Çağdaş Anadolu Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Ali Arslan, '25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü' kapsamında gönderdiği yazılı açıklamada "Namus ve Töre Adı Altında 'Kurbanlar suçlu, suçlular "mağdur" ilan edilirken' Kadına Yönelik Şiddete Karşı Tüm Kamuoyunu Mücadeleye Davet Ediyoruz." Dedi.

Açıklamanın devamı şöyle:

Bugün, sesimizi haykırarak duyurma günü. Bugün; dünyanın her köşesinde eşinden, babasından, nişanlısından şiddet gören, tecavüze uğrayarak haksız yere taşlanarak öldürülen, namus cinayetleri sonucunda yaşamını yitiren yüzlerce kadına yönelik uygulanan "şiddetle mücadele" günü.

Bugün kadınlar; devlet, toplum ve ailelerinin ellerinde doğumdan ölüme kadar, savaşta da barışta da şiddet ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar.

Kadına yönelik şiddet, sadece Türkiye'de değil tüm dünyada yaygın rastlanır bir durum halini aldı. Öyle ki şu anda dünyanın herhangi bir yerinde bir kadının yüzüne kezzap atılıyor, bir kız çocuğuna tecavüz ediliyor, onlarca hapishanede kadınlara işkence yapılıyor, bombalar altında bir anne ve çocuk ölüyor... Ve uygulanan şiddet yalnızca bedenlere zarar vermekle kalmıyor, kadınların özgüvenini, direnme gücünü ve hak arama arzusunu zayıflatıyor, yok ediyor."

"Araştırmalara göre;

  • Bugün dünya üzerinde yaşayan kadınların %50'si eşlerinden şiddet görüyor.
  • Çin'de, yılda 1 milyon kız çocuğu doğar doğmaz öldürülüyor. Dünyada bu yolla kaybedilen kadın sayısı 40-50 milyonu buluyor.
  • Uluslararası Göç Örgütü, her yıl 2 milyon kadının sınır ötesi kadın ticaretinde kullanıldığını belirtiyor.
  • ABD'de, her 6 dakikada bir kadına tecavüz ediliyor.
  • İngiltere'de, her 7 kadından biri birlikte olduğu erkek tarafından tecavüze uğruyor.
  • Fransa'da, her ay 6 kadın aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybediyor.
  • Türkiye'de ise kadına karşı şiddette durum içler acısı... Yapılan araştırmalar kadınların %97'sine hayatlarının belli dönemlerinde şiddet uygulandığını gösteriyor.

Koca ve baba dayakları, namus ve töre cinayetleri, işkenceler magazinleştirilerek topluma sunuluyor. Şiddete uğrayan kadın; davranışları, sözleri ve giyim biçimi ile sorgulanıyor. Kurbanlar suçlu, suçlular "mağdur" ilan ediliyor. Şiddet, geleneksel önyargılarla meşrulaştırılıyor.

Tüm bu haksız ve insanlık dışı tutumlara bir kez daha ama bu sefer somut adımlar atarak dur demenin, durduracak önlemleri almanın zamanı geldi de geçiyor.

Kadına karşı haksızlık ve şiddetin son bulması adına;

  • Eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı, kampanyalar düzenlenmelidir.
  • Ana-baba eğitim programları etkin bir şekilde uygulanmalıdır.
  • Kadınların ekonomik özgürlükleri için çalışmaları önündeki engeller kaldırılmalıdır.
  • Çalışan kadınların sosyal hakları uluslararası kriterler çerçevesinde korunmalıdır.
  • Medya organları, kadın ve çocuklara yönelik şiddet içerikli haberler konusunda oto-kontrol mekanizmaları oluşturmalı, bu ve benzerlerini malzeme olarak kullanmaktan vazgeçmelidir.

Ve bugün, Çağdaş Anadolu Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olarak "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü"nde şiddetle mücadele konusundaki dayanışmaya destek verdiğimizi bir kez daha ilan ediyoruz ve somut adımlar atılması yolunda omuz omuza yürüyeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.