Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan Bakanlar Kurulu kararıyla TBMM’ye sevk edilen ve görüşmelerine TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu’nda 6 Ocak 2015 tarihinde başlanan  “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın maden işçilerinin günde 7,5 saat, haftada 37,5 saat ve iki gün tatil düzenlemesini  içeren maddesi Alt Komisyonun ardından Üst Komisyondan da geçti.

 

Tasarının, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Üst Komisyonu’nda 3 Şubat 2015 tarihinde görüşülen maddesi düzenlenen haliyle geçti ve tasarının önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. Üst komisyonun görüşmelerini GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da takip etti.

 

MADENCİLERİN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN MADDE ÜST KOMİSYONDAN GEÇTİ

Maden işçilerinin yeraltı çalışma sürelerini yeniden düzenleyen madde, 54 maddelik tasarının 30’uncu sırasında iken alt komisyonda eklenen maddelerle madde numarası 39  olmuştu. Madencilerin çalışma sürelerini yeniden düzenleyen madde böylece Hükümetin TBMM’ye gönderdiği şekliyle üst komisyonda da kabul edilmiş oldu.

Üst komisyonda da kabul edilen madde madencilerin tüm çalışma sürelerini günde 7,5 saat, haftada 37,5 saat çalışma ve iki gün tatil olarak düzenliyor.

Tasarı üst komisyondan önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’na gönderilecek.

TBMM Üst Komisyonu’nda kabul edilen  “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın 39. Maddesi şöyle;

“MADDE 39 – 4857 Sayılı Kanunun(*) 63’üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedibuçuk, haftada en çok otuzyedibuçuk saattir. ”.  (*: İş Kanunu)

Kanun Tasarısında ilgili maddenin gerekçesi ise şöyle yer aldı: “ MADDE 39 – Madde ile, çalışma süresinden sayılan haller dahil, yeraltında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresi en çok yedibuçuk saat, haftalık çalışma süresi ise en çok otuzyedibuçuk saat olarak belirlenmiştir. Böylece, işçilere yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 48 saat hafta tatili sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca, ‘yer altındaki çalışma süresi’ ibaresi ‘çalışma süresi’ olarak değiştirilerek, haftalık otuzyedibuçuk saati yer üstünde kırkbeş saate tamamlatma imkanı ortadan kaldırılmıştır”.

Diğer yandan tasarının 37. Maddesi de üst komisyondan şöyle geçti; “MADDE 37: 4857 Sayılı Kanunun 41. Maddesinin onuncu fıkrasında yer alan “36 saati aşan” ibaresi “haftalık otuzyedibuçuk saati aşan” şeklinde değiştirilmiştir.”