Dünya Organ Nakli Derneği Başkanlığı görevini sürdüren bir dönem Zonguldak Milletvekilliği yapan Prof. Dr. Mehmet Haberal, kronik organ hastalıklarının en etkin tedavisi olan "TRANSPLANTASYON" ülkede 3 Kasım 1975'te akrabadan ilk böbrek nakli ile başlayarak, 1988'de kadavradan ilk karaciğer nakli, 1989'da ilk kalp nakli, 1990'da Avrupa'da çocuklarda ve dünyada erişkinlerde ilk canlıdan kısmi karaciğer nakli, 1992 yılında dünyada ilk kez aynı canlı donörden aynı anda böbrek ve kısmi karaciğer nakli olarak gerçekleştirildiğini, bugün ülkede, toplam 152 organ nakli merkezi ile dünyada ilk 5 arasında yer almakta olduğunu açıkladı.
Haberal, yazılı açıklamasında, ülkede transplantasyonlar, 2238 ve 2594 sayılı organ ve doku nakli yasaları ve Sağlık Bakanlığı'nın çıkartmış olduğu yönergelerle ve tıbbi etik kuralları çerçevesinde yürütüldüğünü, oünyada birçok ülkede transplantasyonlar yasal ve etik kurallar doğrultusunda yapılmasına rağmen, maalesef zaman zaman organ ticareti ve organ turizmi ciddi sorun olarak da gündeme gelmekte olduğunu kaydederek, şu açıklamayı yaptı:
"Halbuki, dünyada bu kadar kapsamlı ve ciddi yasal düzenlemeler yokken, 1979 yılında ülkemizde çıkartılan 2238 SAYILI YASANIN 3. MADDESİ, ORGAN TİCARETİNİ VE 4. MADDESİ DE BİLİMSEL BİLGİLER DIŞINDA ORGAN VE DOKU NAKİLLERİNİN REKLAMINI YASAKLAMIŞTIR. Buna benzer düzenlemeler, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkartılan Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği'nde de yer almaktadır. Günümüzde organ nakli bekleme listelerinde 20 binden fazla böbrek, 2 binden fazla karaciğer ve binden fazla kalp bekleyen hasta bulunmaktadır. Ülkemizde yapılan organ nakillerinin büyük bir çoğunluğu (%70) canlı vericilerden yapılmaktadır. Her yıl binlerce vatandaşımız sağlam organlarıyla hayatını kaybetmekte ve bu organları kronik organ hastalarının tedavisinde yeteri kadar kullanamamaktayız. Halbuki, birçok ülkede bu organlar kullanılarak çok sayıda kronik organ hastasına yeniden yaşam sağlanmaktadır. Bunun en çarpıcı örneği, İran'ın Şiraz kentidir. Orada yapılan tüm karaciğer nakillerinin %90'1 ve böbreklerin %95' İ de ölen kişilerin organları İle gerçekleşmektedir. Bugün, ülkemizdeki ilk transplantasyonun 43. yılını kutluyoruz. Ülkemiz ve dünya organ nakline önemli katkılar saylayacağına inanarak kurduğum DÜNYA ORGAN NAKLİ VAKFI 24 Ekim 2018 tarihinde onaylanmıştır. Bu vesileyle, bu günkü üst düzeye ulaşmamızda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor ve tüm insanlarımızı organ bağışına davet ediyorum"