Başbakanlığa bağlı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Düzce Valiliğinin Hızel Otel’de 25-26 Haziran tarihleri arasında düzenlenen 17. Yerel Medya Eğitim semineri başarıyla sona erdi.  Seminerin ilk gününün ikinci oturumuna başkanlığı ATV Ankara Temsilcisi Mehmet Akarca yaptı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Yerel medya neden önemli, yerel medya ne kadar yerel?”, İhlas Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı İsmail Ballı, “Haber fotoğrafçılığı, fotoğrafın şiirsel dili, çağdaş gazetecilik ve foto muhabirliğinin etik kuralları”, KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar, “KKTC Medyası” konusunda görüşlerini açıkladı.

 

YEREL BASININ ÖNEMİ

Nazmi Bilgin konuşmasında basın sektöründe çalışan gazetecilerin ekonomik sıkıntıları ile ilgili ve sendikanın yürüttüğü çalışmaları basın mensuplarına anlatırken mesleğin geldiği son nokta konusunda da örnekler verdi. Bilgin yerel basına büyük görevler düştüğüne dikkati çekerek, “Umut ediyorum ki ve inanıyorum ki önümüzdeki 10 yıllık süre içerisinde yerel basın çok daha önemli bir konuma gelecek” dedi. Bilgin ayrıca resmi alan alan gazeteleri önümüzdeki süreçte ciddi bir gelişme beklediğini vurgulayarak, “Önümüzdeki 10 yıllık süre içerisinde resmi ilanlar kalkabilir. Biz istiyoruz ki 30 sene sonra kalksın. O yüzden resmi ilan alan gazetelerin bu konuyu iyice dikkate almalarını öneriyorum” dedi.

 

FOTOĞRAF ÖNEMLİ

İhlas Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ballı’da konuşmasında haber fotoğrafçılığı konusunda kendisinin de çekmiş olduğu fotoğraflardan sinevizyon eşliğinde bilgiler verdi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yurt dışı gezisinde kendi fotoğrafçısının dahi yakalayamadığı pozisyonu karelediğine dikkati çeken Ballı, “Fotoğraf habere zenginlik ve renk katıyor. Metin fotoğrafa fotoğrafta metne ihtiyaç duyuyor” dedi.

 

ÖNEMLİLER

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar’da Kıbrıs’tan Türkiye’ye ve Türkiye’den de Kıbrıs’a bakış açıları konusunda örneklemeler yaparken son dönemlerde görüşülen müzakerelerin halkın beklentilerini olumsuz yönde etkilediğini ve halkı bıktırdığına dikkati çekerken Kıbrıs’ta görev yapan basın mensuplarının yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Tanpınar, Türk halkına her zaman büyük saygı duyduklarını ve bölgenin gelişmesinde Türkiye’nin önemli katkılar sağladığını belirterek, “Kıbrıs’ın konumu gereği gerek Amerika Birleşik Devletleri, gerek Yunanistan ve gerekse de Türkiye’nin ciddi dikkate aldığı bir konudur. Boğazlar, Ankara ve Kıbrıs dünya için önemli bir yer işgal etmektedir” dedi.

 

DIŞ BASIN ÖNEMLİ

Günün son oturumu yine ATV Ankara Temsilcisi Mehmet Akarca yönetti. Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilci Yardımcısı olan 27 Mart e muhturasını da ilk haber yaparak gündeme oturtan Metehan Demir, “Dış politika haberlerinin hazırlanması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi” konusunda görüşüldü. Demir, “Seminere geldim baktım yerel gazetelere dış haberlerle ilgili hiçbir yazı okumadım. Günümüzde ülkelerde yaşanan ekonomik krizler bile Konya’daki bir işyerini ilgilendiriyor o yüzden dış politikaya daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

RADYOCULUK VURGUSU

TBMM’nde önceki gün Meclis Başkanı Köksal Toptan’dan başarı ödülü kazanan TV8 Programcısı Erkan Tan’da konuşmasında , “TV’de görüşme teknikleri ve söz yayınları” konularında bilgilerini aktardı. Tan, gerek yerel gerek ulusal televizyon kanallarında röportajların nasıl yapılması nerelere dikkat edilmesi konularında uyarılarda bulundu. Tan, radyolarda görev yapan çalışanların gazeteci statüsünde görülmemesine de eleştiri getirerek, “Radyolar Türkiye’nin sesidir, radyolar susmayacaktır. Demokrasinin en etkili yayın aracı radyoculuktur. Radyoculuk desteklenmeli ve sahip çıkılmalıdır” sözleri ile düşüncelerini ifade etti.

 

İLANLAR DÜŞÜŞTE

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Ertan Cillov’da yaptığı, “Basın İlan Kurum, Yerel Basın ve resmi ilanlar” konularındaki konuşmasında kurumun kuruluşundan bugüne kadar geçen süredeki işlevi hakkında kısa notlar halinde bilgi aktardı. 2004 Yılında 800 olan yerel vasıflı gazete sayısının 2008 yılı itibari ile 1.200’e yaklaştığını belirtti. Resmi ilanlarda son dönem göz önüne alındığında ciddi bir düşüş yaşandığına dikkati çeken Cillov, “Hiçbiryerde yatırım olmadığı gerekçesi ile şuanda ihaleler durmuş durumda. Ciddi bir oranda yaşanan bu düşüşün inşallah önümüzdeki süreçte artmasını bekliyoruz” dedi.

 

GEZİ NEFES KESTİ

Günün ilk oturumunun ardından Düzce’nin Güzeldere Şelalesine yapılan gezi adeta nefesleri kesti. Düzce merkezine 1 saat uzaklıktaki Güzeldere Şelalesine gidişte yol güzergahının oldukça dar oluşu geziye katılanların yüreğini ağzına getirdi. Büyük otobüslerle girilen dar ve virajlı yollarda zaman zaman nefeslerini tutan basın mensupları şelale önünde bol bol fotoğraf çektirdi. Daha sonra Kaplanoğlu Alabalık Tesislerinde günün yorgunluğunu atarak bol bol sohbet etme fırsatı yakaladı. Seminerin ikinci gününün ilk oturum başkanlığını Yrd.Doç. Dr. Abdülrezak Altun gerçekleştirdi. Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek, “Ajans haberciliği ve geleceği”, RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkan Yardımcısı, “RTÜK yasası ve uygulamaları, Radyo, TV Yayıncılığı, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Yüksel, “haber yazma teknikleri ve uygulamaları” konularında düşüncelerini açıkladı.  Diğer oturumda da Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Şube Müdür Yardımcısı Serap Öztürk, sarı basın kartı alımı ve işlevi konularında kısa bilgiler aktardı.

 

KAPANIŞ MELEK’TEN

Kapanış konuşmasını Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek gerçekleştirdi. Melek konuşmasında yerel basına yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verirken, “Yerel basın ne kadar güçlü olursa bizde o kadar güçlü oluruz, yerel basın ne kadar zayıf olursa bizde o kadar zayıf oluruz. Yerel basına karşı eğitimlerimiz devam edecektir. Katılan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Daha sonra seminere katılan gazetecilere seminere katıldığı gerekçesi ile katılım belgesi verildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.