CHP Zonguldak Milletvekilleri Mehmet Haberal ile Ali İhsan Köktürk 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili olarak yaptıkları ortak açıklamada şöyle dediler:

 

Türkiye’de Kadın Hakları alanında önemli atılımlar Cumhuriyetin ilanıyla başlamıştır. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk kadınların toplum yaşamında yer almasının önemine birçok kez dikkat çekerek bu alanda büyük devrimlere girişileceğinin müjdesini vermiştir. 1926’da Medeni Kanun’un kabulüyle sosyal yaşamda kadın erkek eşitliği sağlanmıştır.

 

Türk Kadını; 1930 Belediye Seçimlerine katılma hakkı, 1934 yılında seçme ve seçilme hakkını kazanarak birçok Avrupa devletinden önce kanun önünde erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur. 1936’da İş Kanunu yürürlüğe girmiş,  kadınların çalışma hayatına yönelik düzenlemeler getirmiştir. 1937’de Kadınların yeraltında ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasını yasaklayan 1935 tarihli 45 sayılı ILO sözleşmesi kabul edilmiş, 1945 yılında “Analık sigortası “(doğum yardımı) 4772 sayılı yasa ile düzenlenmiştir. 1949 yılında da, “Yaşlılık sigortası"nın kadın ve erkekler için eşit esaslara göre düzenlenmesi 5417 sayılı yasa ile sağlanmış ve kadınların aleyhine olan eşitsizlikler giderilmiştir.

 

AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE KADIN HAKLARI

 

Kadınlarımız, hakları açısından; AKP İktidarıyla birlikte, alabildiğince olumsuz bir sürece sokulmuş, tüm Cumhuriyet kazanımlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

 

Son yıllarda ülkemizde kadın hakları konusunda sık sık bilimsel araştırmalar yapılmakta ve kadın hakları konusunda ne kadar geriye gittiği ortaya konulmaktadır. 

 

Son yayınlanan “Dünya Ekonomik Forumu`nun yıllık geleneksel `Cinsiyet Eşitsizliği 2013 Raporu`na göre Türkiye; kadın ve erkeklerin ülke kaynaklarından yararlanması üzerine kurulan Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi`nde son sıralarda yer almıştır. Türkiye’nin bu alanda sistematik olarak gerilediği görülmektedir.

“Eğitime ulaşım”,  “iş yaşamına katılım ve fırsat eşitliği”, “siyasi hayatta yer alma”, “sağlık ve hayatta kalma” başlıklarında hazırlanan raporda Türkiye, 120'nci sırada. Yani kadın-erkek arasındaki eşitsizliği ortaya koyan endekste 136 ülke arasında en kötü tabloyu çizen ülkelerden biri.

Türkiye'ye ait verilerin bazıları ise şöyle:

İş yaşamında fırsat eşitliği alanında 127
İşgücüne katılım alanında 123
Eğitim 104
Sağlık ve hayatta kalmada 59
Siyasi katılımda ise 103'üncü sırada.

Dünya Ekonomik Forumu`nun yıllık geleneksel `Cinsiyet Eşitsizliği 2013 Raporu`nda bazı çarpıcı veriler de şöyle:

Kadınlar arasında işsizlik oranı %11 (erkeklerde 9)
Kadınlar arasında yarım gün çalışma oranı %24 (erkeklerde 9)
Tarım dışı istihdamda kadın işgücü oranı %23
Banka hesabı olan kadınların oranı %33 (erkeklerde 82)
İşletmelerde liderlik konumuna yükselebilen kadın oranı %4

Global Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda Türkiye’nin hemen önünde Guatemala, Katar, Kuveyt, Fiji, Etiyopya, Ürdün var. Bu ülkelerde cinsiyet uçurumu Türkiye’den daha az. Raporda Türkiye’nin genel sıralamada en düşük sıralamada olan ülke olarak kaldığı belirtilmektedir.

TÜİK “İSTATİSTİKLERLE KADIN 2013 ARAŞTIRMASI”NIN SONUÇLARINA GÖRE;

AB üyesi ve aday ülkeler arasında kadınların işgücüne katılma oranının en düşük olduğu ülke Türkiye’de, erkeklerin işgücüne katılma oranının kadınlara göre daha yüksek olduğu belirlendi. İşgücüne katılma oranı erkeklerde en yüksek yüzde 95,4 ile 35-39 yaş grubunda, kadınlarda ise yüzde 38,3 ile 25-29 yaş grubunda gerçekleşti.

Okuma yazma oranı

Yine yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’nin 76 milyon 667 bin 864 olan nüfusunda, kadınların sayısı 38 milyon 194 bin 504’e karşılık geldi.

Türkiye’de 2012 yılında okuma yazma bilmeyen erkek nüfus oranı yüzde 1,4 iken, kadınlarda bu oran yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti.

Devletin resmi raporlarınca da teyit edilen Türk kadınımızın içinde bulunduğu böyle bir tablo kabul edilemez ve Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından ifade olunan kadını - erkeği eşit, bir ulus yaratmayı hedefleyen Cumhuriyet devrimi ile örtüşemez.

 

Ancak, tüm bunlara rağmen; Türk Kadınının aydınlanma mücadelesi, Cumhuriyet devrimi ışığında ileriye doğru gelişecektir. Hiçbir güç bu gelişmeyi durduramayacak ve tersine döndüremeyecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır…

 

Bu duygu ve düşüncelerimizle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bir kez daha yürekten kutluyoruz.

 

 Saygılarımızla.

   8 Mart 2014

 

 

Ali İhsan KÖKTÜRK                                     Prof. Dr. Mehmet HABERAL

CHP Zonguldak Milletvekili                       CHP Zonguldak Milletvekili