Zonguldak'ta 563 hacı adayına aşı yapılırken verilen eğitimle de sağlık konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatıldı.

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Müftülüğü tarafından ortaklaşa organize edilen ve önümüzdeki günlerde kutsal topraklara gidecek olan il genelinde 563 hacı adaylarına gittikleri yerlerde hastalık kapmamaları ve korunmak için menenjit ve çocuk felci aşıları Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesinde görevli sağlık ekipleri tarafından yapılıyor.
Arabistan'ın sıcak ikliminden dolayı menenjit ve çocuk felci hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğu, bu amaçla aşılama çalışmasının gerekli olduğunu dile getiren İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi Müdürü Dr. Özgür Sekreter, Merkez Ulu caminde hacı adaylarına eğitim verdi. Şube Müdürü Sekreter, vermiş olduğu eğitimde özetle şunları söyledi:
Hac görevini yaparken, kişisel temizliğinize her zamankinden daha fazla özen gösterin. Temizliğinden emin olmadığınız yiyecek ve içecekleri kesinlikle tüketmeyin. İkamet ettiğiniz yerlerin temizliğine göstereceğiniz azami özenin, muhtemel bulaşıcı hastalıklardan korunmada önemli olduğunu unutmayın.Aldığınız bütün gıda maddelerinin temiz olmasına, uygun koşullarda hazırlanmış ve saklanmış olmasına dikkat edin. Mecbur olmadıkça diğer insanlarla yakın temastan kaçınınız. Kalabalık yerlerde maske kullanınız. Öksürük, nefes darlığı, ateş gibi belirtilerin bir yada birkaçı varsa en yakın sağlık görevlisine başvurunuz.
Uzun süre güneş altında kalınmayıp şemsiye kullanılması uyarısında bulunan Özgür Sekreter, Bol sıvı ve sulu gıdalar almaya önem gösterin. Güneş altında yorucu hareketlerden kaçının. Tüm bunlara rağmen yüksek ateş, baş ağrısı ve belirtiler hissettiğinizde en yakın sağlık görevlisine başvurun. Hac bölgesinden getirdiğiniz kapalı ambalaj hurma ve zemzem suları dışındaki gıda maddelerinin girişine izin verilmeyeceğini unutmayın. Ambalaj ve görünüşünden şüphelenilen gıda ve zemzem sularına el konulacak Yada zemzem suları dezenfekte edilecektir diye konuştu.