Bartın, Zonguldak ve Bolu'da,  Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Osmanlı eseri Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi'ne yönelik terör saldırısı kınandı.

 Diyanet-Sen Bartın Şube Başkanı Metin Sağım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK’nın cami yakarak gerçek yüzünü gösterdiğini, bu yönüyle de Kürtleri temsil etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Camilerin her türlü siyasetin, görüşün, akımın üzerinde olduğunu vurgulayan Sağım, “Kardeşliğimize, dinimize kastı olanlar, insan öldürenler, ibadethanelerimizi yakmaktan da geri kalmamıştır. Camiye saldırmak, yakmak akla mantığa sığmayacak bir durumdur. İslam’ın, imanın hakikatlerini bilselerdi şu an ellerinde silah olmaz, bu toprakları kan gölüne çevirmek için uğraşmazlardı, camilere saldırmaz, mescitleri ateşe vermezlerdi” diye konuştu. 

- Zonguldak

Diyanet -Sen Zonguldak Şube Başkanı Halil İbrahim Kulaç da ibadethaneye saldırmanın terörün ötesinde bir insanlık ayıbı olduğunu dile getirdi.

Terör örgütlerinin, camilerde insanların birbirleriyle yakınlaşmasını istemediğini aktaran Kulaç, "Birlik beraberliğin, iman ve hakikatler etrafında olduğunu bilen bu art niyetlilerin derdi bir olmamıza da engel olmaktır. Camileri yakan teröristler insan olarak kabul edilemez. Bunlar memleketimizin birliği ve dirliğine kastetmiş canilerdir, hainlerdir. Bu olayı kınıyoruz" ifadesini kullandı.

- Düzce 

Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Faruk Bayraktar ise İslamiyet'in  hangi dinden olursa olsun Allah’ın adı anılan mescitlere, mabetlere herkesin saygılı olması gerektiğini vurguladığını belirtti.

 İslam’ın ortaya koyduğu bu yaklaşımla mabetler ve dini değerlerin emniyet altına alındığına işaret eden Bayraktar, "Dolayısıyla insanlar arasında fitne ve bozgunculuk çıkarmak ve toplumsal barışa zarar vermek gibi menfiliklere sebep olmadıkları sürece bütün mabetler korunmuş ve saygıya layık görülmüştür. Tarihte yaşanan istisnalar dışında, farklı din mensuplarınca kutsal mekan olarak kabul edilen mabetler ve dini mekanlar hep korunmuş ve zarar görmelerine izin verilmemiştir. Diyarbakır’da yaşanan bu menfur olayın tekrarlanmaması en büyük temennimizdir" şeklinde konuştu.