam Akçakoca’da öğretmenlik yapmış. Türkçe öğretmenliği. Voleybol takımına katılmış. 2 saat yürüyerek Akçakoca’dan buraya gelirmiş. Fakat demişler ki babama o kadar yol yürüyerek geldiniz karnınız acıkmıştır diye bol pide yedirdiler ayran içirdiler bizi şişirdiler ve biz maçı kaybettik derdi babam. Bu bölgeyi çok iyi tanırdı babam. ‘Karadeniz’in Kıyısında’ romanı bu bölgenin romanıdır. Hatta ilk kez TRT Karadeniz’in Kıyısında’yı film yapmak için Akçakoca, Ereğli bu bölgeye gelmişti. Bu bizim Ereğli’ye ikinci gelişimiz.