Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz.Ereğli İlçe Yönetimi, 24 Ocak tarihinde Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen Uğur Mumcu’ya anma törenlerinde Demokratik Sol Parti (DSP) ve İşçi Partisi (İP) İlçe Başkanlarının CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal’ın, ‘kürsü işgali’ ile ilgili açıklamalarına yanıt verdi.

 

“AÇIKLAMA YAPMA ZORUNLULUĞU DOĞDU”

CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal’ın anma töreninde konuşma yapacağını DSP Ereğli İlçe Başkanı Mustafa Timur hariç dernek ve kuruluş yöneticileri tarafından bilindiği belirtilen yazılı açıklama şu şekilde:  “CHP İlçe Başkanı kürsüyü işgal ederek anma törenini siyasi şova dönüştürmekle suçlandı. DSP ve İşçi Partisi yöneticilerinin tek yanlı ve kamuoyunu yanıltıcı açıklamaları nedeniyle, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe örgütü olarak konu ile ilgili açıklama yapmak zorunluluğu doğmuştur.

 

TOPLANTI ADD LOKALİNDE

Uğur Mumcu’nun 21. ölüm yıldönümü programı ile ilgili süreç şu şekilde gelişmiştir. ADD’nin çağrısıyla, 9 Ocak 2014 günü, aralarında CHP’nin de olduğu 14 dernek ve kuruluş yöneticileri ADD lokalinde toplandı. DSP İlçe örgütü çağrılı olduğu halde bu toplantıya ve daha sonra ki toplantıların hiçbirisine katılmadı. Daha ilk toplantıda bizzat İlçe Başkanımız “Uğur Mumcu’nun katledilmesi üzerinden 21 yıl geçtiği, tüm bu yıllar boyunca CHP Kdz Ereğli İlçe Örgütü olarak Hukukçular Derneği, Gazeteciler Derneği ve ADD tarafından düzenlenen anma programlarına kitlesel destek verdiklerini, bu yılki anma programında ise, CHP tabanından gelen yoğun istekler doğrultusunda, CHP İlçe Başkanı olarak kendisinin de kısa bir anma konuşması yapmak istediğini, diğer katılımcı dernek ve kuruluşlardan bu konuda anlayış beklediklerini” vurgulamıştır.

 

“HİÇBİR İTİRAZ OLMAMIŞTIR”

Daha ilk toplantıda İlçe Başkanımız tarafından dile getirilen konuşma kararı, en son 21 Ocak’ta ki toplantıda CHP temsilcisi tarafından da dile getirilmiştir ve buna İşçi Partisi ve ADD temsi dışında hiçbir itiraz olmamıştır. Kaldı ki onların itiraz ettikleri bir-iki ayrıntıda ortadan kaldırılmıştır. Sayın ADD Başkanı ile yapılan son bir görüşmede, ADD Başkanı’nın konuşmasından hemen sonra CHP görevlisinin İlçe Başkanımızı kürsüye çağırması ve konuşmasını yapması için görüş birliğine varılmıştır. Ayrıca İlçe Başkanlığımız daha önce Kdz Ereğli Kaymakamlığına yazı ile başvurarak, 24 Ocak günü saat 13:00’te Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yapacağını beyan etmiş, kürsü ve ses düzeni teminine başlamıştır.

 

“BİLMEMESİ DOĞALDIR”

İlçe Başkanımızın konuşma yapacağı, DSP hariç tüm dernek, kuruluş başkan ve temsilcileri tarafından biliniyordu. Sayın DSP İlçe Başkanının bunu bilmemesi doğaldır. Çünkü bu konuda yapılan hiçbir toplantıya katılmadığı, katkı sağlamadığı gibi, bu tür etkinlikler ve ulusal bayram günlerinde anıt önünde yapılan programlar, sadece ve sadece seçim dönemlerinde aklına gelmekte, diğer dönemlerde ise DSP İlçe Başkanını görmek mümkün olmamaktadır. Uğur Mumcu, Türkiye üzerinde kirli siyasi emelleri olan karanlık güçler tarafından katledilmiştir ve Türkiye’yi sarsan başlıca siyasi cinayetlerden biridir. Anılması da elbette ki siyasi bir öz taşıyacaktır. Ancak CHP İlçe Başkanının kendi kurdurduğu kürsüyü işgal etmesi ve Uğur Mumcu’nun anma törenini siyasi şova dönüştürme suçlaması yakışıksız ve haddini aşan bir suçlamadır.

 

“ŞOVA İHTİYACI YOKTUR”

Kaldı ki CHP’nin böyle bir olayı şova dönüştürmeye ihtiyacı da yoktur. Son olarak; Kalpaksız Kuvay-ı Milliyeci Uğur Mumcu’yu anma töreninde, Kalpaklı Kuvayı Milliyeci Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün partisi CHP’nin Kdz Ereğli İlçe Başkanı’nın konuşmasından rahatsız olanları da kamuoyunun takdirine bırakıyor Saygılar sunuyoruz”