Eğitim-Sen Kdz.Ereğli Temsilciliği, Köseağzı'na kurulması düşünülen termik santral şoku yaşanırken teğet geçtiği söylenen ekonomik krizin ilçenin ortasından geçerek gerçek yüzünü gösterdiğini açıkladı.

Eğitim-Sen Kdz.Ereğli Temsilcisi Abdülkerim Özdemir düzenlediği basın toplantısında Erdemir'de son günlerde yaşanan olaylara dikkati çekti. Kapitalizmin, son yüz yıldır krize girerek ya da kendini krize sokarak, krizden çıkış yollarını savaşlarla ya da geniş halk kesimlerini yoksullaştırarak bulmaya çalıştığını belirterek açıklamasına başlayan Özdemir, son krizde de yine aynı senaryoların oynandığını, faturanın geniş emekçi kesimine ödetildiğini söyledi.
ARTIŞI AKIL EDEMEDİ
Kar esaslı üretim havayı, suyu, toprağı yok etmesi yetmiyormuş gibi insanları da yok etme pozisyonu aldığını, Ereğli'de termik santral şoku yaşarken, teğet geçtiği söylenen ekonomik kriz ilçenin ortasından geçerek gerçek yüzünü gösterdiğini vurgulayan Özdemir açıklamasında, "Öğrencilerimiz, yaşanan süreçten olumsuz etkilenmeye başlamış ve bu durum bizi endişelendirmektedir. Erdemir'de krizin etkileri bahane edilerek, yaklaşık 2200 işçi çıkarmaya denk gelecek %35 oranında ücret indirimine gidilmiştir. Bu indirimin dayanağı ise işçi çıkartmak yerine indirim yaparak işçilerin korunması olarak gösteriliyor. Ancak krizi bahane edip hiçte azımsanmayacak bir ölçüde ücretleri indiren Erdemir işvereni; geçen yılın ilk dokuz ayında kırdığı kar rekorundan sonra, işçi ücretlerine bu büyüklükte bir artış sağlamayı akıl edememişti.
YAKICI SONUÇLARI
Aslında bugün Erdemir'de yaşananlar iktivergilerle kurulan ve büyüyen şirketlerin satışından elde edilen kaynak ise nereye kullanıldığı belli olmayan borçların faizlerine gitmiştir. Bugün özelleştirilerek kaderine terk edilen bütün kuruluşlar gibi Erdemir'de de özelleştirmenin en yakıcı sonuçları hissedilmektedir. Kendi karından başka bir şey düşünmeyen Erdemir işvereni 2010 Eylül'ünde de kriz devam ederse işten çıkarma yapmayacağının garantisini verememektedir. Hükümet özelleştirdiği kurumlardaki işçileri ve ülkenin geleceğini özel sermayeye ve onun kar politikalarının insafına bırakırken eğitimi de aynı tezgahta pazara çıkarmaktadır.
MİTİNGE DAVET
Bugün Ereğli halkının  işçisiyle, esnafıyla, öğretmeniyle, işsiziyle, öğrencisiyle özetle emeğiyle geçinen tüm kesimleriyle Erdemir'de yaşananları kabul etmediğini göstermesi gerekmektedir. Bugün Erdemir'de yaşananlar emeğiyle geçinen tüm kesimlerin ortak sorunudur. Erdemir'de yaşananlara karşı çıkmak temelde tüm bu bahsedilen özelleştirmeci, piyasacı ve dışa bağımlı politikalara karşı çıkmak demektir.  Ereğli Eğitim-Sen olarak Erdemir işçilerin tüm haklarının iade edilmesini istiyor ve Erdemir işçisinin bugüne kadar olduğu gibi bugünde  yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz. Zonguldak Emek Platformunun düzenlediği 1 Mayıs mitingine emekten yana olan herkesi davet ediyoruz.