Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Basın Senatosu'nun önceki Başkanı Nail Güreli, basının büyük çoğunluğunun Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi'nin de dışında etik değerlerin tanınmayan hale geldiklerini söyledi.

 

Güreli, Kdz. Ereğli'de Gazeteniz Önder'in İmtiyaz Sahibi Celal Bozkuş ile Gazetenin Sorumlu Müdürü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin İlçe Temsilcisi Mustafa Kemal Bektaş'ın konuğu oldu. Güreli ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, Zonguldak ve Ereğli'de buldukları dostluklara dikkat çekerek, basındaki gelişmeyi vurguladılar.

 

 

 

 Gazeteci meslektaşımız Atilla Öksüz'ün evlenme törenine katılmak üzere Zonguldak'a gelen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki Başkanı Nail Güreli ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, İstanbul dönüşü her zaman olduğu gibi yine Karadeniz Ereğli'ye uğradılar ve Gazetemizin konuğu oldular.

Karadeniz Ereğli'nin Bozhanesi'ndeki çay kafelerinde soluklanan Güreli ile Olcayto Halil Kuru'nun meşhur pidesinden bir kez daha tattılar.

Gazeteniz Önder'in İmtiyaz Sahibi Celal Bozkuş tarafından karşılanan Güreli ile Olcayto, bölgede buldukları dostuğa vurgu yaptılar.

Önder'in Sorumlu Müdürü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Kdz. Ereğli Temsilcisi Mustafa Kemal Bektaş'ın da bulunduğu ortamda dostluğu dostça paylaşan Güreli'ye, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları çerçevesinde Türk Basınını nasıl değerlendirirsiniz? diye sorduk.

 

Güreli bu sorumuza içtenlikle şu yanıtı verdi:

 

Günümüzde Türk basını; büyük çoğunluğu ile söylüyorum medya, basın, bugün bırakın Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Halk ve Sorumluluk bildirgesini bir yana, hiçbir kuralı hiçbir değeri tanımayan bir hale geldi.

 

Bu tabiî ki nereden kaynaklanıyor, medya siyaset ticaret ilişkisi ciddi boyutlara vardı. Adamın iki dudağı arasında düğümlenmesinden kaynaklanıyor. Tek adam dediğimiz iktidarın sahibi ne derse o oluyor, başka bir şey yok. Haberler tek yanlı yansıtılıyor, halkın görebilmesi gereken bazı gerçekler saklanıyor, bazıları çarpıtılıyor, yanlış yazılıyor. İktidarın çıkarları doğrultusunda yazılar yazılıyor. Basın bugün iktidarın tamamen egemenliği altında. 1-2 Gazetemiz var onların da fazla trajı yok. Gazeteler iktidarın görüşü doğrultusunda yönlendiriliyor. Halkımızın her şeyi öğrenmesi gerekir, demokrasinin olması gereken budur. Halk sandık başına gittiğinde de bu gerçeklere göre tercihini kullanabilir.

 

Bu kez sorumuzun konusu Zonguldak'tı. Zonguldak ve Ereğli'ye sık sık gelişlerinin sebebini öğrenmek istediğimizde şu yanıtı aldık:

 

Zonguldak'ı büyük bir gelişme içerisinde görüyorum. Zonguldak'a da gelip gidiyorum Ereğli'ye de geliyorum. Dostlarımız var, Önder Gazetesi var, sürekli takip ediyorum. Ereğli'den geliyor Zonguldak'tan da Pusula geliyor. Basın konusunda da gelişmişlik var Zonguldak'ta. Zonguldak'ta çevre bilinci yerleşmiş, giderek güzelleşmeye başlıyor.

 

OLCAYTO'DAN VURGU

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto'da Kdz.Ereğli ve Zonguldak'a sıklıkla geldiğini, gerek ekonomik olarak gerek gelişmişlik gerekse basın sektöründe zenginlik bulunduğunu belirterek, Giderek büyüyen bir Zonguldak var diyebilirz. Ekonomik anlamda olsun kültürel anlamda olsun basın anlamında olsun zenginlik var. Ereğli'ye gelip gitmekten son derece mutluyum dedi.