Zonguldak’ta Ro-Ro seferlerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle tırların oluşturduğu yoğunluğun çözümü için Zonguldak Valiliği devreye girdi. Yoğunluğun 1 gemide yangın çıkması 2 geminin de haciz işlemlerinden dolayı seferlerinden men edilmesinin neden olduğu belirtilirken Zonguldak Valiliği alınan önlemlere ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

 

Zonguldak Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Zonguldak limanından yapılan Ro-Ro taşımacılığında son günlerde artan tır trafiği nedeniyle sıkıntılar yaşandığı, bunun şehir trafiğini de olumsuz bir şekilde etkilediği değerlendirildiği anımsatıldı. Yapılan açıklama şu şekilde:

 

3 İSKELE VAR

Bilindiği üzere limandaki Ro-Ro sahasındaki iskele ancak 3 Ro-Ro gemisinin yanaşmasına müsait olup, günümüz itibariyle narenciye ihracatının başlaması nedeniyle 1 iskele narenciye gemilerine, diğer 2 iskele de Ro-Ro gemilerine tahsis edilmektedir. 2012 yılında 9 gemi ile  taşımacılık yapılırken, 2013 yılında gemi sayısı 7’ye düşmüş, bu gemilerden bir tanesi 03 Kasım  2013 tarihinde Sivastopol yakınlarında yangın çıkması nedeniyle seferden çekilmiş, bunun yanı sıra 1 gemi 31 Ekim 2013 tarihinde haciz işleminden dolayı 12 gün yükleme yapmadan seferden men edilerek bekletilmiş,  yine 1 gemi de haciz işleminden dolayı 07 Ekim 2013 tarihinden itibaren 4 gün seferden men edildiğinden Ro-Ro gemi sayısı 4’e düşmüş, dolayısıyla 3 geminin seyrü seferden belirli sürelerle çekilmesi nedeniyle sahadaki transit TIR trafiği 30 Ekim 2013 tarihinden itibaren artmaya başlamıştır.

 

EKİPLER ÇALIŞMA YAPMAKTA

Yoğunluğun had safhaya ulaştığı 09.11.2013 Cumartesi günü bir Vali Yardımcısı, (Liman Mülki Amiri) İlimiz Valisi tarafından akşam saatlerinde konuyla ilgili olarak görevlendirilmiş ve TTK Genel Müdürlüğü yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda, Liman sahası dışında bekletilen ve şehir trafiğini olumsuz yönde etkileyen TIR’ların TTK’nın kullandığı kömür rıhtımına ait alana alınarak bekletilmeleri sağlanmıştır. Bunun yanısıra TIR’ların şehir trafiğinde bundan sonra meydana getirebileceği olası bir sıkıntıya karşı da İl Emniyet Müdürlüğünce çalışma yapılmaktadır.

 

LİMANA GİRECEK GEMİ BULUNAMADI

Yine yaşanan yoğunluğun giderilmesi yönünde, gemi sayısının arttırılması konusunda İstanbul Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve diğer ilgililerle aynı akşam görüşme yapılmış, ancak o aşamada Limana girebilecek uygun büyüklükteki gemi temininde sıkıntı yaşanmıştır. 2012 yılıyla kıyas yapıldığında, 9 gemi ile yapılan taşımacılık,   2013 yılı Kasım ayında yukarıda açıklanan sebeplerden ötürü belirli bir süre 4 gemi ile sürdürülmeye çalışılmış, gemi sayısında azalma olmasına rağmen 2013 yılında TIR sayısında %20’lik bir artış meydana gelmiştir. Bu kapsamda 9-11-12 Kasım 2013 tarihleri arasında toplam 191 TIR giriş yapmış, yine 10-11-12 Kasım 2013 tarihleri arasında da toplam 294 TIR çıkış yapmıştır. Ayrıca, Narenciye ihracatında ve dökme eşya ithalatında 24 saat hizmet verilmekte,  narenciye gemilerinin yükleme kapasitelerin düşük olması ise yoğunluğa sebebiyet vermektedir. Yine liman sahası aydınlatmasının iyileştirilmesi yönünde çalışmalar sürdürülmekte olup, mesai haricinde gelen Ro-Ro gemilerinin tahliye işlemleri ise 24 saat devam etmektedir.

 

SONUÇ

Günümüz itibariyle hacizleri kalkan 2 geminin de seferlere başlaması nedeniyle iş ve işlemlerde  belirli bir rahatlama sağlanmış olup, önümüzdeki süreçte, limana girebilecek uygun büyüklükteki gemi sayısının arttırılması yönündeki talepte ilgililere iletilmiştir”